Annonce
Ugeavisen Faaborg

Overrasket med pris på generalforsamling: - Jeg troede, det var et kupforsøg

Iben Bech, formand for Folkeoplysningsudvalget, overraskede formand for Kaleko Svømme- og Motionsklub, Leo Øster, med kommunens hæderspris. Med til overraskelsen var også event- og fritidskonsulent Jan Tomas Fogde. Foto: Torsten Cilleborg
Kaleko Svømme- og Motionsklub har eksisteret i 30 år - og kun haft en formand, nemlig Leo Øster. Nu kan han bryste sig af at være formand for "Årets Forening i Faaborg-Midtfyn Kommune"
Annonce

Faaborg: Er der noget, der står helt fast i Kaleko Svømme- og Motionsklub, så er det at formanden hedder Leo Øster.

Sådan har det været i alle de 30 år, foreningen har eksisteret, og der var heller ingen udsigt til, at der skulle ændres noget på det forhold, da bestyrelsen og nogle få af de øvrige 400 medlemmer mødte op til en coronaudskudt generalforsamling i formandens havestue på Søtoften, Faaborg.

Men pludselig buldrede det på døren og ind trådte en lille flok for foreningen relativt ukendte personer.

Annonce

Formand blev overrasket

- Jeg var da lige ved at tro, der var et kupforsøg under opsamling, grinede den efterhånden 74-årige foreningsmand, da han lige havde sundet sig et øjeblik.

Årsagen til, at han måtte sunde sig, var, at formanden for Folkeoplysningsudvalget, Iben Bech fra Rolfsted Idrætsforening, minutter forinden havde givet ham den overraskende meddelelse, at Kaleko Svømme- og Motionsklub af et enigt dommerpanel er kåret som "Årets Forening i Faaborg-Midtfyn Kommune."

Formand Leo Øster blev overrasket i havestuen på Søtoften, hvor klubben, han har stået i spidsen for i 30 år, var i færd med at afvikle sin generalforsamling.Foto: Torsten Cilleborg

Leo Øster havde ingen idé om, at sådan en hæder var på vej:

- Der er mange, der slet ikke kender vores eksistens, og de fleste bliver overraskede, når de så hører, at vi faktisk har 400 medlemmer, fortæller han.

Medlemmerne fordeler sig på gymnastikhold, pilates, badminton - og så svømning, der satte det hele i gang for 30 år siden.

Annonce

Startede i svømmehal på Bernstorffsminde

Det var dengang formand Øster og kassereren, Erik Sørensen, der i en alder af 71 også stadig sidder i bestyrelsen, bookede et hold svømmere ind i svømmehallen på Bernstorffsminde Efterskole. Siden er svømmerne rykket til Faaborg, hvor de både bruger svømmehallen og havnebadet.

Årets forening

Prisen gives til en forening der på ekstraordinær vis har:

Udført et unikt stykke arbejde, der har skabt positiv udvikling i den pågældende forening. Udført en indsats ud over det sædvanlige, der har gjort mærkbar positiv forskel for foreningens medlemmer/brugere.

Kaleko Svømme- og Motionsklub fremhæves for to nye initiativer "funktionel outdoor", som kombinerer træning med frisk luft  og "svømning for kvinder", som især invandrerkvinder har taget godt imod.

"Foreningen fremstår positivt og villig til at prøve kræfter med nye ideer, idrætsgrene eller hold, hvis og når ildsjæle henvender sig", fremgår det også af motiveringen.

Men prisen følger en statuette og 7.500 kr.

Svømmeaktiviteterne er også stærkt medvirkende til, at det i år er Kaleko Svømme- og Motionsklub, der løber med hæderen, en statuette og en check på 7.500 kr. Sidste år startede klubben nemlig holdsvømning for kvinder. Især kvinder med indvandrerbaggrund, der sætter pris på at kunne have afklædtheden for sig selv, har taget godt imod tilbuddet.

- Egentlig havde vi håbet også at se etnisk danske kvinder på holdet, men sådan er det ikke gået, bemærker Leo Øster.

Alligevel ser han et stykke kulturformidling i initiativet.

- En del af deltagerne er slet ikke vant til at bruge svømmehal på samme måde som os. De kan have det svært med at være nøgne, når de skal klæde om og bade. Nogle gange har vores ledere måtte indskærpe, at de skal vaske sig under bruseren, inden de går ind i svømmehallen. "Men vi gik i bad hjemmefra", kan det så lyde. "Ja, så er der ikke så meget at vaske af nu," lyder svaret så, fortæller Leo Øster med karakteristisk smil.

Annonce

Ja til motion, nej til konkurrence

I sin motivation sagde Iben Bech da også netop:

- Foreningen har plads til alle uanset tidligere kendskab til idrætslivet og lægger stor vægt på det sociale. Deltager man på èt af foreningens hold, kommer man til at opleve, at motion ikke længere opleves som et nødvendigt onde, men som en positiv begivenhed, der forener dig med en stribe ligesindede.

Bestyrelsen  for Kaleko Svømme- og Motionsklub. Fra venstre er det Lone Løvbo, kasserer Erik Sørensen, formand Leo Øster, næstformand Anne Bodil Damsgaard og Karen Broholm.Foto: Torsten Cilleborg

Og Leo Øster kan bekræfte, at det er motion og samvær, der driver værket:

- Nu har vi eksisteret i 30 år, og vi har aldrig haft en klubmester i noget som helst. Med konkurrencer går der pokker i det. Konkurrence får ikke det bedste frem i folk. Vi kårer dog gerne "Årets flyder", men det er som regel for at tage lidt kærligt gas på på én, som har skilt sig lidt ud.

Faaborg-Midtfyn har nu uddelt sine tre årlige hæderpriser.  Dansepigeleder Emma Helmark, Faaborg, fik ungeprisen i maj, og forleden blev Jonas Olsen, Ringe Gymnastikforening, tildelt hæderen "Årets Ildsjæl".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Annonce