Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sammenhold: Hele landsbyen forgyldte coronaramt guldbrudepar

Lørdag 24. oktober var det præcis 50 år siden, Anne Marie og Claus Hansen sagde ja til hinanden i Ulkebøl Kirke i udkanten af Sønderborg. Her er de fotograferet i haven på Søndergade 2 i Sandholts Lyndelse i lørdags. Privatfoto
Anne Marie og Claus Hansen måtte aflyse den store guldbryllupsfest med 86 gæster i Sandholts Lyndelse Forsamlingshus. I stedet fik de en kæmpe overraskelse og er bagefter dybt taknemmelige over det fantastiske sammenhold i den lille landsby.
Annonce

Sandholts Lyndelse: Det er stort at kunne fejre guldbryllup. Det er bestemt ikke alle, der opnår det - og man må formode, at det bliver endnu færre i de kommende generationer.

Anne Marie og Claus Hansen fra Sandholts Lyndelse har opnået det. At fejre guldbryllup. Og det er "godt gået", som man siger, når et ægtepar har holdt sammen i tykt og tyndt i 50 år.

Det er også stort for Anne Marie og Claus Hansen, der i næsten 50 år har drevet Sh. Lyndelse Smedie. Men festen blev ikke så stor, som de havde planlagt. De havde inviteret 86 gæster til den helt store guldbryllupsfest i Sandholts Lyndelse Forsamlingshus i lørdags, 24. oktober, deres rigtige bryllupsdag, hvor det var præcis 50 år siden, de blev viet i Ulkebøl Kirke i udkanten af Sønderborg.

Annonce

Ingen skulle sorteres fra

Men da Mette Frederiksen og regeringen for et stykke tid siden indførte en forsamlingsgrænse på 50 personer, valgte Anne Marie og Claus at aflyse den store fest. De skulle ikke ud i at vælge, hvem der måtte komme, og hvem der måtte blive væk.

Det her syn vil Anne Marie og Claus Hansen aldrig glemme: Da landsbyens beboere kom kørende i festligt pyntet kortege gennem byen hele vejen ned til deres hus på Søndergade 2 for at fejre deres guldbryllup. Privatfoto

Så de gik rundt i byen og delte sedler ud til alle gæsterne for at fortælle, at festen var aflyst.

I stedet samlede de børn, børnebørn, svigerbørn og så videre til en dejlig festmiddag på Brobygård. I alt 23 personer. En virkelig vellykket dag med masser af dejlig mad.

Annonce

En landsby pyntet i guld

Men landsbyens beboere, alle dem, der skulle have været med til den store fest, tog ikke bare en aflysning for en aflysning. De fik arrangeret en overraskelse, som gjorde dagen endnu mere fantastisk og uforglemmelig for Anne Marie og Claus.


Vi syntes, det var fuldstændig rørende og fantastisk, det de gjorde for os. Det siger noget om sammenholdet i den her lille landsby.

Claus Hansen


- Det var helt fantastisk. De kom kørende i en hel kortege gennem byen. Biler, gamle traktorer, plæneklippere - pyntet med guldballoner. De tudede hele vejen herned. De havde hængt guldballoner op hele vejen fra smedjen ned til vores hus. Og så stod de med guldøl bag hækken. Vi syntes, det var fuldstændig rørende og fantastisk, det de gjorde for os. Det siger noget om sammenholdet i den her lille landsby, siger Claus Hansen.

Han fortæller, at landsbyens beboere kom kørende i fem traktorer, seks-syv biler og to plæneklippere.

- De var vel 25-30 mennesker, og de havde pustet 200 balloner op - hvoraf kun tre var punkteret, tilføjer Anne Marie.

Annonce

Beboerne festede videre

Dagen før havde familie og venner lavet æresport, og klokken otte lørdag morgen kom den nærmeste familie med musik og det hele.

Og så var det, at den store overraskelse indtraf ved 10-tiden, hvor det halve af landsbyen dukkede op.

De guldfarvede mundbind var en af de mange gaver, guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hansen fik i lørdags. Så man kan slet ikke se, hvor meget de faktisk smiler her på billedet. Foto: Palle Søby

- Bagefter var vi rundt og takke dem, men de sagde: "Det skal I da ikke takke for. Vi fik en lige så stor fest ud af det, fortæller Claus.

- Og de gik ikke lige hjem bagefter, for nogle af dem holdt deres egen fest, tilføjer han.

- Ja, de holdt vist længere ud, end vi gjorde, griner Anne Marie.

Hun fortæller, at det var naboen Sally Anderson, der stod i spidsen for festlighederne.

- Hun kom ned en dag og spurgte, hvordan det stod til med guldbrylluppet. Jeg sagde, at vi var nødt til at aflyse festen, så det blev bare en almindelig bryllupsdag. Men hun tænkte: "Knageme nej", og så gik hun rundt til alle i vores omgangskreds og fik arrangeret det her, fortæller Anne Marie.

Annonce

Vi var heldige

Fredag aften - aftenen før guldbryllupet - sad de og fulgte intenst med i pressemødet, hvor Mette Frederiksen afslørede nye omfattende restriktioner. Og dér indså Anne Marie og Claus, at de var meget heldige med, at de overhovedet kunne holde en mindre fest med 23 mennesker på Brobygård.

Der var guldfarvede balloner overalt, da Sandholts Lyndelse fejrede guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hanseni lørdags. Privatfoto

- Selvfølgelig kunne det have været festligt med den store fest med 86 gæster. Men det var dælme en god dag. Det var fantastisk. Og de kommer jo nok igen om 10 år, når vi fejrer diamantbryllup, smiler Claus.

- Men vi har nu ikke opgivet at holde en stor fest for dem alle sammen. Vi ved bare ikke hvornår. Men det bliver nok ikke i år, erkender Anne Marie.

Annonce

Selv ramt af corona i foråret

Det er næsten skæbnens ironi, at corona satte en kæp i hjulet for deres guldbryllupsfest. For Anne Marie og Claus har faktisk selv været ramt af corona - som nogle af de allerførste i foråret.

Dengang kunne avisen fortælle om, hvordan Anne Marie og Claus' søn, automekaniker Peter W. Hansen, og hans kone og døtre var blevet smittet med corona på skifeire i Zillertal i Østrig.

- Vi var også smittet sammen med Peter og hans famile. Så vi må gå ud fra, at vi ikke kan få det igen, siger Anne Marie og Claus, der er henholdsvis 71 og 75.

Så det har på alle måder været et vildt år for parret, der trods næsten 50 år på Sydfyn er særdeles tro mod deres sønderjyske dialekt.

Sådan så Anne Marie og Claus Hansens hæk ud i lørdags. Privatfoto
En del af den festlige kortege linet op ved siden af guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hansens grund på Søndergade 2. Privatfoto
Og selvfølgelig havde beboerne masser af guldøl med. Privatfoto
Landsbyen Sandholts Lyndelse fejrede guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hansen. Privatfoto
Ved 10-tiden dukkede landsbyens beboere op for at fejre guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hansen, og festlighederne stod på en times tid. Privatfoto
Landsbyen Sandholts Lyndelse fejrede guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hanse. Privatfoto
Landsbyen Sandholts Lyndelse fejrede guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hanse. Privatfoto
Anne Marie og Claus Hansen stammer fra Als og har i næsten 50 år drevet Sh. Lyndelse Smedie. I lørdags kunne de fejre guldbryllup. Privatfoto
Beboerne i Sandholts Lyndelse gik all-in, da de fejrede guldbrudeparret Anne Marie og Claus Hansen i lørdags. Privatfoto
Anne Marie og Claus Hansen med hele udstryret fra festen i lørdags. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce