Svanninge: Otte elever fra 4. klasse fra Svanninge Skole gik torsdag efter skole hen i Sognegården, hvor de var inviteret til at spille spil med nogle af områdets seniorer. De to generationer har tidligere mødt hinanden til fællesspisning i november, hvor de efterfølgende udvekslede postkort med hinanden. Overraskende for seniorerne, skrev stort set alle børnene, at de håbede på at ses igen.
- Så vi tog dem på ordet, og nu mødes vi igen - om en fælles aktivitet og med kaffe, kage, saftevand og et påskeæg, fortæller formand Jørgen Madsen.
Måske udveksles der påsketraditioner, måske falder snakken på madtraditioner i gamle dage, eller måske udveksles der grin over brætspillet, mens følelsen af samhørighed stiger. For samværet på tværs af generationer styrker det lokale fællesskab og bidrager til, at hverken unge eller ældre skal føle sig ensomme.
I fuld gang med et slag 500 fastslår Petra fra fjerde klasse, at alder absolut ikke er en hindring for hyggen. Hun synes nemlig, det er sjovt at snakke med nogle, der er ældre, for normalt snakker hun kun med de andre i hendes klasse. To af hendes modstandere giver hende ret.
- Vi får inputs fra de unge, og det er så dejligt livgivende at være sammen med dem, siger Jens Storm, der er medlem af Danske Seniorer, og Poul Clemmensen bakker ham op.
- Det er forfriskende, men det er ikke nemt at definere det, men der er en form for samhørighed, siger Poul Clemmensen.
Ved nabo-bordet har de fundet brætspillet Partners frem. Reglerne er indviklede, og der rystes på hovederne og grines af kort med minus, der tillader spilleren at rykke baglæns. Noa fra fjerde klasse var med til fællesspisningen og udvekslede efterfølgende postkort med Pusser, og han har med glæde valgt at bruge sin eftermiddag i Sognegården i selskab med seniorerne.
- Det har jeg, fordi jeg synes, det er hyggeligt at lære nye mennesker at kende, siger Noa.
I det ene hjørne er snakken faldet på skoletiden i gamle dage, hvor lussinger, spanskrør og svedere ikke var ualmindelige. Lilje fra fjerde spærrer øjnene op og spørger interesseret ind til, hvad en sveder egentlig er. Lilje mener, at der er flere fordele ved at mødes med en anden generation end sin egen.
- Man kan lære at snakke med nye mennesker og ikke være så genert. Det er nemmere end at tale med nye, der er på min egen alder, siger Lilje.
Både hos Danske Seniorer Svanninge og på Brahesminde Skole, afdeling Svanninge ser de stor værdi i at lade generationer mødes, og de bakker begge op om at lade møderne fortsætte.