Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mænd har ikke patent på at være krænkere

Det er ikke kun kvinder, der bliver udsat for seksuelle krænkelser. Klummeskribent Bent Warncke har også været udsat for ting, der var langt over grænsen. Arkivfoto
Annonce

Jeg ved, at jeg nu lægger hovedet på blokken. For det er jo stik imod al sund, mandlig fornuft at lægge sig ud med de stærke feministiske kræfter, der i øjeblikket arbejder målrettet på at sætte herrernes krænker-adfærd på dagsordenen.

Men jeg kan simpelthen ikke lade være.

Jeg vil gerne rokke lidt ved det dogme, at det tilsyneladende per definition er mænd, der er krænkere og kvinder, der er ofre.

Lad mig allerførst understrege, at den kurtiserende og inspirerende leg kønnene imellem - flirten - som  mange af os jo finder vanvittigt interessant, af og til kan tage en drejning, der ikke er ok. Utilbørlige krænkelser/overgreb finder sted, og de er selvfølgelig aldrig ok.

Aldrig.

Så langt så godt.

Men jeg synes, man hidtil er gået lidt let hen over det faktum, at der også er eksempler på, at kvinder krænker mænd. Og jeg mener altså "krænker" på præcis samme fysiske/udfordrende måde, som mænd kan gøre det: vi taler om sexuelt betonet berøring/kontakt, som modparten ikke har bedt om eller lagt op til.

Personligt har jeg - som væsentligt yngre, skal jeg skynde mig at sige - oplevet krænkelser fra kvinder, der i grovhed langt overgår de oplevelser, som Sofie Linde, Lotte Rod og andre kan diske op med. Som ung, sprød studentermedhjælper på et midtfynsk plejehjem, oplevede jeg og et par andre mandlige kolleger til en personalefest - og ja vi er en del år tilbage i tiden - at få flået bukserne af af en flok halvfulde og opstemte sygehjælpere, der lige skulle tjekke ud, hvad de - relativt få - mandlige kolleger egentlig havde at byde ind med.

Det var en krænkende oplevelse, som jeg egentlig har holdt for mig selv i mange år. Men den gør mig ikke til et offer.

I den mere kuriøse afdeling kan jeg berette om en valgaften på rådhuset i Faaborg, hvor en dengang yngre, kvindelig lokalpolitiker beruset af sin succes ved valget, følte sig kaldet til at komme hen til mig som journalist og demonstrativt bore sin bagdel op imod mit skød.

Den adfærd havde jeg bestemt ikke lagt op til.


Som ung, sprød studentermedhjælper på et midtfynsk plejehjem, oplevede jeg og et par andre mandlige kolleger til en personalefest - og ja vi er en del år tilbage i tiden - at få flået bukserne af af en flok halvfulde og opstemte sygehjælpere, der lige skulle tjekke ud, hvad de - relativt få - mandlige kolleger egentlig havde at byde ind med.


En tidligere mandlig kollega fortalte mig engang, hvordan han oplevede en kvindelig kollega, der - syntes han - i upassende lang tid lod sit ene bryst trykke demonstrativt ind mod hans skulder i forbindelse med, at de diskuterede en fælles arbejdsopgave på en computerskærm. Krænkende?

Prøv at visualisere det modsatte scenarie, hvor det var en kvinde, der sad ved skærmen.

Min pointe er, at vi muligvis allesammen er blevet seksuelt krænket, hvis vi har levet et nogenlunde normalt liv. Både mænd og kvinder.

Det er altså ikke noget, kvinder har patent på.

Lur mig om der ikke også kan findes adskillige eksempler på kvindelige chefer, der har udnyttet deres magtposition på en klam og upassende måde. De mænd, det er gået ud over, har bare ikke behov for at dele oplevelserne med omverdenen.

Og det er måske forklaringen på, at det er kvindernes vinkel, der fylder så meget. Mænd - ligesom jeg selv - føler det uværdigt og ubekvemt at fremstille sig selv som ofre.

Jeg vil sgu ikke være et offer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce