Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mor til fire er ny præst i Svanninge: Forelskede sig i synet af kirken fra dækket på Ø-Færgen

- Når jeg holder gudstjeneste, vil jeg gerne kunne sende folk ud i verden igen med livsmod. Kirken skal være et fællesskab, den skal være nærværende, og der skal ikke være noget krav om, at man skal præstere, når man er i kirken. Her skal være plads til alle, også børnefamilierne, siger præst Therese Strand Kudajewski. Foto: Maria Retoft Pedersen
Therese Strand Kudajewski har taget mand og børn med fra Nordjylland til Svanninge, hvor hun glæder sig til at finde ind i rollen som sognets præst.
Annonce

Svanninge: Svanninge Sogn har fået ny præst.

Søndag 13. september indsætter provst Lars Ole Jonssen den 44-årige Therese Strand Kudajewski som sognepræst i Svanninge, og det er en stilling, hun har bejlet til gennem længere tid.

- Første gang, jeg fik øje på kirken, var ved udsejlingen fra Faaborg. Vi skulle til ølejr på Lyø, og der lå den så smukt, kirken i Svanninge. Da jeg hørte, at stillingen var på vej til at blive ledig, skyndte jeg mig at ringe til provsten. Jeg har gjort mine hoser grønne gennem en længere periode, fortæller Therese Strand Kudajewski.

Hun kommer fra en stilling som sognepræst gennem de seneste ni år i Store Brøndum, Siem og Torup i Himmerland, og med sig til den nyrestaurerede præstegård i Svanninge tager hun mand og fire børn.


Der er mange ting, der er helt oplagte at tale med en præst om. Det har jeg blandt andet erfaret gennem min tid i svangreomsorgen. Store omvæltninger i livet for eksempel. Man får ét perspektiv, når man taler med en sundhedsprofessionel, men en præst kommer måske med nogle andre perspektiver om det alment menneskelige.

Therese Strand Kudajewski


Therese Strand Kudajewski er den første præst i landet, der har arbejdet i svangreomsorgen, hvor hun har haft fast træffetid på Jordemodercentret i Randers samt på Aalborg Universitetshospital. Her har hun tilbudt samtaler med gravide og nybagte forældre. Et initiativ, som hun selv stod bag, og som hun på sigt håber at kunne videreføre i Fyens Stift.

Annonce

Levende gudstjenester

At Therese Strand Kudajewski endte med at blive præst, skete ikke ad den helt snorlige vej. Hun har både haft en afstikker til Arkitektskolen og til Kunstakademiet, hvor hun ville forsøge at gøre sin store passion for keramik til en levevej.

- Men tanken om at blive præst fik mig tilbage på sporet og har drevet mig hele vejen. Når jeg har slidt mig gennem græsk, hebraisk og latin, har jeg holdt fast i det billede af mig selv som præst, fortæller hun.

Billedet opstod allerede, da hun som ung arbejdede som kirkesanger i Hersted Øster Kirke.

Therese Strand Kudajewski

Therese Strand Kudajawski er gift med Kuno Kudajewski, og sammen har de fire børn, tre piger og en dreng, på henholdsvis 15, 11, 9 og 6 år.

Flyttevognen lander ved præstegården i Svanninge 14. september.

Therese Strand Kudajewski overtager embedet efter Vibeke Hammerum, som gik på pension i foråret 2019. I mellemtiden har embedet været i såkaldt vakance og været passet af vikar Merethe Lisbeth Holck.

Therese Strand Kudajewski har familie i det sydfynske og er kommet på Sydfyn gennem mange år i barndommen.

Indsættelsen i embedet finder sted i Svanninge kirke søndag den 13. september kl. 11.00. Efter gudstjenesten byder menighedsrådet på et lettere traktement i præstegårdshaven. Alle er velkomne.

- Det slog mig flere gange, at man måtte kunne gøre gudstjenesterne mere levende. Det følte jeg var min opgave, mit kald, siger hun.

Det oplever kirkegængerne blandt andet i valget af salmer, prædikener i utraditionelle former og forskellige samarbejder med aktører uden for kirken.

Therese Strand Kudajewski rykker ind i præstegården på den første fridag i sit nye embede og glæder sig til at lære sognet bedre at kende. Foto: Maria Retoft Pedersen

- For mig er det vigtigt, at kirken ikke kun handler om tradition. Traditionen er det, der binder folk til kirken, men kirken skal også turde forholde sig til den samtid, vi befinder os i, siger Therese Strand Kudajewski.

Annonce

Klar til en snak

Hun glæder sig også til at lære sognebørnene bedre at kende. Sognebørnene er altid velkommen til at banke på døren i præstegården, hvis de har brug for hjælp eller en snak.

- Der er mange ting, der er helt oplagte at tale med en præst om. Det har jeg blandt andet erfaret gennem min tid i svangreomsorgen. Store omvæltninger i livet for eksempel. Man får ét perspektiv, når man taler med en sundhedsprofessionel, men en præst kommer måske med nogle andre perspektiver om det alment menneskelige. Den del er også vigtig for mig at have med, siger hun.

Derudover glæder hun sig til samarbejdet om konfirmanderne med præsterne i Faaborg, og den kollegiale sparring, der er at hente dér. Og så håber hun, at der i det sydfynske bliver tid til at genoptage hendes gamle passion, der ellers har ligget stille i mange år.

- Der er jo rigtig mange kunstnere og kunsthåndværkere her i området, så måske det var anledningen til at kaste mig over keramikken igen, siger hun.

Menighedsrådet inviterer på et lettere traktement med lidt brød og vin og kaffe/kage i et telt i præstegårdens have efter indsættelsen.

Svanninge Kirke ligger for foden af Svanninge Bakker, og det smukke syn dragede Therese Strand Kudajewski. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce