Annonce
Ugeavisen Faaborg

Snart 75: Leo Øster giver den gas på alle fronter

Ud over at være formand for "Årets Forening i Faaborg-Midtfyn", Kaleko Svømme- og Motionsklub, er Leo Øster også formand for Direktøren, og han har brugt rigtig meget tid her i den gamle direktørbolig på Slagterigrunden det seneste par år. Foto: Palle Søby
Energibundtet og foreningsmanden Leo Øster står i spidsen for både "Årets Forening" i kommunen og foreningen Direktøren i Faaborg - og så elsker han at køre ture med konen og børnebørnene på sin gamle veteranmotorcykel fra Den Røde Hær.

Faaborg: Alle, der har været med til at sætte lys, lyd og scene op til Faaborg Sommerspil, børnemusical i Svanningehallen eller musical på Enghaveskolen, ved, hvor meget det betyder, at Leo Øster er med.

Han har totalt styr på det hele og vimser rundt som en førende vårhare, og er man i tvivl om noget, kan man altid spørge Leo. Han ved, hvad der skal gøres og er altid venlig og hjælpsom.

Efter 35 år som lærer på Enghaveskolen fortsatte han i mere end 10 år med at hjælpe til ved musicalen og andre arrangementer. Derfor var det noget af en udfordring, da han i marts i år for første gang ikke var med til at styre det hele ved den årlige musical.

Formand for Årets Forening

Leo Øster fylder 75 år 20. november og er for længst gået på pension. Men han er stadig særdeles aktiv og synlig i foreningslivet. For eksempel har han i 30 år - hele foreningens levetid - været formand for Kaleko Svømme- og Motionsklub, der i sommer blev kåret til "Årets Forening i Faaborg-Midtfyn".

I den egenskab var det også ham, der tog action, da coronaen kom, og Havnebadet skulle lukkes ned i marts - eftersom Kaleko Svømme- og Motionsklub er en af de tre foreninger, hvis medlemmer har adgang til saunaen og de andre faciliteter på Det Blå Støttepunkt.

Leo og Gurli Øster på tur i den gamle russiske veteranmotorcykel fra Den Røde Hær. Privatfoto

Det seneste par år har Leo Øster også været aktiv som formand for foreningen Direktøren, hvor de nu er 50 medlemmer, der mødes i forskellige kreative værksteder. Hidtil har det været i den gamle direktørbolig på Slagterigrunden, men nu er de ved at rykke ind på Byskolen som en midlertidig løsning.

- Jeg skal ikke holde nogen stor fest, men konen og jeg tager nok mundbind på og går ned i byen og får en god middag, siger Leo om sin forestående 75-års fødselsdag.

Annonce

Fra elektriker til lærer

Oprindelig startede han i lære som elektriker og arbejdede også et par år som svend, inden han fandt ud, at det ikke lige var dér, han skulle blive. Dengang boede Leo og Gurli i Silkeborg, og da Gurli var færdig på seminariet, flyttede de til Faaborg, fordi Leo skulle starte på den Frie Lærerskole i Ollerup.

Leo Øster har god humor og kan godt lide en god joke. Så her har han indrettet sit eget lille "direktørhjørne" i den gamle direktørbolig på Slagterigrunden. Foto: Palle Søby

- Dengang var det meningen, at vi ville flytte tilbage til Silkeborg, når jeg var færdig, men det fik vi aldrig gjort alvor af, og nu kan vi jo slet ikke forestille os at bo andre steder. Vi kender så mange menesker her i Faaborg gennem skole og foreningsarbejde. Når jeg en sommerdag går tur med mine børnebørn, siger de: "Sig mig, kender I alle folk her i byen?"

Annonce

Med til at starte tre foreninger

Familiens tre børn var på mange måder indgangen til foreningslivet, hvor Leo Øster blandt andet sad i bestyrelsen for sejlklubben i nogle år.

Da hans yngste gik i 4. klasse, var Leo Øster med til at opføre stykket "Det er bare en panda”, og det udviklede sig til Faaborg Sommerspil.


Jeg fandt en gammel russisk militærmaskine, som havde kørt i Den Røde Hær. Den er fra 1947, så den er samme årgang som min kone - men det er kun motorcyklen, jeg må kalde "veteran".

Leo Øster


Det var også via børnene, han var med til at starte Kaleko Svømme- og Motionsklub. Enghaveskolen havde haft svømmeundervisning på Bernstorffsminde Efterskole, indtil staten fjernede tilskuddet til friskolerne.

- Så startede vi Kaleko Svømme- og Motionsklub med et par klasser fra Enghaveskolen. I starten var det kun svømning, men siden kom gymnastik, yoga og badminton med, og i dag har foreningen 400 medlemmer, fortæller Leo Øster.

Det er et kæmpehit, når børnebørnene skal på tur med morfar/farfar i den gamle russiske veteranmotorcykel. Privatfoto

Så Leo Øster har altså været med til at starte hele tre foreninger i Faaborg: Kaleko Svømme- og Motionsklub, Faaborg Sommerspil og nu Direktøren. Og han har været med i bestyrelen hele vejen i de tre foreninger, som formand i Kaleko og Direktøren og som kasserer i sommerspillet.

Annonce

Veteranen fra Den Røde Hær

Og så har han gjort noget, som en del mænd gør, når de kommer lidt op i årene, og børnene er flyttet hjemmefra: Han anskaffede sig en motorcykel. Men bestemt ikke nogen helt almindelig motorcykel.

- Jeg fandt en gammel russisk militærmaskine, som havde kørt i Den Røde Hær. Den er fra 1947, så den er samme årgang som min kone - men det er kun motorcyklen, jeg må kalde "veteran", griner Leo.

Den er med sidevogn, for det stillede konen som en betingelse.

Og således gik det til, at Leo kom med i den danske forening Dnepr-Ural Motorcykelklub, der har cirka 120 medlemmer over hele landet. Dér er han kasserer.

Blå bog

Leo Øster fylder 75 år 20. november.

Opvokset i Silkeborg. Kom i lære som elektriker, men blev senere uddannet som lærer på Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Har været lærer på Enghaveskolen i Faaborg i hele sit arbejdsliv (fra 1974 til 2009).

Gift med Gurli Øster, som også er lærer.

Parret har to voksne sønner og en datter, der bor i henholdsvis København, Aarhus og Hamburg.

Der er foreløbig syv børnebørn i alderen fra to et halvt til 11 år.

Har været med til at starte Kaleko Svømme- og Motionsklub, Faaborg Sommerspil og foreningen Direktøren.

Kaleko Svømme- og Motionsklub blev i sommer kåret til Årets Forening i Faaborg-Midtfyn.

- Jeg har haft meget glæde af motorcyklen. Det var pludselig en helt anden verden med helt andre mennesker, som jeg aldrig havde mødt før. Vi er nogle stykker, der tager på drengerøvstur hver sommer, blandt andet har vi været fire-fem gange på Rügen, og for et par år siden var vi i Litauen, så dér kom motorcyklen jo næsten hjem til Rusland igen, fortæller Leo Øster.

- Ellers kører jeg småture med Gurli herhjemme, og så er det meget populært hos børnenebørne, at de skal ud og køre motorcykel med morfar/farfar, når de kommer på besøg, fortæller Leo, der har to voksne sønner og en datter samt syv børnebørn i aldreren fra to et halvt til 11 år.

Annonce

Udstyr som "andelsselskab"

Leo Øster har lagt sommerspil og musicaler bag sig, men har fået lavet en fin ordning med alt udstyret.

- De skoler, der har brugt det, får nu råderet over det. Det skal ikke stå på én skole og samle støv, men det skal være til rådighed, så skolerne kan låne det på skift, når de har brug for det, fortæller Leo.

Leo Øster, formand for Direktøren og formand for Kaleko Svømme- og Motionsklub, fylder 75 år 20. november.

Så nu er lysanlægget på Haastrup Friskole, scenen er på Ulbølle Efterskole, lydanlægget på Falsetten, og så kan også Enghaveskolen, Faaborgegnens Efterskole og ungdomsskolen også byde ind, når de skal bruge udstyret.

- Og så står jeg gerne til rådiged, hvis de har brug for råd og vejledning, siger Leo.

Så på mange måder er alting alligevel, som det altid har været.

Man kan altid spørge Leo om hjælp.

Det seneste par år har Leo Øster lagt et kæmpe stykke arbejde her i den gamle direktørbolig på Slagterigrunden, hvor han er formand for foreningen Direktøren. Foto: Palle Søby
Som formand for Kaleko Svømme- og Motionsklub tog Leo Øster action, da Havnebadet skulle lukkes ned i marts i starten af coronatiden. Foto: Palle Søby
Leo Øster er blandt andet formand for Direktøren, hvor de nu er 50 medlemmer, der mødes og hygger sig i kreative værksteder i den gamle direktørbolig. Foto: Palle Søby
Leo og Gurli Øster er klar til en ny udflugt på den gamle veteranmotorcykel med sidevogn fra 1947. Privatfoto
Tiden er ikke til store fester, så Leo Øster tager nok bare mundbind på og konen i hånden og går ud i byen og spiser en god middag, når han fylder 75 år 20. november. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Digte, der kan ses

Annonce