Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mor og datter om at ride på offentlig vej: Langt de fleste bilister viser hensyn

13-årige Anna Rasmussen og hendes mor, Christina Jensen, oplever generelt, at folk i Korinth er flinke til at vise hensyn, når de er ude at ride på vejene. Til venstre Annas pony, Bacardi på 11 år, som er helt sikker i trafikken. Foto: Palle Søby
Der er mange udfordringer ved at ride på hest på offentlig vej. Ikke alle bilister viser hensyn, og især trailere og lastbiler kan give væmmelige lyde og bump, som kan skræmme hesten. Og hvad med hestepærerne? Tjah, det er i høj grad et spørgsmål om samvittighed – ligesom med hundelorte.
Annonce

Korinth: Anna Rasmussen på 13 år står i stalden på ridecentret ved landbrugsskolen i Korinth og er i gang med at gøre sin 11-årige pony, Bacardi, klar. Hun skal ud og ride en tur - som hun gør stort set hver eneste dag.

Hun bor i Korinth med sine forældre, Christina Jensen og Ulrik Rasmussen, og sin lillebror, Mads på ni år. Hun går i skole på Hjemly Friskole, og i fritiden er hun en af i alt seks opstaldere i ridecentret.

Så hun kommer her rigtig meget – og hun rider mange ture i området. Og selv om der i området er superfine rideruter ved Brahetrolleborg og Holstenshuus og på naturstien mellem Korinth og Ringe, er hun nødt til at ride på offentlige veje for at komme hen til rideruterne.

Annonce

Trailere er de værste

Og hvordan oplever hun så det med at ride på offentlig vej med biler og tung trafik?

- Nogle kører hurtigere end andre, men de fleste tager fint nok hensyn. Nogle lastbiler og traktorer holder stille for mig - det kan også være rart nogle gange. Det kan være lidt voldsomt, hvis de har trailer med. De kan lave sådan et bump, og det er ikke alle heste, der er glade for det. Barcardi er helt ligeglad, så der har jeg været ret heldig, men hvis jeg havde haft en anden pony, er det ikke sikkert, jeg var så tryg derude. Der var engang på min gamle pony, hvor der kom en bil med trailer. Dér blev hun hun bange, og så blev jeg også bange, fortæller Anna.

Anna Rasmussen rider stort set hver dag tur på Bacardi på vejene omkring ridecentret ved Kortinth Landbrugsskole.

- En anden gang red jeg sammen med nogle andre ryttere, da der kom en bilist, som kørte virkelig hurtigt. En af de andre valgte at kaste en pisk i bagruden på bilen, og så blev han sur. Vi vendte bare om, for vi syntes jo, han skulle tage hensyn, siger Anna.

Annonce

Kører tilbage efter pærerne

Hvad gør I, når hesten skider på vejen? Oplever I, at folk kan blive irriterede over det?

- Hvis vi ser, at hesten skider på vejen, vender vi tilbage og samler det op, for folk her i byen kan hurtigt blive lidt sure. Men det sker også, at nogle bare tager det til deres blomster. Så nogle gange er hestepærerne væk, når vi kommer tilbage for at fjerne dem, fortæller Anna.


Hvis hesten skider på en tur, sørger vi for at fjerne pærerne, når vi er færdige med at ride. Så kører vi typisk tilbage i bil og samler det op. Men det er absolut ikke alle, der gør det.

Christina Jensen, Korinth


Hendes mor, Christina Jensen, har ikke længere sin egen hest, men hun rider fortsat ture af og til på heste, hun låner.

- Nogle er gode til at tage hensyn i trafikken, mens nogle bare drøner forbi. Det er nok mest de unge, der synes, det er lidt sjovt at gasse lidt op, når der kommer nogen ridende. Men her er det vigtigt, at Anna har en pony, der er 100 procent trafiksikker. Og generelt synes jeg, folk her i byen er gode til at tage hensyn, siger Christina.

- Det værste er, hvis store lastbiler eller biler med trailere laver en lyd, som hesten ikke er vant til, en lyd, som ikke er konstant, tilføjer hun.

Ridning i trafikken

En hest defineres ifølge færdselslovens pararaf 2, stk. 10 som et køretøj i trafikken. Det betyder, at man ikke må ride på cykelstier, gangstier og fortov.

Det er ikke tilladt at tale i mobiltelefon, mens man rider.

Der skal rides i kørselsretningen, det vil sige højre vejbane. Her skal man holde sig så langt inde i siden som muligt, medmindre der en særskilt ridesti, så der er plads til større og hurtigere køretøjer kan overhale. Hvis I rider flere af sted på en gang, skal det foregå i enkeltkolonne.

Husk ridehjelm.

Rid aldrig for løse tøjler.

Giv tegn i god tid, så de andre trafikanter er forberedte på, hvad du vil gøre.

Kryds vejen samtidig, hvis I rider flere sammen, lad aldrig vente på hinanden på hver sin side af vejen.

Heste er flokdyr og kan finde på at løbe efter de andre heste. Kryds altid vejen hver der er god oversigt.

Fodgængere skal altid passeres i skridt. Hvis en cyklist ønsker at overhale så tag hesten ned i skridt.

Hest og rytter betragtes som ”større” trafikanter end cyklister og gående. Så det er dit ansvar at tage hensyn til cyklister og gående.

Der findes ingen regler om, at man skal fjerne hestepærer, hvis hesten skider på vejen. Men ligesom med hundelorte er det god stil at fjerne dem igen.

Kilde: Dansk Rideforbund.

Og hvad med hestepærerne?

- Vi har ikke selv skovl med, og det er jo ikke altid, hesten skider på en tur. Men hvis den gør, sørger vi for at fjerne pærerne, når vi er færdige med at ride. Så kører vi typisk tilbage i bil og samler det op. Men det er absolut ikke alle, der gør det. Nogengange bliver folk irriterede, når nogen rider på fortovet, og det er ikke så smart. Anna rider altid i rabatten eller derude, hvor bilerne kører. Ikke på fortovet, nævner Christina.

- Det er jo op til den enkelte, hvad man har samvittighed til. Der findes ingen regler om, at man skal samle hestepærerne op. Så det er vel lidt ligesom med hundelorte, tænker jeg.

Anna Rasmussen gør Bacardi klar til dagens ridetur. Foto: Palle Søby
For en rigtig hestefamilie er der superfine forhold ved ridecentret i Korinth. Her Christina Jensen ved banen, hvor Anna træner med Bacardi. Foto: Palle Søby
Christina Jensen hjælper med at sadle Bacardi op, så Anna kan komme ud og ride. Foto: Palle Søby
Anna Rasmussen på vej ud på dagens ridetur på Bacardi. Foto: Palle Søby
Det er superfint at ride på de små veje omkring ridecentret ved landbrugsskolen. Foto: Palle Søby
Der er flere fine rideruter i nærheden, men for at komme derhen er Anna og hendes mor nødt til at ride et stykke på offentlige veje. Foto: Palle Søby
Anna Rasmussen på 13 er en af seks opstaldere i ridecentret, hvor hun tilbringer mange timer hver uge. Foto: Palle Søby
Det var så det, dagens tur er forbi for Anna og hendes mor, Christina Jensen. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Annonce