Annonce
Ugeavisen Faaborg

Sognepræst om barnedåben: Børn har brug for at vokse op i et stort og fortryllet univers

"At verden og livet er større og mere fortryllet, end fornuften kan begribe. Det ligger i dåben sammen med den kristne tro, men det kan også findes andre steder i livet. Og hvis der er noget, børn har brug for, er det at vokse op i et stort og fortryllet univers. Glemmer vi at give børnene det med i bagagen, gør vi livet småt allerede fra begyndelsen", skriver Ole Buhl Nielsen i Ugens Indspark. Pressefoto

Vi kan se frem til en masse glade mennesker og skønne dåbsbørn i kirken i den kommende tid.

Denne sommer har vi en hel lille pukkel af dåb, der har været udsat pga. corona, og vi kommer vi til at døbe en del børn, der i mellemtiden er blevet et år eller halvandet eller to. Det skal nok gå godt, men måske ikke altid som planlagt!

Engang vi skulle døbe en dreng på halvandet - to år i Ø. Hæsinge kirke, blev han mere og mere betuttet, efterhånden som dåbsritualet skred frem. Han kiggede på sin far, der bar ham, og hen til mig, der havde en mærkelig sort kjole på og videre til døbefonten, hvor der var vand.

Annonce

Jeg tror, at det på et tidspunkt gik op for ham, at vandet og den mærkelige mand i kjole havde noget med ham at gøre. I hvert fald begyndte han en moslende rejse op over faderens skuldre, og selv om faderen prøvede at holde fast, mens han pænt svarede ja til trosbekendelsen på sit barns vegne, endte drengen med at hænge med hovedet ned ad faderen ryg med kun fødderne synlige oppe over faderens skuldre, hvor faderen havde et akavet greb i dem.

Jeg tænker, at hvis jeg var gået om på bagsiden af faderen og havde spurgt drengen, om han ville døbes i den kristne tro, ville jeg have fået et højt og klart "NEJ!"

Måske ikke til selve dåben, men i hvert fald til vandet.

Ole Buhl Nielsen

Bopæl: Reventlowsvej 4, Korinth, 5600 Faaborg.

Beskæftigelse: Sognepræst i Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge.

Engageret i andet: Gærup Skolemuseum, Kirkens Korshær.

Fritidsbeskæftigelser: Historie og lokalhistorie, en god bog, en god kunstudstilling, at sidde i Su:vit Arena og se GOGs håndboldherrer spille, vores ruhårede Fox Terrier-hvalp, og så ser jeg alt for meget fjernsyn.

Der kom ro på, og drengen blev døbt. Jeg håber ikke, at det har sat sig varige spor i ham. Men man hører ordvekslingen for sig:

- Skal du ikke ud at bade, min ven?

- Nej, jeg blev døbt som lille!

Men selv en dåb, der udvikler sig en smule uventet, er der noget poetisk og smukt over, for der er i dåben et budskab om, at dette barn er funderet i noget større og dybere, end vi kan se med det blotte øje.

At verden og livet er større og mere fortryllet, end fornuften kan begribe. Det ligger i dåben sammen med den kristne tro, men det kan også findes andre steder i livet. Og hvis der er noget, børn har brug for, er det at vokse op i et stort og fortryllet univers. Glemmer vi at give børnene det med i bagagen, gør vi livet småt allerede fra begyndelsen.

Forleden var en lille pige på godt et års tid med til en dåbssamtale i kirken om hendes egen forestående dåb. Hun opdagede på et tidspunkt, at der var ekko i kirken, når hun sagde en lyd.

Og så øvede hun ellers i at sige højere og højere lyde for at få et bedre og bedre ekko.

Sikken en glæde ved at være i kirken!

Pludselig mærkede hun med sin egen krop og stemme og hørelse, at hun var et anderledes og stort sted.

Måske er det det, vi voksne søger, når vi søger ud i storslået natur eller går ind i en katedral og kigger op eller bare står en sommeraften og ser op i stjernerne; den der følelser af, at livet er stort omkring os og i os.

Der er altid en fare for, at der går så meget hverdag i tingene, at vi glemmer det legende og store og fortryllede i livet. Måske jeg i min egen andedam kunne indføre fælles ekko-råb til gudstjenesterne?

Måske vi bare skal gå i kirke og se nogle børn blive døbt? Måske vi bare skal se op i stjernerne?

Sognepræst Ole Buhl Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce