Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: 2020 på godt og ondt

Peter Hansens "Nytårsbal i Faaborg", 1892. Foto: Faaborg Museum
Annonce

Det er ikke til at komme uden om. 2020 vil for virkelig mange af os være endegyldigt koblet til Corona. Det var nok de færreste, der forestillede sig noget lignede den 31.12.2019, og for mange har det været et anstrengende, frygteligt og hårdt år.

Der er nu et vaccineprogram inden for rækkevidde. Når det er blevet rullet ud, vil det så betyde, at alt bliver som før? Eller vil vi bære sporene fra 2020 med os i længere tid på godt og ondt?

I begyndelsen af pandemien var der mange, der fortsatte med at give hånd, fordi det er en del af vores kultur, en indgroet refleks. Nu er den reaktion vist luget ud hos de fleste. Vi støder albuerne eller fødderne sammen eller finder en eller anden mere eller mindre akavet erstatning. Håndtrykket – som for ganske få år siden blev fæstnet som lovpligtigt ved modtagelsen af et dansk statsborgerskab - kommer det tilbage igen?

Museumsinspektør Eva Frellesvig. Privatfoto

Bliver vi ved med at hævde en høj standard inden for håndvask og hygiejne? Ser man bort fra f.eks. de børn, der fik eksem af overdreven håndvask, da de vendte tilbage til skole og institution efter forårets nedlukning, ville det nok ikke gøre noget med en mere permanent opstramning på dette felt. Dog vil det være en lettelse at slippe for en bred vifte af fedtede og ildelugtende afspritningsprodukter.


Udbrud af Covid-19 i områder med dårlige sikkerhedsforhold for arbejdere eller ringe boligforhold har synliggjort problemet og kan forhåbentlig være med til at minde os om, at vi til stadighed skal arbejde for, at alle lever og arbejder under rimelige forhold.

Eva Frellesvig


I Danmark var man længe om at indføre anbefalinger om at bære mundbind. Dels var der uenighed om effekten, dels lægger vi vægt på at kunne aflæse folks ansigtsudtryk. Nu er det vistnok bredt accepteret, at hvis blot der er en lille effekt, så er det værd at rette ind og tage mundbindet på (selv om mange af os har svært ved at overholde de anbefalede regler for brug).

Hvis man fremover, når vi er sluppet ud af Covid-19s skygge, ønsker at bære et mundbind af hensyn til sig selv eller andre, vil man så komme i karambolage med maskeringsforbuddet?

Socialt dårligt stillede er af mange årsager mere udsatte for sygdom. Udbrud af Covid-19 i områder med dårlige sikkerhedsforhold for arbejdere eller ringe boligforhold har synliggjort problemet og kan forhåbentlig være med til at minde os om, at vi til stadighed skal arbejde for, at alle lever og arbejder under rimelige forhold.

Nedlukninger på grund af Corona har reduceret både luft- og lydforurening betragteligt, men kun midlertidigt. Kommer vi mon til at gribe lejligheden til at nytænke det økonomiske system, som vi alle sammen ved er uholdbart? Vil vi huske, at sundheds- og plejepersonale længe har følt sig presset i systemet – og vil vi gøre noget ved det?

Begrænsningerne på rejseaktiviteten har øget bevidstheden om, hvor meget man bevæger sig rundt i verden både privat og i erhvervsmæssig sammenhæng. Oversøiske møder er klaret på computerskærmen, og det viste sig, at man sagtens kunne holde en oplevelsesrig ferie i sit lokalområde. Holder vi fast i det, eller kommer den voldsomme flytrafik i gang igen på sit tidligere niveau, når der har været et par år til at sunde sig? Og hvordan kommer det til at gå med samfundsøkonomien i det hele taget?

Dette er blot et lille pluk af de uendeligt mange både store og små spørgsmål, der melder sig. Lad os håbe på lysere tider og på, at vi også er i stand til at lære af vores erfaringer, så vi kan bruge 2020 til noget godt. De bedste ønsker for alle i 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce