Annonce
Ugeavisen Faaborg

Stadig plads på kommunens rygestopkurser

- Man skal have for øje, at man skal igennem en forandringscirkel flere gange, inden man kommer i mål. Det er ikke bare at knipse med fingrene, og så holder man op med at ryge, lyder det fra rygestopinstruktør Lisa Jørgensen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Et rygestop kan lykkes for alle, bare man er villig til at lægge et stykke arbejde i det. Og man skal ikke give op, fordi det ikke lykkes første gang, siger rygestopinstruktør Lisa Jørgensen. Der er stadig pladser på de kommende rygestopkurser.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Mon ikke der findes et par stykker rundt omkring i de faaborg-midtfynske hjem, der har gjort det til deres nytårsforsæt at lægge smøgerne eller tobakken på hylden?

I så fald er der hjælp at hente hos Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor rygestopinstruktør Lisa Jørgensen er klar til at starte to nye, gratis rygestopkurser op - ét i Faaborg og ét i Gislev.

Lisa Jørgensen har afholdt over 50 rygestopkurser siden kommunesammenlægningen, og hun oplever, at søgningen til kurserne er steget gennem årene. Dels fordi læger og sygehuse er blevet flittige til at henvise.

- Dels fordi det er blevet mere "besværligt" at være ryger. Der er på ganske få år kommet et stort fokus på rygning, og mange føler, at de skal "forsvare", at de ryger. De færreste, der kommer på mit kursus, ryger indendørs i deres eget hjem. Mange har det sådan, at de på den ene side gerne vil holde op med at ryge, men samtidig ikke har lyst til at opgive det "gode" ved rygningen. Det "gode" kan være noget socialt eller simpelthen det at tilfredsstille sig nikotintrang. Man behøver ikke at være topmotiveret, når man kommer på et rygestopkursus, men man skal være villig til at arbejde med sin motivation, siger Lisa Jørgensen.

Hun afholder rygestopkurser både for private borgere samt i virksomheder.

Kurset løber over fem kursusgange, og de to første gange er det netop motivationen, der arbejdes med.

- Hvis man kan sætte fokus på alt det, man vinder ved at stoppe - helbred, økonomi, frihed - så hjælper det én i processen, siger Lisa Jørgensen.

Effekter ved rygestop

Et rygestop gavner helbredet allerede kort tid efter, den sidste cigaret er røget.

20 minutter: Pulstryk og puls bliver normaliseret.

Et døgn: Risikoen for blodpropper er mindsket. Du har fået mere blod til huden og varme i tæer og fingre. Lungerne begynder at rense sig.

To døgn: Smags- og lugtesans bliver markant bedre. Dine lunger kan nu bedre bekæmpe infektioner.

Tre-tolv måneder: Din hud får friskere farve, din frugtbarhed er bedre, du får mindre hoste og er mere frisk.

Fem år: Din risiko for blodpropper er nu halveret.

10 år: Din risiko for blodpropper er nu den samme som hos folk, der aldrig har røget.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og WHO

Annonce

Deler sejre

Et sted mellem anden og tredje kursusgang ligger så slutdatoen, hvorefter deltagerne skal gøre deres bedste for at holde sig fra at ryge.

- Selvfølgelig kan der ske svipsere, og så taler vi om det. Vi taler om, hvornår problemerne opstår, og hvordan vi kan imødegå dem. Og så deler vi også de sejre, vi har, siger Lisa Jørgensen.

- Det er en kæmpe hjælp, når man er en gruppe, hvor de andre har det på samme måde. Man bliver forstået og anerkendt.

Mens man går på kurset, kan man få gratis nikotinsubstitution som fx plaster, piller eller spray.

Første mødegang til de kommende kurser finder sted i Faaborg den 13. januar klokken 16, Mellemgade 15 lokale M22, og i Gislev torsdag den 16. kl. 13, Nørrevænget 1.

Tilmelding skal ske til lera@fmk.dk eller på telefonnummer 72536935.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Gudstjenester

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Annonce