Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ny bog på gaden: Erik har fulgt livet omkring Arreskov Sø i 40 år

Erik Ehmsen glæder sig over, at 2020 blev året, hvor hættemåger og fjordterner igen slog sig ned på Mågeø som ses her i baggrunden. Foto: Maria Retoft Pedersen
66-årige Erik Ehmsen har dedikeret en stor del af sit liv til Arreskov Sø, hvor han tæller fugle og orkidéer og holder øje med, hvordan naturen har det. Nu har han udgivet sine iagttagelser på bogform.
Annonce

Øster Hæsinge: Arreskov Sø er Fyns største sø og hjemsted for en bred vifte af det danske dyre- og planteliv. Området huser også specielle arter som havørn, isfugl og fredede orkidéer og gæstes endvidere af fiskeørn, sølvhejre og rosenstær. Og Erik Ehmsen kommer her næsten hver eneste dag.

- Nogle dage er jeg bare lige nede at kigge, andre dage er jeg her i 6-8 timer. Arreskov Sø er fantastisk på den måde, at her er så meget natur. Store enge og moseområder. Dele har været dyrket op men er nu på vej tilbage til naturen. Når man går her, skal man have sine øjne og sine ører med sig, siger han.

Gennem 40 år har Arreskov Sø med sine smukke omgivelser været omdrejningspunktet for Erik Ehmsens iagttagelser og undersøgelser af naturen. Han har undersøgt fuglelivet, talt orkidéer, fanget insekter og nydt de firbenede padder, krybdyr og pattedyr.


Jeg er meget fascineret af den måde, naturen og de forskellige arter spiller sammen på. Og så nørder jeg i, hvorfor naturen udvikler sig, som den gør. Fx hvorfor der er store udsving i bestanden af orkidéer fra år til år

Erik Ehmsen


Resultatet af de mange års feltarbejde kan nu læses i bogen "Arreskov Sø - natur i 40 år", hvor undersøgelser og iagttagelser bliver krydret med personlige anekdoter og oplysninger om fx adgangsforhold.

Bogen er netop udkommet på forlaget Historia.

Annonce

Øster Hæsinge ved et tilfælde

Erik Ehmsen stammer oprindeligt fra Tønder, men han har boet på Øster Hæsingevej i 40 år - og hvordan, han endte der, er en spøjs historie.

- Da jeg var færdig på seminariet, var der intet arbejde at få. Vi var to par, der gerne ville lave et kollektiv, og vi ledte efter steder i Danmark, hvor der var smuk natur. Pludselig faldt vi over huset her, som var helt perfekt, siger han om nr. 55, hvor han bor i dag.

Blå bog

Erik Ehmsen er læreruddannet fra seminariet i Jelling i samfundsfag og biologi.

Har undervist på skoler i det midtfynske og har arbejdet mange år som naturvejleder. Har undervist 20 år på Svendborg Naturskole.

Mistede sin hustru for fire år siden. Bor i dag sammen med sin kæreste. Har tre børn og syv børnebørn.

Sammen med fotograferne Helge Sørensen og Mogens Hansen har han skrevet "Havørnens Danmark" i 2010.

Derudover interesserer han sig for arkæologi.

Kollektivet gik i opløsning efter nogle år, og Erik og hans kone rykkede ind i nabohuset. Men skæbnen ville, at Erik Ehmsen igen købte nr. 55, da muligheden bød sig, og der har han boet siden.

I Øster Hæsinge bor man lige midt i naturen, og mange af Erik Ehmsens timer er selvsagt gået ved Arreskov Sø, som ligger få kilometer væk.

Interessen for naturen - og især fugle - blev skudt i gang, da han som barn deltog i et idrætsstævne i en park i Tønder.

- Hov, prøv at hør. Det plejer at være tegn på, at havørnen er i nærheden, siger Erik Ehmsen, da en flok ænder hurtigt letter fra sivene og flygter skræmte udover søen. Foto: Maria Retoft Pedersen

- En kammerat kom og fortalte, at han havde set en fugl bene op ad træstammen på en helt særlig måde. Det troede jeg ikke på. Og så sagde han: "Så gå dog selv ned at se efter", fortæller Erik Ehmsen.

Og det gjorde han så.

- Da jeg kom derned landede en træløber to meter foran mig og benede ganske rigtigt op ad træstammen. Derefter gik jeg ud og købte mig min første kikkert, siger han.

Annonce

Projekt Mågeø

Interessen blev skærpet gennem seminarietiden, og siden er den bare vokset. Også insekterne har fået en særlig plads hos Erik Ehmsen.

- Det er så stort et område, at man slet ikke kan sætte sig ind i det hele. Men jeg er meget fascineret af den måde, naturen og de forskellige arter spiller sammen på. Og så nørder jeg i, hvorfor naturen udvikler sig, som den gør. Fx hvorfor der er store udsving i bestanden af orkidéer fra år til år, siger han, mens vi går gennem det våde græs med kurs mod vandet.

Kikkerten er naturligvis med over skulderen.

Arreskov Sø

Arreskov sø er Fyns største sø.

Søen er omkranset af skove og sumpede områder med tagrør.

Arreskov sø er gravet af en gletcher, der har lagt det afgravede materiale i de fynske alper.

Søen er 317 ha stor og lavvandet, det dybeste sted er 3,7 m.

Der er kilder på søens bund, og ca. 15 procent af søens vandtilløb er kildevand.

Kilde: Naturstyrelsen

- Nogen mener, at jeg har den med overalt. Selv når jeg går tur i Faaborg, siger han med et grin.

Erik Ehmsen har gennem årene involveret sig i naturgenopretningsprojekter i forbindelse med søen og den omkringliggende natur. Dels som privatperson, dels som lønnet af bl.a. det daværende Fyns Amt og Faaborg-Midtfyn Kommune.

Fx. da han gerne ville have bestanden af hættemåger og fjordterner tilbage til "Mågeø" midt i Arreskov Sø.

På engen her har Erik Ehmsen talt op mod 11.000 orkideer i de bedste år. Foto: Maria Retoft Pedersen

- For fire-fem år sidden ryddede vi øen bortset fra et enkelt træ, og fra april - oktober er min nabos geder ovre og holder brombær, hindbær og hyld nede. Brændenælderne gider de ikke med mindre de ikke har andre muligheder, siger han.

I år er det første gang i 30 år, at der var hættemåger og fjordterner på mågeø.

- Det er jo en kæmpe succes, når den slags lykkes, siger han.

Annonce

Flere spørgsmål

Den nye bog henvender sig både til amatører, der gerne vil være klogere på  livet omkring søen men også til folk, der arbejder med naturen professionelt.

- For et par år siden slog det mig, at hvis jeg skulle gå hen og stille træskoene, så ville alle de tal - optællinger jeg har lavet gennem 40 år - have en meget lav værdi. For de er jo bare tal. De fortæller ikke historien om, hvorfor de ser ud, som de gør. Derfor besluttede jeg mig for at skrive den her bog, siger han.

- Der er både mulighed for at læse den som fritidslæsning, men bogen stiller også spørgsmål, som jeg håber, nogen, der er klogere end mig, vil grave videre i. Dem, der vil helt ned i den nørdede suppedas, siger han.

Og hvordan føles det så egentlig, når man har brugt 40 år af sit liv på at indsamle materiale til en bog, og nu sender den ud i virkeligheden?

- Jeg kan mærke, at jeg lige nu føler lidt et tomrum. For hvad så nu? Men det skal jeg nu nok komme videre fra, siger han med et smil.

- Jeg håber, at mange vil få glæde af bogen. Det er vigtigt for mig, når jeg har arbejdet med formidling i 40 år, siger han.

Bogen kan købes hos Erik Ehmsen privat eller hos boghandleren.

Gamle egetræer, der får lov til at blive stående, er godt for dyrelivet. - Der finder over 200 arter insekter og biller, som udelukkende lever på egetræer. Og nogle af dem har brug for råddent træ at leve i. Det trækker så igen fx spætmejse til, som kommer for at finde noget at spise, fortæller Erik Ehmsen. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce