Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mogens Grønbech pynter til jul med det, han finder i naturen: - Der er en skønhed i det enkle

Mogens Grønbech inddrager både stuehus, gårdsplads og længer for at få plads til sin naturkunst. Foto: Maria Retoft Pedersen
Naturkunstner Mogens Grønbech er ikke meget for nisser og plasticpynt. Til gengæld laver han den flotteste julepynt af naturmaterialer.
Annonce

Knold: De fleste går en tur i skoven eller ved vandet engang imellem, men det er de færreste, der har øje for naturens detaljer, de smukke former, de flotte farver og spændende teksturer på samme måde som Mogens Grønbech.

Han bor på gården Kabbelhøj, som han kalder sit eksperimentarium og showroom. Både hus, længer og gårdsplads bliver taget i brug, når han forvandler naturmaterialer til kunstværker af alt det, vi finder lige uden for vores dør.

I sit arbejdsliv har han stået bag adskillige juleudsmykninger i stormagasiner og lignende, men i dag beskæftiger han sige udelukkende med naturkunst.

Mogens Grønbech

Mogens Grønbech er født i Bellinge på Fyn i 1944. Flyttede til Knold ved Faaborg i maj 2016.

Han er udlært gartner.

Sammen med sine forældre åbnede han Danmarks første blomstercenter i 1967.

Han udviklede sig til blomsterkunstner og blomsterscenograf. I 1984 blev han danmarksmester i moderne blomsterkunst.

Han drev firmaet Andersen og Grønbech med kollegaen Peter Andersen, og hans lange CV tæller i dag et hav udstillinger og store udsmykninger. Blandt andet gennem et langt samarbejde med DR, ved royale begivenheder, under Aarhus Festuge, og så skabte han Danmarks første livsstilsmesse på Ledreborg Slot.

Det firma lukkede ned under finanskrisen, og i dag beskæftiger Mogens Grønbech sig med det, han kalder natur- og livskunst.

Siden sommeren 2016 har han lukket offentligheden ind i sin verden af naturkunst, som han kalder Grønbechs Univers på Knoldsvej 9.

- Jeg har lavet tusindvis af juledekorationer med gran, sløjfer og lys i midten. Men de seneste 10 år har jeg holdt det meget mere simpelt. Jeg er ikke meget for nisser og den slags. Glimmer kan jeg lige gå med til, men ikke hvis jeg kan gå og finde det hele året efter. For mig kan julepynt lige så godt være grankogler placeret pænt i et glas, siger han og fortsætter:

- Så går jeg gerne en tur ud og finder nogle skæve fyrregrene og lægger sammen med, sådan kan jeg godt lide det. Der er en skønhed i det enkle, siger han.

I spisestuen skifter dekorationen efter årstid og humør. Foto: Maria Retoft Pedersen

Mogens Grønbech flyttede til Knold for godt fire år siden og landede lige midt i naturen på den smukke halvø. De første år holdt han juleåbent i "Grønbechs Univers", hvor gæster kunne komme og kigge nærmere på juleudstillingen på Kabbelhøj.

De seneste år har der dog kun været åbent efter aftale.

Men Mogens Grønbech har store planer. Han arbejder nemlig på at åbne Danmarks første naturgalleri. En drøm, der kommer til at gå i opfyldelse allerede næste år, hvis alt går vel.

- Jeg elsker, at jeg kan få lov til at gøre det her og vise de ting frem, jeg laver. Det holder mig  i gang, at jeg har nogle projekter at gå op i, lyder det fra den 76-årige naturkunstner.

Her på siden finder du fire nemme projekter fra Mogens Grønbech, du selv kan give dig i kast med. Og får du mod på at kaste dig over flere projekter, så er der masser af inspiration lige uden for din dør.

Mogens Grønbech kan godt lide at eksperimentere med lys. Foto: Maria Retoft Pedersen
Udstillingen her tager udgangspunkt i livet under vandets overflade. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce