Annonce
Ugeavisen Faaborg

Nu deler de koteletterne: Grønne retter hitter hos klimafamilien på Kildetoften

Mange har spurgt interesseret ind til klimafamilieprojektet, siden familien Christensen stod frem i Ugeavisen Faaborg. Klimafamilierne er udvalgt af Faaborg-Midtfyn Kommune, og formålet er netop at inspirere andre til, hvilke knapper man kan skrue på i sit liv, hvis man gerne vil leve mere klimavenligt. Foto: Maria Retoft Pedersen
De første ugers forsøg på at leve mere klimavenligt hos Familien Christensen er gået rigtig godt - særligt har familien haft held til at indføre flere kødfrie dage.

Faaborg: - Det smager simpelthen bare fantastisk!

Anton på 10 år er ikke i tvivl om, hvad han mener om familiens nye kostvaner.

Familien Christensen bestående af mor Tina, 36-årig sygeplejerske, far Martin, 42-årig krematør og brandmand, storebror Anton på 10 og lillesøster Ellen på otte, er af Faaborg-Midtfyn Kommune udvalgt som en af tre klimafamilier.

Annonce

Og de seneste uger har de som en del af projektet arbejdet på at sænke deres klimaaftryk. En af måderne er ved at spise mere grønt og mindre kød. Og den del er gået over al forventning.

Familien i køkkenet, hvor der denne aften skal laves hotdogs - men i stedet for pølser, er det med gulerødder stegt i smør og rosmarin. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Vi er gået fra at have en-to kødfrie dage om ugen, til vi nu har en-to dage om ugen, hvor vi spiser kød, siger Martin Christensen.

Derudover køber familien mælk og kød, hvor der bliver klimakompenseret for CO2-udledning.

Mad, der smager af noget

Familien er gået på opdagelse i apps og på hjemmesider for at finde spændende kødfrie opskrifter. Og næsten helt uden at opdage det, er der kommet masser af kikærter og æg i kosten og væsentligt færre koteletter.

7 gode råd til at spise mere klimavenligt

1. Spis mindre kød og mejeriprodukter

2. Spis meget frugt og grønt, helst i sæson og friland

3. Spis gerne bælgfrugter

4. Spis mere fisk og skaldyr

5. Spis kartofler, pasta, groft brød – begræns ris

6. Drik vand fra hanen

7. Undgå madspild

- Vi har fået virkelig god mad, der smager af noget. Og det er vigtigt for mig. Jeg gider ikke spise mad, der ikke smager af noget, siger Martin Christensen, som ellers hidtil har været meget glad for kød og røde bøffer.

Det samme er Tina.

- I fredags skulle Martin til slagteren og købe store koteletter, og vi gik og glædede os hele fredagen. Vi grillede dem, og det var fantastisk. Vi delte de to mellem os alle fire, men vi kunne faktisk ikke spise op, så der var rester til dagen efter, fortæller Tina.

- Normalt ville vi have købt en bakke med seks koteletter og have lavet dem alle sammen på en gang, supplerer Martin.


I fredags skulle Martin til slagteren og købe store koteletter, og vi gik og glædede os hele fredagen. Vi grillede dem, og det var fantastisk. Vi delte de to mellem os alle fire, men vi kunne faktisk ikke spise op, så der var rester til dagen efter.

Tina Christensen


Anton, der var den, der for alvor insisterede på at præge familiens kostvaner i en mere grøn retning, er mere end tilfreds. For maden smager godt. Han har endda haft opskrifter med i skolen, hvor der er blevet spurgt interesseret ind til projektet.

- Vi spiser rigtig meget stegt blomkål, og det minder ret meget om kød i konsistensens. Men det smager endnu bedre, siger han.

Annonce

Skabt stor opmærksomhed

Siden familien stod frem i Ugeavisen Faaborg som klimafamilie med ambition om af sænke klimaaftrykket, har mange spurgt ind til projektet.


Man bestemmer jo selv, hvordan man vil leve sit liv. Vi vil ikke sige, hvordan andre skal gøre. Jeg er fx heller ikke klar til helt at opgive kødet, men det bestemmer jeg jo selv. Men vi prøver, og jeg savner faktisk ikke mere kød, selvom vi ikke får mere end det, vi gør nu.

Martin Christensen


- Venner, kolleger og bekendte har stoppet os på gaden, skrevet eller kontaktet os. Så det har helt sikkert skabt noget opmærksomhed. Jeg er også blevet kaldt “klimatossen”, “grønne-Tina” og “spelt-Else”, men jeg tror da, det er kærligt ment. Hvis bare folk får noget at tænke over, så synes jeg, at det er det værd. Det er jo derfor, vi gør det, siger Tina.

- Ja, men de dumme kommentarer sorterer vi fra. Vi vil helst ikke fremstå fanatiske. Man bestemmer jo selv, hvordan man vil leve sit liv. Vi vil ikke sige, hvordan andre skal gøre. Jeg er fx heller ikke klar til helt at opgive kødet, men det bestemmer jeg jo selv. Vi har ikke fået besked på, at vi skal gøre tingene på en bestemt måde. Men vi prøver, og jeg savner faktisk ikke mere kød, selvom vi ikke får mere end det, vi gør nu, siger Martin Christensen.

Annonce

Bussen kører stadig uden Martin

Et af Martins hverdagsdilemmaer kom til at fylde meget i familiens bestræbelser, fordi transport er en af de større poster i familiens klimaregnskab. Dilemmaet handler om, hvorvidt han skal begynde at tage bussen på arbejde i Odense i stedet for at køre i familiens dieseldrevne Peugeot 308.

Og tager Martin så bussen nu?

- Nej, det gør jeg ikke. Jeg hader tanken om at tage den skide bus, lyder det med et grin.

I stedet for at bruge aftenerne på diverse streamingtjenester, er der lagt en del timer i dette puslespil med 3000 brikker - og hele familien har hjulpet til. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Men jeg har lovet, at jeg nok skal prøve at tage bussen en dag, og se hvordan det fungerer, og det mener jeg stadig. Til gengæld har vi besluttet, at den næste bil, vi skal have, skal være en el-bil, siger han.

Martin og Anton har forelsket sig i en Tesla S P85, den er både stor og kan køre langt på en opladning.

- Den har hele pakken, lyder vurderingen.

Hvornår dieselbilen bliver skiftet ud, har familien dog ikke helt fået snakket sig til rette omkring endnu.

Annonce

Børnene lynbader

Familien er gået til udfordringen med krum hals, og det har været et sjovt fælles projekt. Da en af naboerne havde fødselsdag, blev der købt gave i genbrugsbutikken suppleret med en pengegave. Tina er begyndt at bruge eco-knappen på vaskemaskinen, som hun aldrig havde lagt mærke til før. Det tager længere tid, men det er jo ligegyldigt, når den vasker, mens familien ikke er hjemme.

Familien er inviteret til 60 års fødselsdag i Hellerup, og i stedet for at gå ud og investere i nyt tøj til den festlige lejlighed, bliver der kigget dybt i skabene. Og Tina har investeret i et par Billi Bi-stilletter, som hun har købt brugt.

Ingeniør og seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen, Rådet for Grøn Omstilling, har beregnet familiens Christensens klimaaftryk i starten af forsøgsperioden. En dansk gennemsnitsfamilie belaster klimaet med 48.000 kg CO2 om året, viser beregninger, og klimamålet er, at det frem mod 2050 skal helt ned på 10.000 kg for en gennemsnitsfamlie. Klimafamilien Christensen klimaaftryk blev fra begyndelsen udregnet til 33.471 kg om året.

- Og så surfer vi efter Kombardo-bus-billetter til turen - det ville aldrig være sket før, siger hun.

For børnene er der gået sport i, hvor hurtigt man kan få klaret brusebadene. Otte-årige Ellen havde tidligere badevaner, der var en teenager værdig. Et bad varede sjældent under 10 minutter.

- Men nu tager vi et stopur med på badeværelset. Min rekord ligger på omkring et minut - og jeg bliver altså ren, forsikrer Anton.

Familien i køkkenet, hvor der denne aften skal laves hotdogs - men i stedet for pølser, er det med gulerødder stegt i smør og rosmarin. Foto: Maria Retoft Pedersen

Ellens rekord ligger på godt det dobbelte, men hun skal også have balsam i det lange hår, derfor tager det lidt længere tid.

Annonce

Finder et leje

Familien har kunnet holde sig fra større køb af diverse ting, hvilket også har været en del af udfordringen. Og de håber, at ændringerne kan ses, når regnskabet gøres op i slutningen af perioden.

- Men det er også "nemt" at lade være med at gøre det i tre måneder. På et tidspunkt skal vi jo købe noget nyt tøj eller andet. Så det vil nok finde et leje på den lange bane. Men der er bestemt nogle ting, vi kommer til at holde fast i. Og vi har helt sikkert fået en masse at tænke over, siger Tina Christensen.

Projektet med klimafamilierne løber frem mod juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce