Annonce
Ugeavisen Faaborg

Pibemager i verdensklasse: 15 kvadratmeter værksted og en helvedes masse passion

Pibemager Joao Reis foran sit værksted i baggården til Magasingården i Faaborg. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt
Joao Reis. Det hedder den portugisiske pibemager, som holder til i en baggård i Faaborg, og som købte sin første pibe som 15-årig efter at være droppet ud af skolen og startet i et snedkeri. Danmark har været hans hjem i 18 år. Han er 43 år gammel og har lige købt sin svigermors hus i Ny Stenderup, hvor han planlægger at flytte sin pibeproduktion til i løbet af 2022.

Faaborg: Joao Reis åbner en dåseøl efter at have tilbudt journalisten en makker til sin egen. En smøg ligger og gløder på de toppede brosten ude foran Torvet 17D i en baggård til Magasingården. Et pastelgult murstensskur, som udgør Joaos værksted.

Han møder os i jeans, som veksler mellem et og to lag afhængig af, hvor på benet man fokuserer. Han er iført en lynlåstrøje i blå, toppet med savsmuld, og et sort fuldskæg med stænk af grå, tilfældigt placeret.

Joao Reis i gang med at udhule spidsen til en pibe på bedding. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt

Hans historie med piber går 23 år tilbage og startede med en forespørgsel på en pibe fra hans brors kollega. Der var dog et problem:

Annonce

- Jeg sagde til ham, at ja, det med træ, det tror jeg ikke, jeg har nogen problemer med, men jeg aner ikke, hvordan jeg laver en spids til en pibe. Jeg ved ikke engang, hvad de er lavet af.

I dag laver han dem helst i akryl. Hans brors kollega blev adgangsbilletten til pibemagerfaget, som førte Joao fra Portugal til Faaborg. Nu tæller hans kundekartotek både russere, kinesere og amerikanere.

Joaos andet forsøg på en pibe, som aldrig blev lavet færdig (t.v.) og hans smukkeste pibe (t.h.) side om side. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt

Han har en ny smøg siddende i mundvigen, som en landmand med et siv, inden vi når over værkstedets dørtærskel. Lighteren lyder i mellemgangen, med toilettets løben som underlægning.

Grunden til, at Joao bor i Danmark i dag, hedder Kai Torben Nielsen og bor i Horne. De mødtes til verdensmesterskabet i piberygning, som i 2003 blev holdt i Barcelona. Joao beskriver mødet således:

- Kai havde nogle små maskiner, hvor han stod og lavede nogle piber, og jeg var meget imponeret af at se ham arbejde. Så jeg snakkede med Kai og spurgte, om jeg kunne komme til Danmark og stå i lære hos ham.

Kai sagde ja, og efter et enkelt telefonopkald var Joao flyttet til Danmark, hvor han var logerende hos Kai i et år, inden han fik sit eget sted.

Joao med forarbejdet spids (t.v.) og uforarbejdet spids (t.h.). Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt

Det værksted, som vi nu er trådt ind i, er et produkt af en mand, som elsker sit håndværk nok til at forlade familie og venner, for at forfølge en passion. Et håndværk, som ikke tillader ham at besmykke sig med en universitetsgrad. Eller en grad af nogen som helst art, men som til gengæld tillader ham at skære sit navn i de piber, som han bruger op til flere uger på at gøre perfekte.

Joao giver liv til det træ, som han taler om med hele kroppen. Mere specifikt bruyeretræ, som er det, han bruger til sine piber:

- Der er ikke to klodser, der er ens. Det er ligesom mennesker, det er som alt i naturen. Jeg laver aldrig to piber, som er ens, fordi træ er forskelligt, så det er sådan set umuligt, fortæller Joao.

En kvalitetspibe er kendetegnet ved, at den er lavet af kvalitetstræ, som vurderes på årernes ensartethed og tæthed, udeblivelsen af huller i træet og de såkaldte fugleøjnes karakter, som er en karakteristisk struktur for forarbejdet bruyeretræ. Det er som et hvilket som helst andet håndværk. Forarbejdning af materiale for forskønnelsens skyld.

Blå bog

Joao Reis er 43 år.

Han voksede op i Porto i Portugal og flyttede til Danmark som 25-årig for at stå i lære som pibemager hos Kai Torben Nielsen i Horne.

I dag har han pibemagerværksted bag Magasingården i Faaborg.

Joao har lige købt sin svigermors hus i Ny Stenderup, hvor han planlægger at indrette pibeværksted i den dobbeltgarage, som hører til huset.

Hans piber ligger typisk i prislejet fra 10.000 kroner og opefter.

Savsmuldet risler ned ad trøjen, da Joao læner sig frem i stolen. Han styrter frem og tilbage mellem den og høvlebænken, som står umiddelbart foran ham. Han vil gerne vise, hvordan de forskellige udgaver kan se ud, og han har en karburator til sandblæsning stående skjult bag en finerplade til venstre for de to drejebænke. En til spidser, og en til piber.

Joao med pibe, som viser hans signaturdesign. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt
Joao viser stolt en træklods frem, som senere skal blive til en af de dyre piber. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt

Er du nysgerrig på at høre mere om pibehåndværket og få en sludder med Joao om, hvad bulldog har med piber at gøre, og hvilken pibetype Sherlock Holmes ryger, så sving forbi hans værksted, som ligger på Torvet 17D i 5600 Faaborg, lidt endnu.

Selv om navnet ikke fylder meget på piberne, er man ikke i tvivl om, hvem der bor her. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt
Pibemageri i sin essens: Tidskrævende og nørklet. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt
Det kræver fuldt fokus og kendskab til en drejebænk at være pibemager. Foto: Victor Hyun Chul Bergholt Schmidt
Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde "Tak fra samfundet"

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Ugeavisen Faaborg

Bent levede det meste af sit liv i Haastrup

Midtfyns Posten

Newyorker-kunst i Galleri Korinth

Ugeavisen Faaborg

"Høst dine drømme": Kom til workshop i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Ekstra leben giver tissetrang på kajkanten

Ugeavisen Faaborg

Makaber drabssag inspirerede hundeklub: Vil uddanne lighunde og hjælpe politiet

Ugeavisen Faaborg

Vores Faaborg & Egn slår rekord i salg af gavekort

Ugeavisen Faaborg

Pibemager i verdensklasse: 15 kvadratmeter værksted og en helvedes masse passion

Ugeavisen Faaborg

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Ugeavisen Faaborg

Konference på Klinten i Faaborg blev afgørende for, at Danmark fik en musikskolelov

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Hjælp, min kat er på kur

Ugeavisen Faaborg

Flyttedag for Borch-advokater

Ugeavisen Faaborg

Brudekjoler hitter: Københavnerne kommer til Faaborg for at prøve Krøyers Brudekjoler

Ugeavisen Faaborg

Vild rejse fra skurvogn til imperium: Dyrenes Verden åbner ny stor butik i Ringe

Ugeavisen Faaborg

Nytårskoncert med Operettekompagniet

Ugeavisen Faaborg

Gammel kending vender tilbage til ugeavisernes salgsstyrke i Faaborg-Midtfyn

Ugeavisen Faaborg

Holder typisk kun én sæson - til gengæld er det gratis: Femstjernet campingplads søger forpagter til restaurant

Ugeavisen Faaborg

Fra forfalden rønne til ’guldhus’: - Folk rystede på hovedet over, at der blev brugt så mange penge på det hus

Annonce