Annonce
Ugeavisen Faaborg

Særpræget par tiltrak sig Peter Hansens opmærksomhed: Lopperne krigedes med fynbomaler, mens han malede hovedværk i Nygade

Sådan så det ud i den østlige husrække i Nygade i 1908. Foto: Øhavsmuseet/Faaborg Byhistoriske Arkiv
I Ugeavisens lokalhistoriske serie dykker vi ned i Nygades historie og ser nærmere på et par af de mennesker, der boede der.

Faaborg: Vidste du, at et af de meget berømte malerier fra fynbomaleren Peter Hansen er malet hos en gammel mor og hendes søn i Nygade i 1898?

I denne udgave af Det Historiske Faaborg dykker vi ned i Nygades historie og et særpræget par, der boede der og endte med at tiltrække sig en hel del opmærksomhed fra ovennævnte fynbomaler.

Lad os starte med historien.

Annonce

Nygade i Faaborg blev anlagt i 1823 uden for Vesterport. Gaden strakte sig fra Sandegyde (i dag Vestergade) til stranden, Lillestrand, vest for havnen, hvor der var frit kig til fjorden og Bjernekrogen. Gaden blev først brolagt i 1850.

- De ensartede små huse på den østlige side af gaden blev opført som de første (1823-1830, red.). En del af dem blev opført for storkøbmanden, konsul Jørgen Hempel Ploug (1801-1850, red.), der havde brug for boliger til søfolkene og arbejderne i Huset Plougs virksomheder, fortæller Flemming Brandrup.

Konsul Jørgen Hempel Ploug var søn af agent Simon Hempel Ploug (1768-1831) og dermed barnebarn af agent Jørgen Jacobsen Ploug (1737-1800), som grundlagde den store købmandsvirksomhed med hovedsæde i den klassicistiske ejendom Vestergade 10. Det var den bygning, der brændte 3. juni 2021 og i dag er under genopbygning.

Husene i den ensartede husrække i Nygade er alle på tre fag. To vinduesfag og et dørfag. De var oprindeligt i bindingsværk med tegltag og en enkelt skorsten. I de små baghuse var der værksteder og redskabsrum.

- Enkelte huse fik senere facaden omsat i grundmur, og flere huse har desværre mistet deres skorsten og den oprindelige fyldningsdør. Alligevel er det en meget bevaringsværdig husrække, der er omfattet af den bevarende lokalplan for Faaborg Bymidte (2001, red.), siger Flemming Brandrup.

Den gode udsigt forsvandt

Indtil begyndelsen af 1900-tallet havde de sydligste huse i denne side af gaden frit udsyn til fjorden og stranden ved Lillestrand. Der var strandeng, marker og en lille frugtplantage. Senere blev der bygget på vestsiden af gaden, og der blev skabt nyt land ved opfyldning i fjorden for at skabe plads til udvidelse af slagteriet.

Frugtbutik i Nygade, Faaborg (1898) fra Faaborg Museum. Flemming Brandrup gjorde for år tilbage en sjov opdagelse: Den smukke turkise baggrund på maleriet med hvid dekoration er ikke et tapet, men en bemalet, glatpudset væg, hvor den hvide blomsterdekoration er tilføjet af malermesteren ved hjælp af en skabelon. - Det fandt jeg ud af for nogle år siden, hvor huset fik ny ejer, og det blev muligt at undersøge tapetlaget før husets renovering. Først da de mange lag tapet blev fjernet, dukkede den turkise vægfarve og dekorationen frem, siger han. Foto: Faaborg Museum

Udsigten forsvandt efterhånden, og opfyldningerne vest for havnen fortsatte i de næste mange år.

- De grundmurede rødstenshuse med de hvide facadebånd på den vestlige side af gaden og omkring hjørnet til Havnegade blev alle opført i begyndelsen af 1900-tallet for snedkermester Herløv Jacobsen. Den markante historicistiske tårnbygning på hjørnet ved Havnegade indgår i dette byggeri. Tårnet er blevet fint restaureret for få år siden, fortæller Flemming Brandrup.

Annonce

Per Lahat og hans mor

Fynbomaleren Peter Hansen (1868-1928) fik i slutningen af 1800-tallet under sine strejftog i byen øje på et særpræget par, der boede i Nygade 13.

En stor, kraftig, yngre mand med fuldskæg, Peter Larsen, som havde fået øgenavnet ”Per Lahat” af byens børn. Peter Hansen blev tiltrukket af den spøjse, godmodige mand, som var let at drille, men også villig til at give en sejltur på fjorden.

Det historiske Faaborg

I serien ”Det historiske Faaborg” fortæller Flemming Brandrup om nogle af de spændende og til tider dramatiske fortællinger, der knytter sig til Faaborg gamle huse og steder.

Flemming Brandrup er byhistoriker og tidligere formand gennem mange år for foreningen By og Land og har stor lokalhistorisk viden.

Flemming Brandrup er uddannet læge og har bl.a. arbejdet som ledende overlæge på hudafdelingen på OUH, men interessen for bygningskultur og arkitektur har altid været der. Og med pensionsttilværelsen fulgte tiden til at dykke mere ned i den interesse.

Flemming Brandrup er forfatter til bogen "Fejden om Ymerbrønden" samt en bog om arkitekten Frits Jørgensen, der har sat et stort præg på Faaborgs bygningskultur.

Medforfatter til "I skøn forening. Faaborg Museum 1915" og "Faaborg Museum and the Artists Colony".

Forfatter til flere artikler til det lokalhistoriske årsskrift Stavn.

- Han var uddannet sejlmager, men ernærede sig ved lidt fiskeri og havde en sejlpram og en kvase (skib m. dam, red.) til transport af levende fisk liggende for enden af Nygade, ved Lillestrand i ”Per Lahats Havn”, hvor også Peter Hansen havde sin båd liggende. Per Lahat boede sammen med sin gamle mor, Caroline Larsen, der trofast og kærligt passede og plejede sin store dreng.

Flemming Brandrup foran Nygade 13, hvor Peter Hansen malede "Frugtbutik i Nygade, Faaborg". Foto: Maria Retoft Pedersen

Caroline havde en ko på et stykke jord ved stranden, hvor hun havde køkkenhave og frugttræer. Frugterne, æbler, pærer og blommer, solgte hun fra sin stue i Nygade, fortæller Flemming Brandrup.

Annonce

Mor blev motiv på berømt værk

Peter Hansen sværmede om det særprægede par, der var et fund som motiv for hans malerier. Han malede flere akvareller og malerier med dem som modeller.

Scener, hvor Per Lahat står ved sin båd, fodrer kaniner eller læser i bibelen. Caroline er skildret liggende i sengen i den lille stue, og hun er centrum i et af Peter Hansens hovedværker: ”Frugtbutik i Nygade, Faaborg” (1898), der kan ses på Faaborg Museum.

I et brev til maleren Johannes Larsen (25. august 1897) i Kerteminde fortæller Peter Hansen:

”Jeg har begyndt at male et rigtigt genrebillede, to børn, der er inde hos Per Lahats moder at købe for en søndagsskilling. En fæl, lang titel, men jeg håber, den kan forkortes noget. Det er virkelig svært at male, for jeg må hele tiden sidde og kriges med lopper, der anfalder mig i dusinvis ad gangen. Og så måtte jeg tilmed ansøge Per Lahat underdanigst for at få lov at sidde i den hule, og underkastes forhør og forpligte mig til ikke at udstille billedet i Faaborg”.

De grundmurede rødstenshuse med de hvide facadebånd på den vestlige side af gaden og omkring hjørnet til Havnegade blev alle opført i begyndelsen af 1900-tallet for snedkermester Herløv Jacobsen. Den markante historicistiske tårnbygning på hjørnet ved Havnegade indgår i dette byggeri. Tårnet er blevet fint restaureret for få år siden. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Den gamle dame, Caroline Larsen, stirrer lidt underligt, tomt frem for sig på maleriet. Det skyldes, at Peter Hansen malede de børn, som hun kigger på, ud af billedet. Han har åbenbart ikke været tilfreds med disse barnehoveder i kompositionen, så de blev erstattet af en blomstervase på en bordplade. Når man ser maleriet på museet, kan man ane konturerne af to barnehoveder, siger Flemming Brandrup og tilføjer en opdagelse, han gjorde for nogle år siden.

Billedet blev vist som Peter Hansens eneste værk på en udstilling af dansk billedkunst i Den danske Pavillon på Verdensudstillingen i Paris 1900. Det kom i privateje, men er heldigvis blevet købt til Faaborg Museum på en auktion for nogle år siden.

- Nygade 13 ligger der endnu, men den oprindelige facade i bindingsværk blev i 1919 omsat i grundmur i lighed med nabohuset, Nygade 11, siger Flemming Brandrup.


Annonce
Midtfyns Posten

Onsdagshygge i Åløkkeparken

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Helbredet holdt ikke: Værtspar stopper i Øster Hæsinge Forsamlingshus

Annonce
Ugeavisen Faaborg

Mindeord: Søren Peder levede livet til det sidste

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

Ugeavisen Faaborg

Følgevenner: Vil du hjælpe en ung ud af ensomheden?

Midtfyns Posten

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Ugeavisen Faaborg

Det historiske Faaborg: I 1864 blev der produceret omkring 900.000 potter brændevin i Bryggergården

Midtfyns Posten

Højt smittetryk kan føre til personalemangel: Vil du have job i børnehaver, dagtilbud og hjemmepleje?

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Pharma indgår sponsoraftale med tidligere OL- og VM-guldvinder: Fjerner harpiks med Faaborg-creme

Ugeavisen Faaborg

Klumme: Den flinke mand sagde 'Tak fra samfundet'

Ugeavisen Faaborg

Faaborg Museum genåbner 25. januar

Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Annonce