Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ny forpagter med ”et ekstra gear”: Lyø Café skal være for alle – også de lokale

Bent Knudsen og Anders Kraft glæder sig begge til den nye sæson i caféen. Foto: Jonas Kjærgaard
Anders Kraft er den nye forpagter på Café Lyø Den Gamle Skole.
Annonce

Lyø: Når solen skinner, og vejret atter bliver varmere på Lyø, bliver det 42-årige Anders Kraft, der langer mad over disken på Lyø Café. Han er født og opvokset i Odense og har kendskab til øen fra besøg i sin barndom. De sidste tyve år har han tilbragt i København og derudover sejlet land, rige og verden rundt som skipper.

Nu er kursen dog sat mod et nyt eventyr på Lyø, hvor han bliver ny forpagter af Café Lyø Den Gamle Skole i 2020. Og planerne er lige så store, som energiniveauet er højt.

- Jeg har altid haft et ekstra gear, lyder det fra den nye forpagter.

Og det ekstra gear får han formentligt brug for, hvis caféen bliver lige så stor en succes som tidligere år, hvor caféen har været besøgt af op mod 200 gæster om dagen, mens den var forpagtet af de tre københavnske kokke Alexander Sjøstrøm Petersen, Trung Tien Do og Urs Fiedler.

Jeg skal ikke kunne alle mulige ting, og der skal være plads til at blive klogere. Det vigtigste er, at det, vi får lavet, er holdbart på længere sigt.

Anders Kraft

Annonce

Klar til at udfylde store sko

Foran den gule bygning vimser han rundt og forbereder sig på at udfylde de store sko, de forgangne forpagtere har efterladt med fire fremragende sæsoner bag sig. De høje forventninger får dog blot Anders til at trække på både skuldre og smilebånd:

- Jeg skal ikke kunne alle mulige ting, og der skal være plads til at blive klogere. Det vigtigste er, at det, vi får lavet, er holdbart på længere sigt.

Han bor midlertidigt på øen sammen med sin kæreste, Nina Birk og deres søn Eik på knap et år indtil 10. januar. Herefter går turen tilbage til København i et par måneder, inden startskuddet lyder for sæsonen. Caféen åbner i påsken 2020 og lukker medio oktober.

Med sine 20 års kokkeerfaring vil Anders Kraft levere traditionel, dansk brasseriemad i en prisklasse, hvor alle kan være med.

- Det er vigtigt for mig, at caféen er et sted, der bliver inkluderende – ikke ekskluderende.

Det er planen, at Anders Kraft vil bo på Lyø med familien igennem hele sæsonen fra april til oktober, hvor han vil drive caféen med hjælp fra fire af sine venner. Hvad der derefter skal ske, må tiden vise.

Annonce

Mere end et sommerprojekt

Anders Kraft har allerede mødt øens beboere og har givet bestyrelsen for Besøgs- og Kulturcenteret, der ejer caféen, en forsmag på sine kokkeevner til den årlige julefrokost. Og dommen fra formand Bent Knudsen er klar:

- Jeg tror, han kan sørge for, at vi (de lokale, red.) også vil bruge det mere end to gange på en sæson. Jeg er tilbøjelig til at tro en del på det, siger han underfundigt med et glimt i øjet.

Han understreger, at caféen betyder meget for øen. Han er glad for at have fundet en forpagter, der vil tage del i livet på Lyø ud over de travle sommermåneder.

For Anders Kraft er det vigtigt, at det ikke kun bliver et sted for turister, men også et samlingspunkt for de faste øboere. Han har flere projekter i sigte på den lange bane – også projekter, der ikke nødvendigvis har mad som omdrejningspunkt.

En tidligere udfordring har været, at det høje antal gæster har resulteret i manglende plads i caféen til øboerne i højsæsonen. Det vil han imødekomme ved at indføre en ”dagens ret”, som kan tages med ud af huset.

Café Lyø Den Gamle Skole

Sæson 2020 går fra påsken til medio oktober.

Antallet af indendørs siddepladser udvides fra 20 til 32.

Menukort: To forretter, to hovedretter, to desserter samt dagens ret, der skifter efter sæson.

Annonce

Uformel og hjemlig hygge

Anders Kraft er i fuld gang med indretningen af caféen. Plantegninger af gamle skibe pynter væggene, og ældre modelskibe pryder vindueskarmene og minder Anders Kraft om sit liv til søs. Interiøret er primært genbrug, og han nyder at bruge tid på at finde det helt rigtige – blandt andet på Den Blå Avis.

- Jeg har aldrig købt noget i Ikea. Jeg kunne jo sagtens gå ud og købe alt muligt nyt, men det ville være for stilrent og pænt. Det skal være hyggeligt og hjemligt.

Anders Kraft mener, man hurtigt kan komme til at glemme det gamle, klassiske værtsskab; kunsten at kunne underholde og opvarte sine gæster og vigtigst af alt: Tid.

- Det er ikke en restaurant, det er ikke en café. Det er mere sådan ”kom-og-hyg”.

Derfor kan gæsterne i 2020 også være sikre på at få en af forpagterens mange anekdoter og historier med i købet. Den uformelle tone er et bærende element for caféens atmosfære.

- Hvis han bare er lige så god til at lave mad som til at snakke, skal det nok gå godt, lyder det drillende fra Bent Knudsen, hvilket udløser latter hos dem begge.

Anders Kraft har mange planer i støbeskeen. Foto: Jonas Kjærgaard
Annonce

En god start

Ole Petersen og Sonja Lüthi, der er to af caféens naboer, er ikke i tvivl om det nye koncept, og de er glade for muligheden for at få mad ud af huset.

- Det synes vi er alle tiders. Vi er bestemt positive, og vi glæder os til, caféen åbner, lyder det.

Også Vibeke Lindholm, der arbejder ved øens købmand, er spændt og positivt stemt:

- Der er pænt store forventninger på spil, som jeg også tror, han kan indfri.

Til spørgsmålet om, hvilke forventninger Anders Kraft selv har til øens beboere, svarer han følgende:

- Jeg har ikke forventninger, men mere et håb. Et håb om, at de (øens beboere, red.) vil tage godt imod stedet og bruge det. Hvis de ikke vil det, er det mig, der har fejlet, og så må vi tage den derfra.

Caféen får egen hjemmeside, der forventes at gå i luften ultimo februar.

Antallet er siddepladser inde i caféen bliver udvidet til den kommende sæson. Foto: Jonas Kjærgaard
Caféen på Lyø har flittigt været besøgt de seneste år. Nu er den nye forpagter ved at finde sig til rette. Foto: Jonas Kjærgaard
Foto: Jonas Kjærgaard
Foto: Jonas Kjærgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce