Annonce
Ugeavisen Faaborg

Prisbelønnet fællesskab hilser velkommen med en krammer

Gang i køkkenet. I dag står den på lasagne. Foto: Oliver Orup Kristensen.
Landsbyfællesskabet Ølsted er et opholdssted og arbejdsfællesskab for udviklingshæmmede og sent udviklede børn, unge og voksne. Opholdsstedet har i år 30-års jubilæum og har lige vundet årets handicappris i Faaborg-Midtfyn kommune.
Annonce

Ølsted: En følelse af varme og kærlighed stiger op fra gulvet i entreen, og man føler sig hurtigt hjemme. Lidt ligesom at være på besøg ved bedstemor og bedstefar.

En rengøringsdame smiler og peger om mod en snoet trappe, der fører op mod forstander Dorte Hammeleffs kontor. Hun står ude foran døren og byder velkommen med et bredt smil og livlige øjne. Da jeg rækker min arm ud for at give hende hånden, spreder hun armene ud for at give mig et kram. Hun byder på en kop kaffe og en snak om Landsbyfællesskabet Ølsted, Rudolf Steiner-principper og om et arbejde, der bliver et liv – på den gode måde.

Dorte Hammeleff er forstander på Midgård, en af fire selvstændige institutioner, der udgør Landsbyfællesskabet Ølsted, som er et sted for udviklingshæmmede børn og voksne. Midgård har kun beboere over 18 år.

Landsbyfællesskabet Ølsted

Landsbyfællesskabet Ølsted består af fire selvstændige institutioner: Elmehøjen Sophiagård Midgård, Æbleblomsten og Specialklasserne.

Æbleblomsten er et privat pasningstilbud med plads til 10 børn i alderen 0-6 år.

På Midgård er der plads til 11 beboere og normeringen i forhold til ansatte er ca. 1,0.

Sophiagård Elmehøjen består af to huse. På Elmehøjen er der plads til 14 udviklingshæmmede børn og voksne, mens der på Sophiagård er plads til 10 voksne udviklingshæmmede.

Specialklasserne er en skole for elever, der har behov for særlig støtte. Skolen har åbent fra kl. 8-16 og tilbyder et skoleforløb fra 1. til 10. klasse. Der er fire til syv elever i hver klasse.

Stedernes øverste myndighed er bestyrelsen, som ansætter en forstander, der har ansvaret for den daglige pædagogiske og økonomiske ledelse. På Sophiagård Elmehøjen er der ansat en gruppeleder, tilknyttet hvert hus. Midgård har en souschef, mens Æblemosten er et privat pasningstilbud. Specialklasserne er tilknyttet Rudolf Steiner Skolen i Odense.

Fælles for alle institutionerne er, at det pædagogiske udgangspunkt er i Rudolf Steiners tankegang.

Institutionerne tilbyder seks forskellige værksteder til de voksne beboere. Landbrug og mosteri, bageri, køkken, filt og væveri, lysedypperi og service-værkstedet.

Læs mere på if-oelsted.dk

Annonce

Fokus på fællesskab

Landsbyfællesskabet lever ud fra Rudolf Steiner-principper, og det betyder en kreativ tilgang til hverdagen. Der er et stort fokus på fællesskabet og et ligesindet menneskesyn er i centrum.

- Beboerne kan så mange ting, og for os handler det om at fokusere på det, i stedet for at fokusere på de ting, de ikke kan, hvilket for mange ellers er det nemme, siger forstanderen.

Dorte Hammeleffs passion for landsbyfællesskabet bliver hurtigt tydelig. Hendes toneleje skifter løbende, hun griner meget, men så snart snakken falder på beboernes velbefindende, så snævrer hendes blik ind, og hendes øjenkontakt bliver intens.

Hun og kollegernes arbejde er ikke gået uset hen. Landsbyfællesskabet vandt årets handicappris i Faaborg-Midtfyn d. 4. december, ligesom der ofte er ventelister på institutionerne.

Annonce

Landsbyens bageri

Dorte Hammeleff inviterer på en rundtur rundt på Midgård, hvor vi blandt andet skal se beboernes værksteder, hvor de dagligt er fra 9.00-16.30. På Midgård er der to forskellige værksteder, bageriet og service-værkstedet.

Bageriet er 100% økologisk, har samme hygiejnekrav som normale bagerier og sælger også brød til lokale borgere fra Ølsted, der jævnligt kommer forbi og støtter foretagenet.

På vej hen mod bageriet går vi forbi beboernes værelser, der er placeret side om side ned af en lang og smal gang. Værelsesdørene er udsmykkede med alt fra små røde hjerter til billedkollager af "Far til Fire".

Da vi ankommer til bageriet, sidder beboerne til kaffepause, og glæden er ikke til at tage fejl af, da de ser Dorte træde ind.

- Hej Dorte, udbryder de fire beboere næsten i kor, ligesom der hurtigt bliver gjort plads ledig ved kaffebordet.

Daniel Maegaard, Christina Pettersson, Rasmus Skulvad og Tina Mortensen er de fire beboere, der fast arbejder i bagerværkstedet, og de er stolte af det.

Inden nogen har foreslået noget, siger Rasmus højt:

- Jeg kan godt vise dem rundt i bageriet. Og det får han lov til.

Først viser han det rugbrød, de lige har bagt, inden han viser selve bageriet.

- Den her maskine har jeg stået ved i dag, fortæller han med et stort smil og en fremskudt brystkasse.

Midtgaardforstander Dorte Hammeleff.
Annonce

Det bedste er at hjælpe hinanden

Da vi kommer tilbage til bordet, skal de fire beboere fortælle, hvad det bedste ved Midgård er, og der bliver akustikken i rummet hurtigt udfordret.

- Jeg elsker at vi er så gode venner, udbryder Tina, der hurtigt bliver efterfulgt af Daniel:

- Jeg synes, fællesskabet er det bedste her.

Inden Rasmus endeligt fortæller, hvad han synes, det bedste ved Midgård er:

- Jeg synes, det bedste er, at vi er gode til at tale med hinanden og hjælpe hinanden.

Sidst på rundturen skal vi forbi service-værkstedet, der er det andet værksted på Midgård. Serviceværkstedet er for de mere udfordrede beboer, og da vi træder ind, er de netop hjemvendt fra en tur på genbrugspladsen. Her har beboerne sorteret affald og hoppet i bunker af blade, men kun Josef Lehmann er tilbage nu, da resten er gået tilbage på deres værelser for at hvile.

Serviceværkstedet bliver brugt til mange forskellige ting, blandt andet kan Josefs hjælper fortælle, at holdet på service-værkstedet er rigtig stolte af den fælles bålplads, de har bygget.

Lige inden rundturen slutter, møder vi dagens kok i køkkenet. Han er ved at forberede dagens frokost og meget sigende for oplevelsen på Midgård, så går der ikke længe, før han udbryder:

- Hvaa, du vil ikke spise med til frokost? Vi skal have lasagne.

Rasmus viser rundt i bageriet.
Beboerne i Ølsted nyder blandt andet godt af hjemmebag fra landsbyfællesskabet. Foto: Oliver Orup Kristensen.
Kaffehygge på Midtgaard. Foto: Oliver Orup Kristensen.
Far til fire er populære på Midtgaard.
Serviceværkstedet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce