Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sognepræst: Jeg har selv været en æblesynder

Fristende ser det ud, sådan et bugnende æbletræ. Privatfoto
Annonce

Lige nu lyser rødkindede æbler op på et par træer i haven.

Sprøde og saftige og lige til at sætte tænderne i.

Æbler går jo for at være den forbudne frugt fra Paradisets have, og jeg har da også selv et synderegister med æbler. Måske man ligesom Adam og Eva virkelig skulle spise forbudte æbler for at blive voksen.

I min barndoms have var der et træ med røde ananasæbler. Søde som den sødeste pige i klassen.

Vores nabo havde et stort træ med hårde grønne madæbler, vardeæbler kaldte vi dem, og de var pivsure. Problemet med dem var, at de smagte lige så godt som ananasæblerne (eller bedre), når de blev plukket i nattens mulm og mørke på et raskt lille æbleskud.

Måske var det spændingen ved at snige sig ind og plukke dem, der fik dem til at smage så godt, for egentlig var de først spiseklare på den anden side jul. Men sådan er det jo tit med os mennesker, at det forbudte har en særlig attraktiv smag.

Nu, hvor jeg er i gang med at opfriske æblesynder, rinder et andet forbudt æbletræ mig i hu. Det stod i haven ved siden af sportspladsen på min barndoms skole. Det var røde ingridmarieæbler, og et år var de så røde, at de var helt uimodståelige. Kunne man ikke stjæle sig til et kys af den sødeste pige i klassen, kunne man i det mindste gå på æbleskud i frikvartererne, når gårdvagten kiggende den anden vej. Men ak, en dag var vi en håndfuld drenge fra 6. klasse, der blev taget på fersk gerning af skoleinspektøren.


Kunne man ikke stjæle sig til et kys af den sødeste pige i klassen, kunne man i det mindste gå på æbleskud i frikvartererne, når gårdvagten kiggende den anden vej. Men ak, en dag var vi en håndfuld drenge fra 6. klasse, der blev taget på fersk gerning af skoleinspektøren.


Han foreholdt os sagens alvor, ikke mindst at det ældre ægtepar, der ejede have og æbletræ, ikke kunne være tjent med, at nogle hvalpe som os stjal deres ingridmarieæbler, og efter at have lyttet til hans alvorsord, erklærede vi os enige i hans betragtninger.

- I må selv gå ind og melde jer og sige undskyld, fik vi pålæg om.

Om skribenten: Ole Buhl

Bopæl: Reventlowsvej 4, Korinth, 5600 Faaborg.

Beskæftigelse: Sognepræst i Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge.

Engageret i andet: Gærup Skolemuseum, Kirkens Korshær.

Fritidsbeskæftigelser: Historie og lokalhistorie, en god bog, en god kunstudstilling, at sidde i Su:vit Arena og se GOG's håndboldherrer spille, vores ruhårede fox terrier-hvalp, og så ser jeg alt for meget fjernsyn.

Vi blev enige om, at vi syndere måtte samle ind, og for de indsamlede midler ville vi købe en kasse æbler som skadeserstatning til de gamle ved byens gartner, som havde frugtudsalg.

Problemet, da vi stod i gartnerens butik, var, at pengene ikke rakte til en hel kasse røde æbler magen til dem, vi havde stjålet. Men vi kunne få en kasse sure grønne vardeæbler for pengene.

Det ville vi jo ikke komme slæbende med, for den slags smager kun godt på æbleskud, så vi købte trekvart kasse vardeæbler og fyldte op med ingridmarieæbler, så det lignede en hel kasse røde æbler. Pengene passede lige præcis.

Og så gik vi den tunge gang over til naboen for at sige undskyld og aflevere den indkøbte kasse æbler med de røde øverst. Og vi blev så venligt behandlet, at jeg nærmest lige siden har haft dårlig samvittighed over, at vi havde snydecamoufleret en kasse sure madæbler som søde ingridmarie.

Jeg håber inderligt, at de to gamle havde humor og selv havde været unge engang. Begge dele skulle nok til for at tilgive så hårdkogte æblesyndere som os, og mange andre syndere for den sags skyld.

Jeg skal ikke plædere for at gå på æbleskud og bestemt ikke i præstegårdshaven, men jeg tror, at tilpas mange synder i bagagen og tilpas mange levende minder om at være ung kan være med til at gøre én en smule mere overbærende som voksen, end hvis man altid har vandret ad dydens smalle sti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Annonce