Annonce
Ugeavisen Faaborg

To piger i top i skrivekonkurrence: "Faaborg er et falmet glansbillede"

Anne Katrine Rose og Marie Halkjær Gommesen går i 9.klasse på Enghaveskolen. Deres historier i konkurrencen Hvem er Danmark? præsenterede to forskellige fortællinger om Faaborg med titlerne Ensomhedens mange fortællinger og Spøgelsesbyen.
I den landsdækkende skrive-konkurrence "Hvem er Danmark?" blev to piger fra 9.klasse på Enghaveskolen valgt som de bedste fra deres klasse til at beskrive byen Faaborg. I stedet for den idylliske fremstilling tændte den ene, 15- årige Marie Halkjær Gommesen, på det dystre billede af en by, der afskrækker unge mennesker, og som aldrig vil lykkes med sin kamp om at blive til noget andet end et sted for pensionister, der nyder det stille liv.
Annonce

Faaborg: Hvordan beskriver man Faaborg? Skal man trække det idylliske billede med gammel bykerne og placeringen ved hav og bakker frem, eller skal man fokusere på det sindelag, der ofte løber i blodet hos små byer, som de unge ønsker sig langt væk fra i jagten på storbylivet?

15-årige Marie Halkjær Gommesen fra Enghaveskolen valgte det sidste, mens hendes klassekammerat Anne Katrine Rose lod lyset skinne langt blidere over den sydfynske købstad.

De to piger skulle sammen med deres kammerater i 9. klasse deltage i skrivekonkurrencen "Hvem er Danmark?", der også sendte 20 danske forfattere ud i det ganske land for at beskrive steder, de aldrig havde været før. I Faaborgs tilfælde blev det københavneren 47-årige Nassrin El Halawani, der så på Faaborg med friske øjne og desuden besøgte eleverne fra den deltagende 9.klasse.

- Næsten alle fra klassen skrev om alle de fine, lyse sommerdage. Men Faaborg er mere end det, og derfor valgte jeg at skrive den allermest negative side, jeg kunne grave frem om Faaborg, for at vise, at alting har en bagside, fortæller Marie Gommesen, der selv ønsker at vende tilbage til området en dag, når hun har fået nok storby. En af hendes beskrivelser af Faaborg lyder: "Under den blanke overflade ligger virkeligheden på lur og trækker fremmede ind i et sort mørke af fjendtlighed, rygter og fordomme". Men hvilke oplevelser danner grobund for, at virkeligheden er fjendsk?

- Alting spredes så hurtigt her i byen. Hvis nogen har lavet en fejl, nogen, der har kysset med den forkerte fyr, så spredes det som en vind i hele byen, og man bliver set på med andre øjne. Det er sådan lidt ubehageligt og mørkt, for man kan ikke slippe væk fra det, fordi byen er så lille og omfavner en, fortæller Marie Gommesen, der selv bor i Svanninge.

Klassekammeraten Anne Katrine Rose kommer sjældent ind til byen og drømmer slet ikke om storby men om at være "langt ude på landet" i Jylland, hvor livet på hesteryg kan nydes på langt bredere strande end dem ved Faaborg.

Hvem er Danmark?

I 2019 rejste 20 danske forfattere ud til 20 danske byer.

Her udforskede de byerne, som var de lokale, og på baggrund af det skrev de 20 fortællinger.

Fortællingerne var omdrejningspunkt for en række lokale initiativer: Lokalavisen bragte forfatterens tekst, forfatteren gæstede lokalbiblioteket, den lokale skole blev undervist i kreativ skrivning, læseforeningen holdt guidede læsninger for lokale læsegrupper, og DR producerede en række podcasts over forfatternes tekster.

Nu er alle fortællingerne samlet i det online litterære Danmarkskort på hvemerdanmark.dk.

Her kan man også læse teksterne fra 10 udskolingselever - blandt andre de to fra Faaborg.

Annonce

Accepter Faaborg

Selvom de to vindende deltagere i konkurrencen har valgt at se Faaborg i hvert sit lys, fremhæver de begge byens store gruppe af ældre borgere som et problem, der nok aldrig forandrer sig. Anne Katrine Rose formulerer det i sin historie på denne måde: "De større byer er Faaborg blevet lidt misundelig på. Mest fordi der er flere unge indbyggere, arbejdspladser og liv i gaderne."

Marie Gommesen er mere direkte, når hun skriver: "Politikerne gør alt for at trække unge til. Et håb, de godt kan opgive og spare alle de mange milliarder på et langt mere fornuftigt projekt. Faaborg er knuste drømme. Pensionisternes dødeby."

Spørgsmålet er, hvad man som 15-årig tror kan være med til at løfte byen, så den bliver mere mangfoldig aldersmæssigt?

- Måske flere forskellige butikker. Så det ikke bare er tøjbutikker det hele. Og så nogle flere sportsaktiviteter for de unge ligesom skaterbanen, siger Anne Katrine Rose.

Marie Gommesen er dog mere tvivlende på, om der findes en løsning og taler hellere om accept, når hun siger:

- Det her spørgsmål om, hvordan man får flere unge til at blive i byen, har vi fået stillet så tit, når vores lærer har taget os med til forskellige innovationsting. Faaborg i Farver, og jeg ved ikke hvad. Men det bliver altsammen ikke til noget, fordi byen ikke bakker op om det. Jeg tror ikke, at der mangler flere butikker. Jeg tror, at Faaborg er en pensionist-by og skal indse, at den er en pensionist-by.

Annonce

Hyggelig trods alt

Politikernes store vision for Faaborg som et nyt mini-Nice ved Rivieraen med kur og kulturoplevelser kan nok være lidt af en opgave at få byens borgere til at tro på, hvis ikke engang de unge tør at drømme så vidt.

- De fleste synes, at Faaborg er en hyggelig by, men mange af vores kammerater vil gerne ind til byen; Svendborg, Odense eller København, siger Anne Karine Rose. Marie Gommesen supplerer:

- Faaborg er hyggelig! Men Faaborg er Faaborg.

Ugeavisens læsere kan læse de to elevers tekster her på siderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce