Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ud i naturen med Emil: Den hemmelige ørnerede og enebærsnaps i Haastrup Bjerge

Deroppe er den! Ørnereden. Over 20 meter oppe i træet. Og den er allerede kæmpestor - 70-80 centimeter høj og halvanden meter bred. Foto: Palle Søby
Annonce

Haastrup Bjerge: I dag fortsætter vi "jagten på alpernes hemmeligheder", og vi har hele to punkter på programmet:

Først skal vi finde en hemmelig havørnerede, og bagefter skal vi lave enebærsnaps i et fuldstændig fantastisk og unikt område med enebærbuske.

Stranges Plads over for købmanden i Haastrup er som altid et glimrende udgangspunkt, og herfra kører vi i Emils bil ud til en skov, hvor han faktisk aldrig har gået tur før - og der skal alligevel noget til!

Fra en asfaltvej helt ovre på den anden side af skoven har Emil spottet en havørnerede. "Den hemmelige ørnerede lidt uden for Ny Stenderup". Mere kan vi ikke afsløre.

Annonce

Havørnen er i fremgang

- Den her rede er ret ny. Et ørnepar begyndte at bygge den sidste år og vender sikkert tilbage inden længe. De kan bygge på reden i mange år, så den bliver større og større og til sidst er flere meter høj, fortæller Emil.

- Den her rede ligger et lidt atypisk sted. Normalt bygger de rede i nærheden af havet eller en sø, hvor de har let adgang til mad. Men efterhånden som de gode pladser bliver fyldt op, søger de længere væk fra jagtmarkerne, siger Emil, mens vi sniger os hen mod ørnereden.

Der er masser af dødt træ i skovbunden, så det er nærmest en "urskov", vi går igennem. En superfin skov for insekter og andet dyreliv.

- Der er kommet over 1000 haveørneunger på vingerne de seneste 20 år. Alene i år er 130 unger kommet på vingerne. Det er ret vildt, for det var først i midten af 1990'erne, at havørnen kom tilbage til landet efter at have været forsvundet i mange år. Der er omkring 80 par i Danmark nu, og den største koncentration har vi på Sydfyn, fortæller Emil, som anslår, at der her i området er fra fire til otte par.

Annonce

Ørneborgen

Der går lidt tid, før han får øje på reden. Men dér er den. Over 20 meter oppe i et træ helt i udkanten af skoven.

- Det er en perfekt placering. Deroppefra kan ørnene kigge ud over det hele gennem de tynde grene i toppen. Nærmest som en ørneborg. De er beskyttet og har alligevel udsyn. Hvis menneskets øje svarer til et 1,3 megapixels kamera, svarer ørnens øje til 10 megapixels, altså otte gange bedre end menneskets syn. Samtidig kan de klare langt flere sanseindtryk. Vi mennesker kan klare omkring 30-40 sanseindtryk i sekundet, havørnen kan klare 120 sanseindtryk pr. sekund, fortæller Emil.

- Jeg er ret sikker på, at de kommer tilbage inden længe. Sidste år så jeg ungerne og de to gamle ørne flyve rundt. I milde vintre kan de begynde at bygge på reden allerede i december, og allerede i februar kan de lægge sig på æggene.

Ørnene er endnu ikke kommet, men reden deroppe er allerede kæmpestor. 70-80 centimeter høj og halvanden meter bred.

Emil leder i skovbunden under reden for at finde rester af det, ørnene har spist.

- De er gode til at rydde op i reden, og resterne ryger så ned på jorden. Det her er måske brystbenet fra en skarv. Og det her er muligvis knogler fra et rådyrlam. Ørnen spiser også ådsler, så måske har den sat kløerne i et dødt rådyrlam, siger Emil.

- Ellers lever de jo meget af havfugle. De er for eksempel vilde med blishøns og skarver. Ørnene flyver ned over og presser dem til at dykke, indtil de bliver så udmattede, at de er nødt til at komme op til overfladen, og så sætter ørnen kløerne i dem.

Vi kan vinge første del af dagens mission af: "Den hemmelige ørnerede i urskoven ved Ny Stenderup".

Annonce

Som i "Ringenes herre"

Vi kører videre. Til Haastrup Bjerge - noget så enestående som et 30 hektar stort område med enebær. På vejen derud hilser vi lige på Birthe Kærslund og Jørgen Munk Andersen, der forærede området til kommunen, som siden gav det videre til staten, der sørger for, at det bliver græsset af, så enebærbuskene ikke gror til.

- Det er et fuldstændig fantastisk og magisk område. Her kan man overskue hele verden - eller i hvert fald få klaret tankerne på dårlige dage. På en klar dag kan man se ud over hele øhavet, fortæller Emil.

I dag ligger en tung tåge over enebærbuskene, så vi føler os mere som en del af "Ringenes Herre". Nedenfor området ligger Kommasøen, som er fuld af aborrer, vandplanter, salamandere og andefugle.

- Enebærbusken er en oprindelig dansk art. Faktisk har vi kun tre nåletræer, der er danske: Skovfyr, enebær og taks, fortæller Emil, mens han går i gang med at plukke enebær.

Annonce

Skønne snapse i naturen

Vi skal bruge 40 enebær til at lave enebærsnaps.

Han hælder enebærrene op i en kop og bruger en kniv som morter, så enebærrene lige sprækker en smule. Så tager han skrællen af en økologisk limefrugt og hælder enebær og limeskræl i et patentglas. Til sidst hælder han en flaske vodka over. Nu skal det bare trække i to uger - og vupti: Så har vi en flaske enebærsnaps.

- Men jeg har snydt lidt hjemmefra, siger Emil og finder flasker frem med noget, der har en flot gyldenbrun farve:

- Det her er en en tre år gammel slåensnaps. Ja, der er sukker i, så det er faktisk slåenlikør.

- Og det her er vildæblesnaps fra 2014.

Vi smager på sagerne - begge smager himmelsk.

- Når det er lidt småkoldt og diset som i dag, hører der en snaps til, fastslår Emil.

Skål i slåensnaps og vildæblesnaps!

Vi bliver enige om, at vi på næste tur må tage enebærsnapsen med og smage på den.

Men det bliver først i det nye år. For lige om lidt - 18. december - drager Emil med hele familien på fire ugers ekspedition i Sydafrika.

Om serien

I serien "Ud i naturen med Emil" tager Ugeavisen Faaborg med naturvejleder Emil Sanderhoff på opdagelse i Faaborg-områdets natur.

Emil Sanderhoff er 31 år og arbejder som naturvejleder på Naturama i Svendborg.

Han er uddannet skolelærer (på Den Frie Lærerskole i Ollerup), naturvejleder og erhvervsdykker.

Han er opvokset i Haastrup, hvor han fortsat bor med sin kone, Lene (30), og børnene Frej (5) og Manja (2). Lene Sanderhoff er også ansat som naturformidler på Naturama i Svendborg.

I bagagen har Emil Sanderhoff talrige naturoplevelser. Blandt andet har han været med sin bror, Jonathan Sanderhoff, i Thailands jungle for at finde giftige slanger, i december 2018 arrangerede han en fire ugers rejse til Vestsahara med eksotiske insekter som mål, og i foråret var han med familien på to måneders ekspedition til Kaukasus, hvor de forsøgte at finde den persiske leopard.

Haastrup Bjerge med sine enebærbuske er en helt unik sydfynsk naturperle - og på en tåget dag føler man sig hensat til "Ringenes Herre". Foto: Palle Søby
Værsgo! Enebærsnaps lavet i Haastrup Bjerge. Nu skal den bare trække et par uger. Foto: Palle Søby
Emil Sanderhoff med en af de knoglerester, vi fandt i skovbunden lige under træet med ørnereden. Foto: Palle Søby
Emil plukker enebær - vi skal bruge 40 bær til snapsen. Foto: Palle Søby
Emil har snydt lidt og medbragt denne skønne vildæblesnaps hjemmefra. Foto: Palle Søby
Endelig fandt vi ørnereden - deroppe i toppen af træet. Foto: Palle Søby
Køerne afgræsser det fine naturområde Haastrup Bjerge. Foto: Palle Søby
Vi skal bruge 40 enebær til at lave enebærsnaps. Foto: Palle Søby
Enebærrene mortes. Foto: Palle Søby
En økologisk limefrugt skrælles. Foto: Palle Søby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce