Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mageløs udsigt fra toppen af Sydfyn

"Nu har jeg nået toppen, mor - hvad faen sku' jeg egentlig her?" Det er man ikke i tvivl om, når man kommer op på toppen af Trebjerg. Foto: Palle Søby
Naturvejleder Emil Sanderhoff viser vej ad en helt ny sti fra Haastrup til Trebjerg, der med sine 128 meter over havet er Sydfyns højeste og Fyns tredjehøjeste punkt. Udsigten herfra er fantastisk, og både Ærø og Als skimtes i det fjerne.
Annonce

Haastrup: Vi er mange, der synes, at naturen omkring Faaborg er "close to Heaven". Og det tætteste, man kommer på himlen i hele den vidtstrakte Faaborg-Midtfyn Kommune, er Trebjerg, 128 meter over havet. Kun Frøbjerg Bavnehøj med 131 meter og bakken ved navn Vissenbjerg med 129 meter er højere på Fyn.

Det er dér, vi skal op i dag. Op på toppen af Trebjerg. Normalt parkerer man ved Dronningeudsigten på vejen mellem Ny Stenderup og Haastrup og spadserer derfra de 500-600 relativt lette meter ad en sti op til toppen.

I dag gør vi noget andet og langt mere eventyrligt. Vi tager "bagvejen", en helt ny og endnu ikke officielt indviet trampesti, der går fra Haastrup gennem smuk natur og langs marker til toppen af Trebjerg, en tur på cirka halvanden kilometer.

Turen begynder ved Haastrup Kirke, hvor naturvejleder Emil Sanderhoff har parkeret ekspeditionskøretøjet, den gamle VW Transporter, der både har været i Vestsahara og Kaukasus. Han arbejder til daglig på Naturama i Svendborg og bor selv i Haastrup med sin kone Lene, børnene Manja og Frej, hunden Frigg og ilderen Ib.

Frigg har fået lov at komme med på turen i dag, og vi bliver hurtigt enige om, at hun faktisk burde have en lille tønde med snaps om halsen - når vi nu skal på bjergvandring.

- Den nye sti går hele vejen fra Stormgården i Haastrup over til Haastrup Bjerge. Stien er blevet til gennem et samarbejde mellem byens stiudvalg og kommunen. Og nu bliver det spændende, om vi kan finde vej gennem urskoven her, siger Emil.

Det viser sig hurtigt, at Frigg ikke er ikke meget for at gå gennem de brændenælder, vi møder, så Emil må bære hende en del af vejen. Det er hård oppakning, mens vi arbejder os op gennem højderne.

Trebjerg

Trebjerg er med sine 128 meter over havet Fyns tredjehøjeste punkt.

Det højeste er Frøbjerg Bavnehøj (131 meter) og det næsthøjeste bakken Vissenbjerg (129 meter).

Trebjerg ligger omtrent midt i et markant bakkelandskab mellem Jordløse Bakker i nordvest og Svanninge Bakker i sydvest.

Det efter danske forhold dramatiske landskab er skabt i seneste istid, hvor gletsjere skød frem over Fyn og efterlod et grus- og sandbælte i form af bakker.

Du kommer lettest til Trebjerg ved at parkere ved Dronningeudsigten på vejen mellem Ny Stenderup og Haastrup. Herfra er der kun 18 højdemeter og en let tur på 500-600 meter ad en sti op til toppen.

Mere eksotisk er det at benytte den helt nye trampesti fra Stormgården i Haastrup op til Trebjerg. En tur på cirka halvanden kilometer, hvor du er helt væk fra biltrafik.

Annonce

Gletsjere skabte alperne

- Vi befinder os jo i De Sydfynske Alper, og hvis man kigger på kortet, ligger Trebjerg faktisk lige i hjertet af alperne. Trebjerg blev skabt af en stor gletsjer, der kom nordvestfra og skubbede en masse sedimenter foran sig. Sand, ler og jord blev presset op til de bakker, som vi kender som De Sydfynske Alper. Sydøstfra kom en anden gletsjer, som også pressede alt det her jord op, og den smukkeste gletsjer lå her i Haastrup, fortæller Emil.

- Det er meget eksotisk, hvis man kommer fra det flade Jylland. Landskabet her er meget kuperet med masser af snoede veje, tilføjer han.

Trampestien, som vi går på, er muligvis en gammel kirkesti, som folk fra Østrup benyttede i gamle dage for at komme i kirke i Haastrup.

Efterhånden tynder det ud i vegetationen. Der er snart kun enkelte småbuske tilbage, og Emil konstaterer, at vi har nået "trægrænsen".

- Det er vigtigt at være klædt på lag på lag, for vi ved ikke, hvordan vejret er på toppen. Vejret kan arte sig helt uforudsigeligt i bjergene, siger Emil, mens han tager den yderste anorak af.

Annonce

Bjergtagende udsigt

Nu kan vi se toppen. Deroppe!

Få minutter senere står vi der. Hold nu op! Udsigten er betagende. Vi kan se det hele. Helnæsbugten, Østersøen, Det Sydfynske Øhav, øerne, Helnæs og i det fjerne Ærø og Als. Og selvfølgelig hele det omkringliggende landskab og landsbyen Haastrup, der ligger og putter sig mellem bakkerne.

- Heroppe på toppen havde Den Frivillige Luftmeldetjeneste indtil 2004 en flymeldestation. En lille bunker eller skur, hvor de kunne sidde og holde øje med russiske flyvemaskiner. Det var meget brugt under den kolde krig. Da jeg var dreng, elskede vi at gå herop med vores militærtøj og plastikgeværer, så vi kunne hjælpe med at holde øje med flyverne, fortæller Emil.

I dag er der på toppen en bænk, en kikkert, en infotavle og en cirka en meter høj granitsten. Den er en af de 331 geodædiske postamenter, der står rundt omkring i Danmark og markerer fikspunkter, som har været brugt til kortlægningen af landet.

Vi kunne sagtens tilbringe en halv dag heroppe. Bare sidde og kigge og kigge. Men lige i dag er der lidt køligt på toppen, så vi beslutter at gå ned i Haastrup med kaffen og bollerne.

Den nye trampesti fra Haastrup til Trebjerg starter her ved Stormgården (bygningen bag naturvejleder Emil Sanderhoff og hunden Frigg). Foto: Palle Søby
Annonce

Nemt at lave syrensnaps

Men vi har lige en mission mere på dagens tur: Vi skal lave syrensnaps, for syrenerne er lige begyndt at springe ud - og dem er der flere af her end noget andet sted på Fyn.

På vejen tilbage går vi omkring Dronningeudsigten, hvor der nu er kommet en fin lille autocamperplads ved parkeringspladsen.

Emil plukker et par håndfulde syrenblomster langs vejen, og da vi kommer tilbage til landsbyen, finder vi læ på græsset i Lutherlunden bag kirken.

- Opskriften på syrensnaps er meget nem. Man tager en halv liter vodka og to deciliter syrenblade og hælder det hele i et glas. Så skal det bare stå og trække fire-seks uger, forklarer Emil.

Så det bliver desværre ikke i dag, vi kan smage på syrensnapsen.

- Syrener er egentlig ikke en hjemmehørende dansk art. De er en indført art fra Ukraine og Balkan og kom hertil i 1800-tallet. Syrener er meget vindbestandige og kan blive omkring fire meter høje. Man plantede dem for at læ for markerne, men samtidig var de perfekte som brænde til brændekomfuret. I 1800-tallet var der jo ikke ikke elektricitet og gas, så syrenen var eminent, fordi den vokser ekstremt hurtigt. I løbet af fire år skyder den op i tre meters højde. Så i gamle dage fældede man den ene side af læhegnet hvert år, så havde man brænde til komfuret, forklarer Emil.

Emil Sanderhoff har naturligvis taget den rigtige alpechokolade med til Trebjerg. Foto: Palle Søby
Deroppe er den! Toppen af Trebjerg! Foto: Palle Søby
Yes, manner! Vi gjorde det! Godt nok er det ikke Mount Everest, men glæden over at nå toppen er mærkbar. Foto: Palle Søby
Emil og især Frigg kæmper sig de sidste meter op til toppen af Trebjerg. Foto: Palle Søby
Her er alt, hvad du skal bruge til at lave syrensnaps: En halv liter vodka, to deciliter syrenblomster og et glad, hvor det hele kan trække i fire-seks uger. Foto: Palle Søby
Den letteste vej til Trebjerg går her fra Dronningeudsigten. Foto: Palle Søby
Syrenerne er lige sprunget ud - og dem er der rigtig mange af her i området. Foto: Palle Søby
Emil laver syrensnaps i Lutherlunden i Haastrup. Foto: Palle Søby
Ved parkeringspladsen på Dronningeudsigten er der lavet en lille autocamperplads. Foto: Palle Søby
Nu skal syrensnapsen bare trække i fire-seks uger. Foto: Palle Søby
Turen starter her bag kirken i Haastrup, hvortil Emil Sanderhoff er ankommet i sit ekspeditionskøretøj. Foto: Palle Søby
De fleste besøger Trebjerg her fra Dronningeudsigten. Foto: Palle Søby
Så bliver det ikke meget bedre. Man ser det hele fra oven her på Sydfyns højeste punkt. Foto: Palle Søby
Frigg er ikke meget for brændenælder, så Emil må bære hende en god del af vejen op på Trebjerg. Foto: Palle Søby
Så er vi på vej ned igen - ned mod Dronningeudsigten. Foto: Palle Søby
Kikkerten er sponsoreret af Dansk Træemballage i Haastrup. Foto: Palle Søby
Det sidste stykke op mod Trebjerg. Foto: Palle Søby
Der er officielt kun plads til én autocamper på den nye autocamperplads på Dronningeudsigten. Foto: Palle Søby
Granitstenen på toppen. Foto: Palle Søby
Her fra Dronningeudsigten er der kun 18 højdemeter og 500-600 meter på en sti til Trebjerg. Foto: Palle Søby
På vej ad den nye trampesti fra Haastrup til Trebjerg. Foto: Palle Søby
Nu er vi der næsten. Foto: Palle Søby
Granitstenen er en af i alt 331 sten, som er placeret rundt i Danmark og i sin tid blev brugt til opmåling af landet. Foto: Palle Søby
Det må være Sydfyns fedeste udsigt. Foto: Palle Søby
Emil Sanderhoff plukker syrener på vejen tilbage til Haastrup. Foto: Palle Søby
Emil plukker syrenblomsterne af stænglerne, inden de hældes i snapsen. Foto: Palle Søby
Syrener vokser hurtigt og skyder op i tre-fire meters højde. Foto: Palle Søby
Med 128 meter har Trebjerg ikke langt op til Fyns højeste punkt, Frøbjerg Bavnehøj med 131 meter. Foto: Palle Søby
Vi kan se hele vejen ud over Helnæsbugten og videre til Als og Ærø. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce