Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sjov gammel turistbrochure fra 1903

Hans Frost med to af de nutidige brochurer om Faaborg og omegn. Til venstre årets store sydfynske turistbrochure og til højre den velkomstfolder, som seks lokalråd i Faaborgs opland har lavet til potentielle tilflyttere. Foto: Palle Søby
Hans Frost fra Vester Aaby er begejstret for en 117 år gammel turistbrochure, "Fører i Faaborg og Omegn", som rummer en masse fine beskrivelser, og mange af dem passer faktisk den dag i dag.
Annonce

Faaborg: Tidligere vvs-installatør Hans Frost, Vester Aaby, går gerne på opdagelse i lokalområdets historie, som han er med til at formidle videre gennem infotavler, skilte, velkomstfoldere og så videre.

Nu fortæller han, at han har gjort en pudsig iagttagelse i forhold til fænomenet turistbrochurer.

Hans Frost vidste, at birkedommer Hans Henrik Hvass helt tilbage i 1903 udgav en form for turistbrochure: "Fører i Faaborg og Omegn".

Den gik han fornylig på jagt efter.

- Ved et besøg på Faaborg Bibliotek fik jeg den fikse idé at undersøge, om de skulle ligge inde med den gamle turistfører, og sørme om de ikke havde den liggende i deres arkiv, fortæller Hans Frost, som selvfølgelig lånte turistføreren med hjem, så han kunne granske den nærmere.

Der er meget sjov og interessant læsning i den gamle turistfører. For eksempel denne passage:

"Det er ikke vor Hensigt at give Læseren en "trapsk" Beskrivelse af Faaborg og Omegn. Vi vil derimod i det følgende paa en let anskuelig Maade give Læseren et Indblik i Faaborgs daglige Liv samt en praktisk Fører i den naturskønne Omegn. Det er neppe for meget sagt, at man (som det paastaas) kan foretage en ny Udflugt fra Byen hver Dag i en hel Maaned - og endda ikke faa set alt".

Et andet sted står der:

"Som vi ovenfor bemærkede, vrimler det med Udflugtssteder ved Faaborg. Vi vil imidlertid nøjes med at gøre Læseren bekendt med de vigtigste, som lover det bedste Udbytte."

Og som afrunding efter at have beskrevet en række udflugter i Faaborgs omegn:

"Vi kunne nævne adskillige Udflugter endnu, men undlader dog dette for ikke at trætte Læseren. Sluttelig overlader vi det til Læserens Bedømmelse, om Faaborg og Omegns Natur er værd at tage nærmere i Øjesyn - i rolig Bevidsthed om, at Svaret vil blive bekræftende".

Og her er der vist ikke så meget, der har ændret sig fra 1903 til 2020.

Forsiden af den gamle turistfører fra 1903, som Hans Frost fandt på biblioteket - og er ret begejstret for.
Billede af Kerns Hotel i den gamle brochure - det nuværende Hotel Færgegården.
Omtalen af Falsled Gæstgiveri i den gamle turistfører.
Også Fjellebroens Gæstgiveri er med i den gamle turistbrochure fra 1903.
Og sådan præsenteres fotoforretningen F. C. Alstrøm på Torvet.
Til venstre den officielle turistbrochure for Faaborg og Svendborg og til højre den velkomstfolder, som seks lokalråd i Faaborg-området står bag. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce