Annonce
Ugeavisen Faaborg

Nils Pedersen var energisk og farverig og mistede aldrig sin stærke vilje

Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Svanninge Folkemindesamlings ældste æresmedlem, Nils Pedersen, Rytterhuset, Faldsled, er død, næsten 88 år gammel, efter en del års svigtende helbred.

Nils var gammel Faldsled-dreng, født på Ryttergården, hvor han kunne føre sin slægt mange generationer tilbage, og selv om han var bosat på Sjælland i mere end 40 år, blev han en inspirator om Faldsled for os kolleger i Folkemindesamlingens bestyrelse.

Første gang, jeg hørte om Nils, var fra lokalhistoriker Anna Kristensen i 1980'erne, hvor hun blandt meget andet fortalte om Ryttergårdens historie, hvor far var blevet afløst af søn gennem generationer. Anna: "Men i dette tilfælde ville Nils noget andet!"

Annonce

Han blev uddannet smed og havde senere sit virke i Københavns Kommune i mange år. Her fandt han også sin livsledsager Hanne, som han blev gift med i 1958.

Det blev i stedet Nils' lillebror Ebbe, der drev Ryttergaarden videre nogle år, men da landbrugets udfoldelsesmuligheder på stedet var begrænsede, solgte han til kroen og købte gård i Grønderup.

Familiens tilknytning til byen blev dog bevaret, idet forældrene Jørgen og Ingeborg havde købt Rytterhuset, som i fordums dage var en del af gården, og boede der. Siden overtog Hanne og Nils Rytterhuset og flyttede efter pensioneringen permanent tilbage.

Det var gode og aktive år for det intelligente og engagerede par - hjemmet var gæstfrit, og selv havde de en sund nysgerrighed på livet, som førte dem til mange aktiviteter og arrangementer.

I 2009 blev Nils først suppleant til Svanninge Folkemindesamlings bestyrelse, men samme år indvalgt i bestyrelsen efter kollegaen Hans Marius Jeppesens død.

Nils med familie havde i årene på Sjælland blandt andet boet omkring Ishøj-Baldersbrønde, hvor Nils også interesserede sig lidt for lokalhistorien.

Han var energisk og farverig at være sammen med, med mange gode forslag, var en tid Folkemindesamlingens næstformand og fotograferede i 2011 samtlige ejendommme i sognet til brug for eftertiden.

Også byens cykelhold var han en del af, så længe det var muligt for ham. Efter 80-års dagen begyndte helbredet så småt at gøre knuder, men endnu i maj 2017 deltog han med glæde i Folkemindesamlingens generalforsamling og blev ved sin udtræden af bestyrelsen udnævnt til æresmedlem.

Samme efterår blev han ramt af sygdom og måtte bruge kørestol, men tog det bravt og mistede ikke sin stærke vilje, der altid havde været et kendetegn.

Vore tanker går til Hanne, datteren Mette og resten af familien. Nils og Hanne havde for et par år siden den sorg at miste sønnen Jørn, hvis helbred for tidligt svigtede, men der er både børnebørn og oldebørn.

Nils har såvel familiemæssigt som i sit sogn sat sig spor. Æret være Nils Pedersens minde.

Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce