Annonce
Ugeavisen Faaborg

PA Savværk i front med grøn omstilling

Direktør Kim Axelsen har drevet familiefirmaet PA Savværk siden 2006 og er på mange fronter "på den grønne gren". Arkivfoto: Foto: Peter Leth-Larsen
Danske virksomheder har en konkurrencefordel i forhold til udlandet: Vi gør tingene bæredygtigt og ordentligt. Det kommer til at gøre en forskel i den sidste ende, når alle skal konkurrere på bæredygtighed, lyder filosofien hos PA Savværk i Korinth, som allerede er langt fremme med grøn omstilling og nu har fået hjælp til mere bæredygtighed i EU-projekt.

Korinth: I 135 år er der rullet træ til gulve og kvalitetsmøbler ud fra PA Savværk i Korinth, men tiden er en anden end i 1885. I dag stilles der krav om grøn omstilling, bæredygtige produkter og råvarer samt cirkulær økonomi, og det stiller store krav til virksomheden.

Men den grønne omstilling rummer også enorme muligheder, lyder det fra direktør Kim Axelsen, som har drevet familiefirmaet siden 2006 og netop har gennemført en omfattende "cradle to cradle"-certificering ("vugge til vugge") med hjælp fra et grønt strukturfondsprojekt under EU.

For ham er der flere bundlinjer i grøn omstilling og bæredygtighed: Det kan betale sig i længden, vi skylder miljøet det, og vi vil gerne.

- Hvis vi vil producere træ i Danmark, skal vi gøre det ordentligt. Og vi vil gerne være med til at tage et samfundsansvar og leve op til de krav, som en certificering stiller, siger Kim Axelsen.

For P.A. Savværk har det store betydning, at træet er bæredygtigt og bliver fældet "lige rundt om hjørnet". Arkivfoto: Bent Warncke
Annonce

En plan for omstillingen

I det EU-støttede projekt fik hans virksomhed en samlet plan for den grønne omstilling. Dels en "cradle to cradle"-certificering og dels værktøjer til at måle blandt andet materialeforbruget og den samlede CO2-belastning i virksomhedens produkter.

- Vi har i 10 år haft bæredygtighedsstemplet FSC på råtræet, men vi vil gerne rundt om hele forretningen og vise kunderne præcist, hvordan produktet er blevet til, og hvor meget CO2-belastning kunderne kan spare miljøet for ved at købe vores produkt, forklarer Kim Axelsen.

PA Savværk har leveret kvalitetstræ til danske møbelproducenter i en menneskealder, blandt andet til Y-stolen. Det kræver gode råvarer fra de danske skove. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Annonce

Her kan vi skille os ud

Han tilføjer, at den grønne omstilling går direkte ind i hans virksomheds forretningsmodel.

- Grøn omstilling og bæredygtighed er det mest oplagte område, hvor vi kan adskille os positivt fra konkurrenterne. Efterhånden vil alle vores konkurrenter inddrage bæredygtighed i deres produkter og produktion, men vi er allerede nu i fuld gang med at producere grønt i Danmark, og vi kan gøre det noget grønnere end vores konkurrenter.

Annonce

Bæredygtigt træ

Den fynske savværkdirektør oplever en stigende interesse for bæredygtigt produceret træ, ikke mindst dansk dyrket træ, som er produceret lokalt og bearbejdet lokalt i en forsyningskæde som hos PA Savværk. Savværket undlader blandt andet at sende træ til Kina i en container til billigere forarbejdning, som det er skik på markedet.

Hele PA Savværk er i dag "cradle to cradle"-certificeret, og savværket har styr på den samlede CO2-belastning i virksomhedens produkter. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø

- Vi vil gerne synliggøre for verden og kunderne, at træ er et bæredygtigt materiale. Vi fælder det lige rundt om hjørnet, vi sender det ikke til Kina til forarbejdning, men forarbejder det på vores to fabrikker, og det ender som kvalitetsmøbler, som står i 50 år hos fru Jensen, eller i massive plankegulve, som ligger i vores boliger i en menneskealder, understreger Kim Axelsen.

Annonce

Den grønne strøm

PA Savværk har også på andre punkter gennemført en grøn omstilling. Virksomheden har siden januar 2020 kørt på 100 procent grøn strøm, og dieseldrevne køretøjer udfases gradvist til fordel for el.

PA Savværk

Grundlagt i 1885, i dag Danmarks næstældste savværk.

Ligger på Kaj Lykkesvej 13 i Korinth. Ejes af familien Axelsen med Kim Axelsen som direktør.

Producerer massive plankegulve og kvalitetstræ til møbelindustrien, bl.a. til Y-stolen.

Cirka 45 ansatte på PA Savværk i Korinth. Søsterselskabet Wiking Gulve i Roslev, der producerer lamelopbyggede gulve, har 25-30 ansatte.

Mange års arbejde med energibesparelser har fået en ekstra skrue med overgang til LED-pærer, bedre isolering, tilpasning af maskinstørrelse til det reelle behov og et skift til en dampløsning, der bruger mindre energi.

Desuden arbejder PA Savværk på en bedre udnyttelse af restprodukter i forarbejdningen, fx til lister, og i 2021 bliver der sat fokus på affaldssortering.

EU’s Regionalfonds støtte til grøn omstilling

I perioden 2014-2020 har EU's Regionalfond investeret i alt 287 mio. kr. i grønne indsatser i Danmark, og et tilsvarende beløb er investeret med nationale midler.

Indsatserne hjælper både kommuner og virksomheder med at komme i gang med grøn omstilling - en omstilling, der ellers ofte er svær at få hul på for små og mellemstore virksomheder. Men med støtte fra Regionalfonden har virksomhederne fx fået hjælp til at lave en grøn forretningsplan, der baner vejen for mere bæredygtig produktion med lavere CO2-udledning og bedre bundlinje.

PA Savværk introducerer i 2021 produkter af nåletræ, som har en hurtigere vækst end og dermed kan optage mere CO2 end løvtræer. Foto: Kresten Vestbjerg Thyø
Annonce

Store ambitioner

På langt sigt har PA Savværk endnu større grønne ambitioner om cirkulær anvendelse af gulve og nye træsorter. Når et plankegulv efter et langt liv tages op, skal det kunne genanvendes og få et nyt liv.

Desuden introducerer savværket i 2021 en ny type produkter baseret på nåletræ. Håbet er at få danskerne til at købe flere gulve produceret fra nåletræ, som vokser cirka dobbelt så hurtigt som traditionelt løvtræ og dermed binder mere CO2 i produkterne.

- Det er ambitiøse mål, men det bliver vigtigt i forretningen fremover. Den bæredygtige skov kan ikke stå alene, for kunderne vil i fremtiden gerne betale for at bidrage til bæredygtigheden, men de vil også gerne vide, hvor meget bæredygtighed der er i det enkelte produkt,” siger Kim Axelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce