Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mentoo Mortensen: Er der nogen, der vil holde jul hos mig?

Mentoo Mortensens farvestrålende og eksotiske malerier pryder væggene i lejligheden på første sal i Den Voigtske Gaard. Det er her, han vil holde juleaften sammen med andre enlige. Foto: Palle Søby
49-årige Mentoo Mortensen, oprindelig adoptivbarn fra Bangladesh, inviterer andre enlige til at holde juleaften i hans lejlighed i Den Voigtske Gaard. Han er vildt begejstret for Faaborg, hvor han blandt andet er engageret i foreningen Direktøren med kreative værksteder. Han maler selv og har også lavet sin egen madblog.
Annonce

Faaborg: "Jeg bor alene i en lejlighed midt i Faaborg by og vil gerne holde jul sammen med andre, som er alene 24. december her i Faaborg eller omegn. Jeg vil stå for madlavningen  - vi kan også lave det i fællesskab."

Sådan skriver 49-årige Mentoo Mortensen i et opslag på Facebook. Han er oprindelig adoptivbarn fra Bangladesh og har boet halvandet år i en lejlighed på første sal i Den Voigtske Gaard i Faaborg.

- Jeg ved, at der er mange ensomme mennesker her i landet, også i Faaborg, så jeg tænkte, at jeg måske kan bidrage med noget - hvis folk tør. Det kan måske være grænseoverskridende for nogle, men det er vel ikke mere grænseoverskridende end at gå til psykolog og tale om sit private liv til fremmede mennesker, mener Mentoo Mortensen.


Ingen skal være alene 24. december. Har plads til syv ekstra mennesker. Med kærlig hilsen. Mentoo Mortensen. PS: Er selv tilflytter til denne smukke og fantastiske by.

Mentoo Mortensen, i sin invitation på Facebook


- Det er også en mulighed, at vi kan mødes og se hinanden an inden juleaften. Nu er jeg jo selv mørk, og måske er der mørke mennesker, som normalt ikke tør deltage i sådan noget, men godt tør komme til mig, tilføjer han.

Hans opslag på Facebook slutter sådan her:

"Ingen skal være alene 24. december. Har plads til syv ekstra mennesker. Med kærlig hilsen. Mentoo Mortensen. PS: Er selv tilflytter til denne smukke og fantastiske by."

Annonce

Blev væk fra sine forældre

At Mentoo Mortensen bor her i dag og nu åbner sin lejlighed juleaften for andre enlige, var bestemt ikke noget, der stod skrevet i stjernerne dengang, han blev født i en landsby i Bangladesh.

- Da jeg var omkring seks år, blev jeg væk fra mine forældre i Bangladesh og endte som gadedreng. Jeg blev samlet op af en frihedskæmper, som jeg stadig har kontakt med. Han sendte mig på børnehjem i hovedstaden, Dhaka, hvor jeg boede et halvt år. Her blev jeg hentet af mine danske adoptivforældre, hr. og fru Mortensen, der ikke selv kunne få børn, men gerne ville være forældre. Dengang i 70'erne var det meget moderne at adoptere børn på den måde, siger Mentoo Mortensen.

Mentoo Mortensen har boet halvandet år her i en lejlighed i Den Voigtske Gaard. Han er vildt begejstret for Faaborg: - Jeg har aldrig boet et smukkere sted, og jeg elsker vandet. Foto: Palle Søby

- Nogle børn ender på sygehuset, og nogle bliver solgt af korrupte bagmænd. Jeg husker ikke helt præcist, hvad der skete, men jeg tror, det var, fordi jeg blev væk fra mine forældre. Det er i hvert fald sådan, jeg husker det.

- Da jeg blev væk, var det noget med, at jeg så en maskine oppe i himlen, en helikopter fra Røde Kors, som var i gang med at kaste nødhjælp ud. Nogle kiks og noget hvidt pulver som snebolde, hvor der var vitaminer i.

- Jeg har stadig kontakt med ham, der fandt mig. Han er i dag mangemilliardær og bor i Australien. Da han fandt mig, lå jeg i affaldet mellem nogle restauranter og havde sår og knopper over det hele. Jeg var lige ved at dø.

Annonce

En helt ny identitet

Og sådan gik det til, at Mentoo Mortensen voksede op hos akademikerparret Ole og Bente Mortensen i Munkebo, fra han var syv år, til han flyttede hjemmefra som 17-årig.

- Hele ens identitet bliver jo taget fra en - kultur, sprog, traditioner, mad, musik og så videre.  Forestil dig, hvis du var seks år og blev væk fra dine forældre her i Danmark. At du kom på børnehjem, og så kom der en sort mor og far og tog dig med til Afrika, hvor du skulle til at lære deres sprog, deres kultur, deres mad og så videre.

Mentoo Mortensen er både kreativ og musikalsk - han spiller blandt andet Hare Krishna-musik på de her trommer. Foto: Palle Søby

Mentoo Mortensen blev siden uddannet som socialpædagog i Odense og er også uddannet mentor. Han har en blog for adoptivbørn og har også skrevet en bog om emnet, "Den sidste brik".

- Jeg havde ikke midler til at få bogen udgivet som rigtig bog, så den er udgivet gratis på min blog, fortæller han.

Annonce

Aktiv i Direktøren

Mentoo Mortensen er på alle måder et kreativt, farvestrålende og socialt menneske. Han maler, er i gang med at lave en malerbog på sin blog, og han sidder i bestyrelsen for foreningen Direktøren med kreative værksteder i den gamle direktørbolig på Slagterigrurnden. Her har han selv nogle af sine malerier udstillet for tiden, og hans malerier pryder også alle væggene i hans lejlighed.

Mentoo Mortensens blog og Facebook-grupper

Mentoo Mortensens blog om adoptivbørn, bøger, svigt, lykke, kærlighed, rejser, kunst, mad, musik, foto og video: adopteretsvigt.blogspot.com

Mentoo Mortensens Facebook-gruppe om mad: Happy Food Lovers

Den kreative Facebook-gruppe fra Faaborg: Direktøren Havnegade 5

Mentoo Mortensens Facebook-gruppe om det at være adoptivbarn: Adopted, adopteret

Han elsker også at lave mad og har lavet sin egen madblog: "Happy Food Lovers", hvor folk kan poste deres opskrifter og ideer.

- Jeg kan godt lide, at det er lidt kreativt og kunstagtigt, at der er noget, der fanger øjet. Så hver gang til den 1. i måneden finder jeg tre madbilleder, som folk kan stemme på, og så finder vi på den måde månedens coverfoto på bloggen.

Annonce

Faaborg er det smukkeste sted

Han skriver digte og spiller musik. Har blandt andet i sine yngre dage været med et Hare Krishna-band i Indien i ni måneder, hvor han lavede gadearbejde som socialpædagog.

I dag er han besøgsven for Røde Kors og hjælper underboen, en kvinde på 80 år, med at handle og den slags.

Mentoo Mortensen er klar til traditionel dansk jul hjemme i sin lejlighed, hvor han har plads til syv gæster ud over sig selv. Foto: Palle Søby

Mentoo Mortensen har tidligere boet i Assens, men flyttede til Faaborg for halvandet år siden, da han og konen besluttede at gå fra hinanden. Dengang arbejdede han i en kort periode som kok på Avernakø Landhotel og havde samme sommer en kort periode som kok på Heimdal i Faaborg. Lige nu er han på udgik efter et nyt job.

- Jeg har aldrig boet et smukkere sted end her i Faaborg. Jeg elsker vand og er født i fiskens tegn ... det vil sige, det tror jeg da. Jeg fik bare en dato, da jeg kom til Danmark. Det var ud fra mine tænder og hænder, så det kan være plus/minus et år. Men jeg går ud fra, at 6. marts 1971 er min fødselsdag, siger Mentoo, der således er 49 år.

Annonce

Tilbage til rødderne

For et par år siden rejste han med sin daværende kone til Bangladesh for at finde sine rødder.

- Jeg kom i fjernsynet hver eneste dag, i primetime på 30 tv-kanaler, og var også i masser af aviser. Journalisterne holdt en kæmpe fest for os, folk kaldte mig deres "bror” og stod i kø uden for hotellet, fordi de troede, jeg var mega rig, og mange mente, at de var i familie med mig.

Mentoo Mortensen har aldrig set sine forældre igen, og han ved ikke, om de stadig lever.

Nu er han klar til en dansk juleaften, og i opslaget på Facebook foreslår han traditionel dansk julemad som andebryst, flæskesteg og medister med diverse tilbehør.

- 90 procent af befolkningen i Bangladesh er muslimer, men jeg er ikke religiøs. Jeg vil sige, at jeg er ateist - men alligevel tror jeg på, at der er "mere mellem himmel og jord".

Mentoo Mortensen er 49 år og har boet i Danmark, siden han blev adopteret som syvårig, hvor han kom til at bo hos et akademikerpar i Munkebo. Siden har han uddannet sig til socialpædagog og mentor. Foto: Palle Søby
Mentoo Mortensen er spændt på, om nogen reagerer på hans tilbud på Facebook om at komme til juleaften her i hans hyggelige lejlighed i Den Voigtske Gaard. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce