Annonce
Ugeavisen Faaborg

Rankin er stadig skarp

Bibliotekar Leif Schou har skrevet ugens bogtip om krimien "Et hus af løgne". Foto: Alex Tran
Ugens bogtip handler om Ian Rankins 22. krimi i serien om den gamle enspænder John Rebus.
Annonce

Ian Rankin er, med sine 25 bogudgivelser og 27 internationale priser, helt velfortjent en anderkendt og succesfuld krimiforfatter. Siden 1987, hvor han første gang slap den vrantne og småfordrukne enspænder John Rebus løs i Edinburghs sludramte gader, har Rankins Rebus-serie vist stor slidstyrke og stået fadder til genren tartan noir.

"Et hus af løgne" er den 22. krimi i serien med den gamle enspænder. Rankin har bevidst valgt at lade sine karakterer følge med tiden og blive ældre, og Rebus har derfor måttet lide den tort at blive ... gammel. Men selv som en KOL-ramt hundeluftende pensionist, der har lagt røgen og sprutten på hylden, fungerer hans karakter.

John Rebus er denne gang reelt sat uden for opklaringsarbejdet, men holder naturligvis alligevel en vigtig nøgle til forløsningen af plottet. Dét har Rankin klaret ved at lade en 12 år gammel forsvindingssag revitalisere som mord, en sag fra dengang Rebus stadig var i aktiv tjeneste. Centralt i selve opklaringsarbejdets drama følger vi i stedet hans gamle ven og kollega Siobhan Clarke. Rebus får lov til at fungere som enegænger på sidelinjen, i nedsat tempo. Det holder fint, og man holder stadig af de to hovedpersoner. Selv om Siobhan på sin vis er Rebus' lærling, er hun i meget højere grad holdspiller. Gennem hendes synsvinkel får vi lidt mere fokus på opklaringsgruppens dynamikker og vilkår, meget vellykket.

Krimien lægger ud med et godt tempo, og der kommer hurtigt mange karakterer i spil. Det medfører en noget kompleks start. Men efterhånden som alle karakterer falder på plads, og handlingen samler sig, udspiller krimien sig smidigt og dynamisk. Som Rankin-fan føler man sig virkelig godt hjemme. Nogen vil måske savne den gamle Rebus, den småfordrukne enspænder, der havde power nok til både at kunne konfrontere og intimidere. I "Et hus af løgne" er der mindre tilbage af den gamle end nogensinde før. Det giver meget mere plads til alle de andre vellykkede karakterer. Der er mange bærende referencer bagud i Rebus-serien, hvilket er guf for kendere, men det vil ikke være en oplagt krimi for førstegangslæsere.

Rankin holder absolut sin høje standard. ”Et hus af løgne” er en tætpakket, stemningsfuld og velsmurt krimi, især for kenderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Annonce