Annonce
Ugeavisen Faaborg

Rigtige venner mødes på Lysbjergparken

Alice Gertsen har knyttet venskab til de to piger fra 3. klasse, Kaya Victoria Carlsen (t.v.) og Celine Lykke Krøyer. Foto: Palle Søby
Cirka en gang om måneden besøger 3. klasse på Bøgebjergskolen de gamle på Lysbjergparken. Der knyttes bånd, og der opstår fine venskaber - og børnene bliver påvirket af det, når deres gamle venner dør.
Annonce

Vester Aaby: Kaya Victoria Carlsen og Celine Lykke Krøyer sidder på hver sin side af Alice Gertsen på en solbeskinnet bænk foran plejehjemmet Lysbjergparken.

De to piger går i 3. klasse på Bøgebjergskolen, og Alice bor på plejehjemmet. Cirka en gang om måneden kommer 3. klasse på besøg, og i dag er der arrangeret dans. Men Alice Gertsen kan ikke være med i dag, da hun skal til læge. Derfor har Kaya og Celine fulgt hende ud foran plejehjemmet, hvor hun venter på at blive hentet.

- Det er meget fint, at børnene kommer på besøg. Mange af beboerne her glæder sig til det. Der opstår venskaber, og Celine er blevet min ven. Nu er hun lige kommet tilbage, efter hun har været et halvt år i Norge med sin familie, fortæller Alice Gertsen.

- Vi synes, det er rigtig fedt at være her. Det er hyggeligt at være sammen med de gamle og lære dem at kende. Man får et forhold til dem, og man bliver lidt trist, når nogle af dem dør, siger Kaya.

- Jeg har været på flere forskellige plejehjem med min farmor, fordi hun arbejdede på et plejehjem, inden hun gik på pension. Jeg kan meget godt lide de gamle. Det er ikke ligesom de dér drenge i 3. klasse. De er sådan lidt vilde, og når man har været sammen med dem lidt, vil man gerne slappe af og være sammen med nogen, der er stille og rolige, siger Celine.

I dag handler det om dans, og der opstår spontan danseglæde hos både børn og gamle. Foto: Palle Søby
Annonce

Vigtige relationer

Så det giver rigtig gode mening, at "Rigtige venner" med Jodle Birge drøner ud af højttaleren i fællesrummet, mens børn og gamle danser med hinanden.

- I starten besøgte vi plejehjemmet hver 14. dag, men nu gør vi det cirka en gang om måneden. Sidst var vi til fastelavnsfest, i dag danser vi, snart er det påske, og så skal vi i gang med at så lidt, fortæller Susanne Bruun, klasselærer for 3. klasse.

- Det udspringer af projektet HeartWork i Herning, hvor skolerne samarbejder med plejehjemmene. Christina Andersen, der arbejder her på plejehjemmet, blev inspireret af det og tog kontakt til os. Og vi bor jo i et lille landsbysamfund, hvor alle har godt af det her relationsarbejde. Vi kan jo se, at det er til glæde for både børn og ældre. Eleverne kan navnene på de gamle og spørger, hvornår de skal herop. Det er faktisk lidt hårdt at sidde hjemme i klassen og have dansk, når vi kunne være på plejehjemmet, fortæller Susanne Bruun.

- Vi har haft et forløb i kristendom, der handler om døden, så vi mister jo også en ven engang imellem, og det skal børnene jo kunne forholde sig til, tilføjer hun.

Denne onsdag er der mere end dans på programmet. Dagen starter med "Hvad legede jeg med, da jeg var barn", hvor Ruth Carstensen, formand for vennekredsen på plejehjemmet, viser legetøj fra gamle dage.

- Det var de meget optaget af. De prøvede også at skrive med pen og blæk, og det havde de rigtig godt styr på. Det har været en rigtig god dag, og børnene har hygget sig, fortæller Ruth Carstensen, der også nåede at fortælle historie for hele forsamlingen af børn og beboere.

Den normale praksis er, at børnene henter de gamle ud i deres lejlighed og bagefter følger dem hjem igen. Foto: Palle Søby
Alle lytter, mens Ruth Carstensen (med bogen i baggrunden), fortæller historie for børnene og plejehjemmets beboere. Foto: Palle Søby
Stor forskel i alder og størrelse er ingen hindring for en svingom. Foto: Palle Søby
Dagens besøg er ved at være forbi, og børnene følger de gamle tilbage til deres lejligheder. Foto: Palle Søby
Dansedag med 3. klasse fra skolen på besøg. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen besøger byens plejehjem, Lysbjergparken. Dagens tema er dans. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen besøger byens plejehjem, Lysbjergparken. Dagens tema er dans. Foto: Palle Søby
3. klasse på Bøgebjergskolen besøger byens plejehjem, Lysbjergparken. Dagens tema er dans. Foto: Palle Søby
Der lyttes, mens Ruth Carstensen fortæller historie. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce