Annonce
Ugeavisen Faaborg

Nyt spisested åbner på Faldsled Havn: Efter tre gin og tonic slog Stine Mjaaland til

Menuen ligger endnu ikke helt fast - men det bliver ikke en traditionel grillbar, Stine Mjaaland får stablet på benene, kan hun godt garantere. Foto: Maria Retoft Pedersen
Stine Mjaaland knokler for at få sit nye projekt klar til tiden. Den 15. maj åbner hun "Vandkanten Falsled" på havnen i Faldsled. - Jeg kunne simpelthen ikke bære, hvis grillbaren skulle stå tom denne sæson, lyder det fra iværksætteren, der på ingen måde er bange for at springe ud på dybt vand.

Faldsled: Da forpagterne af grillen på Faldsled Havn lukkede ned i 2019, havde de gjort klart, at det var deres sidste sæson. Og det var ikke helt ligetil at finde nogen, der havde lyst til at åbne op i 2020. Så umiddelbart lå det i kortene, at grillbaren på havnen ville stå lukket denne sommer. Men sådan gik det ikke.

- Jeg ærgrede mig virkelig over udsigten til, at man ikke engang ville kunne købe en is på havnen. Det ville være noget møg - både for havnen og for vores by. Så det gik jeg og øffede lidt over, fortæller Stine Mjaaland, som bor med havnen lige i baghaven.

Før påske havde hun inviteret svigerforældre, svoger og svigerinde til gin og tonic på terrassen - på behørig afstand, naturligvis, som det sømmer sig i disse tider.

- Og da vi nåede til den tredje gin og tonic, var hele familien enige om, at jeg da skulle være grillmutter. Og så kom jeg jo lidt under pres, for faktisk syntes jeg, at det var en god idé, siger hun.

For et par dage siden lukkede hun så den forpagteraftale, hun har indgået med Premier Is, og efter planen åbner hun "Vandkanten Falsled" den 15. maj.

- Så det hele er gået ret stærkt. Og jeg har allerede fået så mange tilkendegivelser. Efter jeg oprettede en Facebook-side og kom ud med nyheden, er det væltet ind med beskeder, mails og opkald, hvor folk siger: "Hvor fedt, er der noget, vi kan hjælpe med?", lyder det fra iværksætteren.

Stine Mjaaland

45 år, freelance koncept- og filmmager.

Født i Norge, kom til Danmark som 5-årig.

Bor i bindingsværksidyllen "Ryttergaarden" med Faldsled Havn i baghaven.

Bortset fra en 9. klasse-eksamen og to halve studentereksamener har hun ingen egentlig uddannelse, ud over at hun har gennemført tekstforfatterlinjen på den hedengangne Reklameskolen.

Har bl.a. arbejdet 10 år som speaker og kreativ producer hos TV2.

Det var også via jobbet på TV2, hun mødte sin nuværende mand, Frederik Lauesen, der er sportschef på TV2.

Stine har været "praktiserende mor" for hans to børn, Malik og Aviaja, siden de var to og fem. Selv er Stine mor til Smilla og Olivia.

Har tidligere været ansat som kreativ konsulent hos Vores Faaborg&Egn.

Annonce

Forelsket i havnen og dens folk

Udover at Faldsled Havn ligger lige i Stine Mjaalands baghave, så fik hun også et særligt forhold til folkene der, da hun i 2019 sprang til som havnefoged i et par måneder, da behovet var stort, og ingen andre ville.

- Jeg lærte alle folkene at kende og blev fuldstændig forelsket. Der er de gamle søulke, kajakfolkene, roerne, de energiske sejlere. Hvis ikke jeg havde kendt dem, var jeg nok ikke sprunget ud i det her projekt, siger Stine Mjaaland, som ikke har nogen tidligere erfaring med at drive spisested, bortset fra en kortvarig karriere på en shawarmabar i sine unge år.

- Jeg gider ikke bruge hele min sommer i en grillbar. Det skal være mit eget koncept med de ting, som jeg synes er fede. Jeg er et konceptmenneske. Jeg visualiserer et koncept, og så får jeg det til at ske. Det er den proces, jeg er i gang med nu, forklarer hun.

- Min drøm er, at man skal blive glædeligt overrasket, når man træder ind i en sådan en 20 kvadratmeters biks på en havn i provinsen. Det skal både indretning, menu og de events, jeg finder på, afspejle. Og så skal her være så rent, at folk føler, de kan spise af gulvet, siger Stine Mjaaland, som endnu ikke har lagt sig helt fast på menuen.

Men der skal selvfølgelig være masser af is, og derudover forestiller hun sig fish'n'chips af god kvalitet, burger med marineret lammefilet, en bagel med koldrøget laks og lign. På sigt vil hun også gerne tilbyde mad og en dagens ret som takeaway.

- Først vil jeg trykprøve menuen hos nogle af de kokke, jeg kender, og så må vi se, hvor mange gange, jeg ender med at skulle rette til undervejs, siger Stine Mjaaland.

Annonce

En iboende skabertrang

Stine Mjaaland har altid været vant til at have et fragmenteret arbejdsliv, som hun fylder ud med det, der føles rigtigt. Udover diverse tv- og filmopgaver, har hun købt sig ind i Tallerkengalleriet, hun er i gang med at skrive en roman og er ved at færdiggøre en bog om Jim Lyngvilds kirkekunstprojekt i Faaborg Kirke.

- Jeg har aldrig baseret mit arbejdsliv på ting, jeg vidste, hvordan jeg skulle gøre. Jeg har gjort det, der virkede rigtigt på det tidspunkt og/eller var uimodståeligt sjovt og/eller var en udfordring for mig selv. Jeg har en iboende skabertrang, og så må man tage de slag, der eventuelt kommer hen ad vejen.

- Jeg er heldigvis velsignet med en familie, som elsker, når vi gør noget skægt, og som forstår, lever med og er vant til, at jeg gør ting, der er overvældende. Jeg er ikke bange for at lave en kæmpe brøler. Det ville da være ærgerligt, hvis jeg må lukke 1. juni, fordi jeg ikke er god til det her. Men jeg er mere bange for at sidde på min terrasse til sommer og se grillbaren stå tom, understreger hun.

Og der er meget, man skal lære, når man åbner et spisested for første gang. Der skal blandt andet styr på tilladelser, hygiejnekrav, alkoholbevilling, betalingsløsninger, varelager og meget mere.

- På et tidspunkt lavede jeg en prioriteret liste over opgaverne, men det var jeg simpelthen ved at dø af skræk over, så den har jeg smidt væk. Og så tager jeg det hen ad vejen, om så må jeg bede om hjælp til sidst, siger Stine Mjaaland.

Der ryger en del af dem her under istandsættelsen af den gamle grillbar. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Ny i job

At åbne et nyt spisested midt i coronakrisen er enten verdens bedste eller verdens dårligste idé, mener Stine Mjaaland.

- Sædvanligvis kommer der rigtig mange udenlandske gæster her i havnen, og de er jo forment adgang lige pt. Omvendt kan det jo vise sig, at vi allesammen bliver hjemme og holder sommerferie i år, og så er der måske mange danske turister, der kigger her forbi. Det er helt umuligt at spå om, og derfor kan man heller ikke bare vente på at se, hvad der sker, mener Stine Mjaaland.

"Vandkanten Falsled" skal være åben så meget som muligt henover sommeren, og det bliver primært Stine Mjaaland, der kommer til at stå bag disken. Hvordan åbningstiderne helt konkret bliver, ligger ikke fast endnu.

Til gengæld ved hun godt, hvad hun ønsker sig i indflyttergave, hvis nogen skulle finde på at give hende sådan en.

- Så ønsker jeg mig et kæmpe stort badge, hvor der står "ny i job". Så kan jeg gemme mig bag det, hvis jeg fjumrer rundt eller laver fejl, siger hun.

Stine Mjaaland er egentlig i gang med at skrive en roman, men den får lige lov til at ligge og hvile et par måneder, mens sejlere og andet godtfolk skal betjenes i "Vandkanten". Foto: Maria Retoft Pedersen
Menuen ligger endnu ikke helt fast - men det bliver ikke en traditionel grillbar, Stine Mjaaland får stablet på benene, kan hun godt garantere. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce