Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ud i naturen med Emil: Dådyrsafari med brunstige hjorte og lystige hunner

Emil Sanderhoff og Robin Huzell er klar til "at skyde", hvis en dåhjort skulle dukke op på skovvejen. Foto: Palle Søby
Ugeavisen tog med Emil Sanderhoff og hans kollega fra Naturama på dådyrsafari i skoven syd for Haastrup. Lige nu er det perfekt at opleve dådyr i brunst i de sydfynske skove.

Haastrup: Vi skal på safari i dag. Men da det ikke lige er tiden at tage i Kruger Nationalpark i Sydafrika, nøjes vi med at tage i Hanneslund Skov syd for Haastrup.

Det er et perfekt sted at tage på dådyrsafari. Vi kommer til skoven ved 13-tiden, og samme morgen har naturvejleder Emil Sanderhoff og hans kollega Robin Huzell fra Naturama været herude og haft en fantastisk oplevelse:

Emil Sanderhoff viser, hvordan fodsporet fra et dådyr ser ud. Så det kan man kigge efter, mens man går lige så stille gennem skoven. Foto: Palle Søby

- Vi sad i skjul herude i morges, da vi hørte dåhjorten, der stod og brølede med en flok på mindst 10 hunner omkring sig. Han var helt skør, og vi var rigtig tæt på. Vi så også to små hjorte, der stod og så på - de skal jo lige lære det, fortæller Emil og fortsætter:

- Hannerne er så pumpede af testoteron lige nu, så de næsten ikke ænser, at man kommer. Så det er et perfekt tidspunkt at tage på dådyrsafari, og man kan gøre det i stort set alle de sydfynske skove, fortæller Emil og nævner Svanninge Bjerge, Holstenshuusskoven og Dyreborg Skov som oplagte steder.

- Og så er efteråret også en god tid at tage på safari, fordi bladene falder af, så man nemmere kan se dyrene, tilføjer han.

Sid stille og vent

Vi er helt stille og har camouflagejakker på, da vi bevæger os ind i skoven, mens vi holder øje med dådyrspor på skovvejen. Indimellem står Emil og Robin helt stille for at lytte.

- Dådyr lyder næsten som vildsvin. Det kan godt lyde lidt uhyggeligt, når de brøler, men det er en fantastisk oplevelse, siger Emil.

Den vilde oplevelse, som Emil Sanderhoff og Robin Huzell havde i Hanneslund Skov om morgenen, hvor en brølende brunstig dåhjort gik rundt mellem en flok på over 10 hunner. Foto: Robin Huzell

- Det bedste, man kan gøre, er at sætte sig helt stille en halv time, så kan man måske høre hjorten brøle. Måske går han i kamp med en anden han.

Vi prøver at gøre, som Emil siger. Vi sætter os helt stille på et liggeunderlag i skovbunden og lytter.

Og pludselig: Dér er den! Dåjorten! Inde mellem træerne! Men den brøler ikke.

Vi ser én mere henne ad skovvejen. Men heller ikke han brøler.

- Hvis man har børn med, kan man give dem en opgave, mens man venter. Man kan få dem til at tælle hvor mange forskellige lyde, de kan høre. Det skærper deres opmærksomhed, og de klapper i, forklarer Emil.

Annonce

Bedst morgen og formiddag

- Dådyr stammer fra Asien og blev givet i gave til nogle konger i 1500-tallet, så de er ikke en hjemmehørende art, men man kan jo stadig godt nyde dem, de er jo mega flotte, siger Emil.

Der er masser af dådyr i Hanneslund Skov ved Haastrup. Foto: Robin Huzell

Dådyr opholder sig typisk inde i skovene om dagen, men om aftenen søger de ud på de åbne områder for at søge føde.

Ud i naturen med Emil

I serien "Ud i naturen med Emil" tager Ugeavisen Faaborg med naturvejleder Emil Sanderhoff på opdagelse i Faaborg-områdets natur.

Emil Sanderhoff er 32 år og arbejder som naturvejleder på Naturama i Svendborg.

Han er uddannet skolelærer (på Den Frie Lærerskole i Ollerup), naturvejleder og erhvervsdykker. Han er opvokset i Haastrup, hvor han fortsat bor med sin kone, Lene (30), og børnene Frej (5) og Manja (2). Lene Sanderhoff er også ansat som naturformidler på Naturama i Svendborg.

I bagagen har Emil Sanderhoff talrige naturoplevelser. Blandt andet har han været med sin bror, Jonathan Sanderhoff, i Thailands jungle for at finde giftige slanger, han har været på en fire ugers rejse til Vestsahara med eksotiske insekter som mål, og han har været med familien på to måneders ekspedition til Kaukasus, hvor de forsøgte at finde den persiske leopard.

Familien har blandt andet også været på fire ugers ekspedition i Sydafrika.

Man kan kende dådyr fra rådyr på, at de har et sort "M" på bagdelen, og så har de pletter om sommeren.

Vi går videre gennem skoven og prøver at være stille. Pludselig er der en stor kleppert af en dåhjort, der rejser sig og flygter ud på marken. Den har sikkert ligget og sovet, indtil vi kom og forstyrrede den.

Det lykkes ikke at opleve det samme, som Emil og Robin gjorde i morges. Og Emil mener, at det nok er bedst om morgenen eller om formiddagen, hvis man virkelig vil opleve dåhjorten i brunst.

Annonce

Ingen sexisme her

På vej ud af skoven bliver vi enige om, at debatten om sexisme tilsyneladende ikke er trængt helt ind i dådyrenes verden.

Dåhjorten ligner i hvert fald ikke én, der har tænkt sig at bede om samtykkeerklæring, før han går om bord i flokken af hunner. Og de lystne hunner vil næppe føle sig krænket, uanset hvad han gør.

Det bedste, man kan gøre, hvis man vil opleve dåhjorten i brunst, er at sætte sig ned og vente tålmodigt. Foto: Palle Søby
Mens vi venter på brølende dåhjorte - fra venstre Emil Sanderhoff, Robin Huzell og ugeavisens naturreporter. Foto: Palle Søby
Skoven er i de skønneste farver, da vi begiver os på dådyrsafari i Hanneslund Skov ved Haastrup. Foto: Palle Søby
Emil Sanderhoff og hans kollega fra Naturama, biolog Robin Huzell, på udkig efter dådyr i Hanneslund Skov ved Haastrup. Foto: Palle Søby
Skål! Det er jo snart jul. Foto: Palle Søby
Dådyr har et særdeles veludviklet sanseapparat og mærker lynhurtigt, hvis der er fare på færde. Foto: Robin Huzell
Så er vi klar: Dådyrsafari med Emil Sanderhoff og Robin Huzell fra Naturama. Foto: Palle Søby
Hvis man er stille, kan man tit observere dådyr i de sydfynske skove lige nu - som her i Hanneslund Skov ved Haastrup. Foto: Palle Søby
Hov! Skulle de mon være en dåhjort, Robin Huzell har fået i kikkerten? Foto: Palle Søby
Emil Sanderhoff og Robin Huzell har indstillet alle sanser og alle linser på dådyrhjorte. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Digte, der kan ses

Annonce