Annonce
Søsiden

Sejlskibenes Fyn Rundt på lavere blus: Mindre samvær i havnene

Kapsejladsen mellem anløbshavnene og ankerplads vil forløbe stort set som tidligere år. Her er "Emaneal" af Nakskov (t.v.), "Noatun" af Thisted og "Lilla Dan" af Svendborg i en opvarmningsfase. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Sejladsen gennemføres efter sidste års aflyste plan med start i Svendborg og anløb i blandt andre Ærøskøbing og Faaborg.

Fyn: Sejladsen Fyn Rundt er for mange mennesker det første møde med håndgribelig praksis om bord på et sejlskib.

Nu er Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe klar igen. Til søs bliver det med alle sejl sat. I havnene bliver det med rebet sejlføring.

For løbsleder Jan Jay Brun Jensen, Svendborg, og den øvrige Fyn Rundt-bestyrelse har basis for årets sejlads været at hive sidste års plan frem af skuffen.

Annonce

Selv om alle aftaler var klaret, plakaterne trykt og tilmeldinger på plads, blev 2020-sejladsen aldrig gennemført. Det satte covidrestriktionerne en stopper for.

Løbsleder Jan Jay Brun Jensen, Fyn Rundt: - Vi sejler stort set, som vi plejer, men det bliver anderledes i havnene. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


Hvert skib er jo en boble på vandet, og det bliver de også i havnene.

Jan Jay Brun Jensen, Svendborg, løbsleder for Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe


Denne sommer ser - omend ikke normal - så dog bedre ud set gennem Fyn Rundt-kikkerten.

- Vi sejler stort set, som vi plejer. Hvert skib er jo en boble på vandet, og det bliver de også i havnene. Det vil fx ikke være muligt at besøge hinanden på tværs af skibene. I hvert fald ikke sådan som det ser ud nu, siger Jan Jay Brun Jensen.

Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe

Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe har været sejlet siden første halvdel af 1980’erne, da en lille håndfuld sejlskibe tog på en spontan tur rundt om øen. Siden har sejladsen udviklet sig til dagens velorganiserede Fyn Rundt funderet i en forening.

I de første år gik sejladsen reelt rundt om Fyn. I nutidens udgaver sejles den primært i fynsk farvand, men også med afstikkere til Sjælland, Als eller Jylland, dog ikke i år.

Fyn Rundt sejles altid i uge 30 med start mandag morgen og afslutning fredag aften. I mange år var Svendborg uomgængelig finalehavn.

De deltagende skibe i Fyn Rundt skal have en fortid som brugsfartøjer.

Sejladsen samler i ”normale” år omkring 50 skibe. Seriøst og tilbagelænet kæmper skibene i fem klasser.

Mange af skibene medtager betalende gæster på endags- eller ugebasis.  sosn

Fyn Rundt-sejlskibenes ankomst plejer at samle et hundredtalligt publikum på havnene. I år bliver der mindre festivitas end normalt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Sang og musik fra jolle

Fyn Rundt-skibenes besøg plejer i coronafri år at byde på havnefestlighed i anløbsbyerne. Tusinder søger mod kajerne for at opleve sejlskibe, boder, øltelte og maritime indslag.

- Vi er selvfølgelig nødt til at følge reglerne for forsamlinger, så det havnemæssige bliver meget reduceret i år. Men folk skal være velkomne, og noget kommer der da også til at ske, siger Jan Jay Brun Jensen.

En af Fyn Rundts medbragte aktiviteter bliver Svendborg Travaljelaugs jolle "Thea". Med musik og shanti-sang om bord vil den blive roet rundt mellem sejlskibene.

Annonce

Fem havne og en ankernat

Årets Fyn Rundt starter i Svendborg med sejlskibenes ankomst hen over weekenden 23.-24. juli.

Mandag formiddag går det mod Ærøskøbing, og tirsdag gøres fast i Faaborg. Onsdag ligger skibene for anker natten over et sted i Lillebælt, og torsdag anløbes Assens.

Sejladsen slutter i Middelfart med anløb fredag eftermiddag.

Annonce

Nul fællesspisning

Et af Fyn Rundts traditionsrige højdepunkter er fredagens fælles afslutningsmiddag og præmiefest for de normalt over 500 sejlskibsfolk forsamlet i et telt. Den slags går ikke i år. I stedet organiseres takeawaymad til indtagelse på de enkelte skibe. Præmieoverrækkelsen vil finde sted fra en trailerscene i det fri.

Afviklingen af årets Fyn Rundt i havnene er delvis inspireret af sidste års Limfjorden Rundt. I modsætning til dens fynske lillesøster blev Limfjords-sejladsen gennemført i 2020, selv om en aflysning var på tale, indtil få dage før startskuddet lød.

Tilmelding af skibe til Fyn Rundt er i fuld gang:

- Lige nu har vi fx næsten hele den store klasse med, siger Jan Jay Brun Jensen.

Finaleaftenens fælles afskedsmiddag og efterfølgende præmieshow i et stort telt går ikke i år. Skibs-besætningerne spiser hver for sig, og præmierne overrækkes bagefter i fri luft. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Bryllup

Annonce