Annonce
Ugeavisen Faaborg

På efterløn efter 48 år som frisør: Merete lægger saksen

I 21 år har Merete Lyneborg Hansen drevet sin salon i Grønnegade, men 12. december sidder sidste kunde under hendes ferme saks. Herefter venter efterlønnen. Foto: Torsten Cilleborg
Merete Lyneborg Hansen, 63, går på efterløn og lukker salonen i Grønnegade den 12. december
Annonce

Faaborg: Efter 48 år med saksen i hånden, klipper Merete Lyneborg Hansen den 12. december sin sidste kunde - og går så på efterløn.

- Jeg kan sagtens bilde mig selv ind, at jeg stadig er frisk, men min krop er begyndt at gøre mig opmærksom på min alder, og jeg vil gerne kunne nyde på min have og al den skønne natur omkring mig, uden at skulle gøre det på krykker, siger hun efter mange år med ubekvemme arbejdsstillinger.


Det er jo en gave, at kunne tage sig godt at folks hår, så de er glade, når de ser resultatet. Det allerbedste ved mit arbejde er, at ingen dage ligner hinanden. Der er nye opgaver hver eneste dag.

Merete Lyneborg Hansen, frisør på vej på efterløn.


Merete Lyneborg Hansen har altid vidst, at hun ville være frisør - og aldrig fortrudt sit valg.

- Det var min drøm, lige fra jeg var en lille pige, og da jeg gik på 9. klasse på Byskolen, var jeg så heldig at komme i erhvervspraktik hos en frisør i Faaborg. Her blev jeg siden elev, fortæller hun.

Annonce

Har drevet salonen i 21 år

I 21 år har hun drevet Meretes Frisørsalon i lokalerne i Grønnegade, Faaborg. Nogle vil kunne huske den som Henny Salonen, ja, sikkert mange, for nogle af de kunder, der sætter sig i stolen hos Merete Lyneborg Hansen har været trofaste overfor deres foretrukne frisør i 40 år.

- Da jeg var yngre havde jeg en kort afstikker til Viborg og Svendborg, men det var jo i Faaborg, jeg ville være. Jeg måtte tilbage, fortæller hun.

Og det er faaborgenserne glade for.

- Merete er bare en dejlig dame, hun er dygtig, og det er altid så hyggeligt at komme her, så det var noget af et chok Merete lige gav mig, da hun fortalte, der er sidste gang, hun kommer til at klippe mig, lyder det fra frisørstolen.

Her sidder Kirsten Hansen, 78, som stort set ikke har ladet andre end Merete Lyneborg Hansen sætte en saks i hendes hår de seneste 25 år.

Kirsten Hansen har fået ordnet hår hos Merete Lyneborg Hansen i 25 år. Mange af kunderne har kendt frisøren gennem årtier. Foto: Torsten Cilleborg

Ikke bare har frisøren ordnet hår for samme kunder i fire årtier, hun har også klippet deres børn og efterhånden også deres børnebørn. En del af kunderne er flyttet fra byen, men når håret trænger til det, ringer de alligevel til Meretes Frisørsalon og kører gladeligt turen til Faaborg.

- Jeg klipper i alle aldre og af begge køn, og jeg nyder det lige meget. Det er jo en gave, at kunne tage sig godt at folks hår, så de er glade, når de ser resultatet. Det allerbedste ved mit arbejde er, at ingen dage ligner hinanden. Der er nye opgaver hver eneste dag, konstaterer hun.

Annonce

Vi følger med i hinandens liv

Nu er de ikke hår det hele i sådan en frisørsalon. Merete Lyneborg Hansen lægger stor vægt på samværet og samtalerne med kunderne.

- Altså, jeg har aldrig villet have en sladdersalon, sådan hvor folk taler grimt om dem, der ikke er til stede. Men det er en kvalitet, at jeg kan høre nyt om kundernes liv og fortælle om, hvad der sker i mit eget og i øvrigt følge lidt med i, hvad der rører sig ude omkring i Faaborg, siger hun.

Der er en lidt tung beslutning for den nu 63-årige Merete Lyneborg Hansen at sige farvel til sin salon.

- Ja, jeg har nok ikke helt vænnet mig til tanken endnu, men jeg glæder mig til mere tid. Arbejdet har fyldt rigtig meget alle årene, og nu ser jeg frem til at nyde noget mere udeliv. Jeg tænker også, jeg finder mig et par fritidsinteresser, men jeg har faktisk ikke besluttet mig for, hvad det skal være for nogle endnu.

Merete Lyneborg Hansen ser frem til at kunne bruge mere tid i naturen - og i haven, når den tid kommer igen. Foto: Torsten Cilleborg

Merete Lyneborg Hansen har lejet lokalerne, hun driver salonen i, og hun overdrager ikke sin enmandsbetjente virksomhed til andre, og hun vil heller ikke anbefale sine kunder nogle frisører frem for andre.

- Jeg har mange dygtige kolleger i byen, så det tror jeg mine kunder selv, finder ud af, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce