Annonce
Ugeavisen Faaborg

Pernille tabte 46 kilo: Min tatovering minder mig om, hvor langt jeg er nået

Pernille Grønbæch inden hun startede sit vægttab i 2015 og i dag. - Jeg er helt vildt stolt over mit vægttab, og mine børn er også stolte på min vegne, siger hun. Foto: Privatfoto/Maria Retoft Pedersen
Pernille Grønbæch vejede 107 kilo, da hun var størst, og ved at omlægge sin kost og tælle kalorier tabte hun 46 kilo. Hovedet har stadig lidt svært ved at forstå, at spejlbilledet har ændret sig, og når hun synes, det hele er svært, bruger hun sin tatovering til at hjælpe hende med at huske, hvad hun har været igennem.

Faaborg: Pernille Grønbæch har haft et liv med udfordringer, der er større end de flestes. Hun voksede op i et hjem med en alkoholiseret forælder, flyttede hjemmefra i 7. klasse, er førtidspensionist efter et trafikuheld i 2007, har gennemgået en skilsmisse og haft en voldelig kæreste.

Men Pernille er også stærkere end de fleste. Godt nok beskriver hun sig selv som en stille pige, der ikke har de store armbevægelser. Men hun er en overlever, og hun vil ikke se sig selv som et offer. Og har hun først sat sig noget for, så gennemfører hun.

Sådan var det også, da Pernille Grønbæch i 2015 satte sig for, at hun ville tabe sig.

Annonce

På det tidspunkt vejede hun 107 kilo.

- Gennem lang tid havde vægten svinget lidt op og ned. Da jeg blev gravid med mit første barn, tog jeg 30 kilo på. Så tabte jeg mig lidt igen, men efter jeg havde været gravid anden gang, så kunne jeg bare ikke tabe mig, fortæller hun.

Overvægten påvirkede hendes lyst til at være sammen med andre mennesker, og hun følte sig ikke tilpas i sin krop.

"If you can dream it - you can do it" står der på Pernille Grønbæchs lår. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Jeg følte, at folk kiggede mærkeligt på mig. Fx hvis jeg købte slik eller kage. Det er jo ikke alle, der kan gøre for, at de er overvægtige, men jeg følte, at folk dømte mig, fortæller Pernille Grønbæch.

Hun havde prøvet forskellige kure uden succes, indtil en veninde introducerede hende for en af træningsekspert Henrik Duers kostplaner.

- Jeg kom hos min veninde med min cola i hånden, ikke den sukkerfri slags, og min veninde var helt overbevist om, at jeg ville gå hjem og bestille en pizza. Men der havde jeg truffet beslutningen. Så jeg tog faktisk lidt røven på hende, siger Pernille Grønbæch.

Hovedet havde svært ved at følge med

Ved at omlægge sin kost og tælle, hvor mange kalorier hun spiste, begyndte kiloene at ryge af. De første 30 kilo tabte hun alene ved at skrue på kosten, og da hun også begyndte at frekventere det lokale træningscenter, røg der 16 kilo mere.

- Det var langt over, hvad jeg egentlig havde sat mig som mål, og jeg har i en periode også vejet for lidt. I perioder har jeg haft blandede følelser omkring mit vægttab, for mit hoved havde svært ved at følge med. Jeg blev motiveret af, at jeg for hver uge kunne se, at vægten gik nedad. Men når jeg kiggede i spejlet, så jeg stadig mit gamle spejlbillede, fortæller hun.

Pernille Grønbæch har en stor del af sin omgangskreds i Faaborg, og derfor vendte hun også tilbage hertil. Foto: Maria Retoft Pedersen

Og nogle af de tanker plager hende stadig i dag.

- Fx efter mit rygestop, at jeg har fået det godt, og at jeg lige nu ikke kan træne på max, fordi jeg venter på en ny hofte, har jeg taget 10 kilo på igen - og det er egentlig sundt nok for mig. Men det er svært, for jeg er bange for at ende det samme sted igen, siger hun.

I dag vejer Pernille Grønbæch nogle-og-70 kilo.

Under huden

En tatovering er ikke kun en tegning, en ytring eller et udsagn, der er havnet på huden ved en tilfældighed. Ofte gemmer der sig en historie af stor betydning for indehaveren.

Det kan være en sjov, spændende, trist, rørende eller tragisk historie, et minde, en påmindelse, en kærlighedserklæring eller noget helt femte.

De historier sætter vi fokus på i serien i "Under huden" på Ugeavisen Faaborg.

Avisen vil gerne fortælle din historie.

Har du en tatovering, så tøv ikke med at kontakte os. Skriv til mawr@fyens.dk.

- Og mit mål dengang var faktisk bare at komme til at veje under 75 kilo, og der er jeg jo stadig. På den måde kan jeg godt se, at det er helt dumt, at jeg stadig kan få tanken om, at jeg bør tabe mig. Jeg kunne godt tænke mig, at jeg kunne få et mere afslappet forhold til det, siger hun.

Annonce

12 tatoveringer i alt

Pernille Grønbæch fik sin første tatovering, da hun var 30. Og siden er mange flere kommet til.

Derfor var det også oplagt, at hun skulle have en, der symboliserede hendes vægttab.

Motivet blev en drømmefanger suppleret med Walt Disney-citatet "If you can dream it - you can do it". Løst oversat: Du kan få dine drømme til at gå i opfyldelse.

- Jeg har brugt den til at kigge på, hvis jeg synes, det hele har været lidt svært. I de situationer, hvor jeg måske har glemt lidt, hvor langt jeg er kommet, siger Pernille Grønbæch.

- Har jeg for eksempel taget noget tøj på, kigget mig i spejlet og syntes, jeg så tyk ud, så har tatoveringen kunnet hjælpe mig, siger hun.

Og det er faktisk langt fra den eneste tatovering, Pernille Grønbæch har. Hun har 12 i alt. Og alle - undtagen en - har en specifik betydning. Blandt andet en for venskab, en for hendes børn mm.

- I starten sagde jeg til mig selv, at jeg kun skulle have en. Men jeg blev bare grebet af det. Jeg synes, det er pænt og en fed måde at udtrykke sig på. Men de sidder alle, så jeg kan dække dem med tøj, hvis det er det, jeg har lyst til, siger hun.

Annonce

Farmor for første gang

Pernille Grønbæch er født og opvokset på Sjælland, har boet i Jylland i en årrække, inden hun kom til Faaborg. Efter en kort afstikker til Sjælland, vendte hun i påsken 2020 tilbage til Faaborg igen.

- Her boede min søn, og jeg har mange af mine venner her, som også er blevet lidt som en familie for mig.

I en alder af 45 år er hun netop blevet farmor. Og hun håber, at det måske kan hjælpe med at aflede tankerne lidt.

Pernille Grønbæch følte sig ikke tilpas i sin krop før sit vægttab. Privatfoto

- Jeg har lyst til at leve livet nu, hygge med mit barnebarn og flytte fokus over på noget andet. Jeg er helt vildt stolt af mit vægttab, og jeg har et meget bedre liv nu. Jeg er helt sikkert blevet gladere og mere social. Jeg har fundet mig i meget igennem mit liv, men mit vægttab er en af de ting, der også har hjulpet mig til at blive bedre til at sige fra. Det er noget, jeg stadig arbejder på, siger hun.

- Det er blandt andet også derfor, jeg stiller op til sådan noget her. Jeg har også været i Femina og fortælle om mit vægttab. Jeg vil gerne udfordre mig selv og rykke grænserne. Det ville jeg aldrig have gjort for 10 år siden.

Pernille Grønbæchs fik sin tatovering i oktober 2016. Foto: Maria Retoft Pedersen

I december 2017 fik hun gennem det offentlige fjernet overskydende hud på maven efter vægttabet. I dag har hun stadig mange gener fra overskydende hud fx på armene.

- Men jeg vil ikke have opereret hele min krop. Jeg har fået tilbud om at få fjernet hud på armene, men jeg har sagt nej tak. Det første år, jeg gik i bikini, var det grænseoverskridende, for folk kiggede. Men at det hænger lidt er også et bevis på, hvad jeg har gået igennem, siger hun.


Annonce
Midtfyns Posten

Underholdning i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Prøv kræfter med kajaksejlads i Faldsled

Annonce
Midtfyns Posten

Minister på besøg: Faaborg-Midtfyn Kommunes erhvervsrygsæk skal inspirere hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Rus & Riller med pop-up shop hos Falsled Strand Camping

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Skakklub kom styrket ud af coronaen

Ugeavisen Faaborg

Nu går træskæreren i gang: Kæmpe træstamme skal være blikfang foran Øhavsmuseet

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Machokatten Kala slår til om natten

Ugeavisen Faaborg

Musikforening fejrer jubilæumsår med folkegave

Ugeavisen Faaborg

På med næsen og snør løbeskoene - for nu skal der skaffes penge til hospitalsklovnene

Ugeavisen Faaborg

'Downton Abbey: En ny æra' har premiere i Helios

Ugeavisen Faaborg

Havnevandring og workshop: Kom med dine input til at sikre Faaborg mod højvande

Ugeavisen Faaborg

Solskoldninger, pollenallergi og ømme ankler går nok: Men én ting har doktoren respekt for

Ugeavisen Faaborg

Badass-brodering md Trine Runge Jessen i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Støttekroner gør ny sangvandring mulig

Annonce