Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Faaborg er på vej mod bedre tider

Peter Thor Andersen. Foto: Ard Jongsma

I dag er det den 5. maj. Dagen er en mærkedag, hvor mange af os tænker tilbage på samme dato i 1945, hvor de fleste danskere vågnede op til en befrielsesdag med en følelse af glæde og taknemmelighed over, at fem år med tysk besættelse var slut.

Måske var der mange af disse danskere, som en overgang havde troet, at Europa ville forblive tysk; at Neuropa var den verden, de skulle leve resten af deres liv i. Måske var der også en og anden, der før krigen ikke havde haft fantasi til at forudse, at en ny verdenskrig var under opsejling så kort efter den brutale krig 1914 til 1918.

Vi har som mennesker svært ved at forudse helt nye tider globalt og lokalt, før vi står midt i forandringen. Tænk bare på Danmark i februar 2020, hvor ganske få, selv eksperter, forudså et nedlukket Danmark i marts.

Annonce

For fem år siden skrev jeg en bog om den kunstnerisk passionerede og entreprenante Knud Langå-Jensen (1915-2001). Han satte gennem en menneskealder sit afgørende præg på Faaborgs kulturliv ved at opføre Helios-Teatret (åbnet 1962) og forny og forandre en række kulturelle foreninger, der i flere tilfælde var noget hensygnende, inden han tog fat på en fornyelse af dem.


Tyg dog lidt på det og overvej, om du ikke alt i alt vil sige, at tingene går bedre her i maj 2021 end for et par år siden?

Peter Thor Andersen


Hele byens grundstemning var faktisk noget mistrøstig før hans glansperiode fra 1960’erne og frem. Man tænkte tilbage på de gode gamle dage før 1. Verdenskrig, hvor der var en driftig sejlskibsflåde samt velhavende og virksomme familier som Ploug, Voigt og Lagoni. De familier var siden forsvundet fra byen eller gået fallit.

Ingen syntes i 1950’erne at forudse, at der inden for få år kom ikke alene Helios-Teatret, men også jazzmusik på Klinten, som trak gæster fra store dele af Fyn, samt pigtrådsmusik og andet moderne musik; sågar et amerikansk inspireret og meget fantasifuldt musiksted ved Sundet, hvor der blev bygget et hus, der kunne drejes mod solen. Da der på samme tid kom gang i helt nye virksomheder og vækst i flere gamle, gik byens indbyggertal markant fremad op gennem 1960’erne. Pludselig var Faaborg en helt anden by.

Jeg tænker ofte på det totale skifte i stemning og udvikling, når jeg ser på vores egen tid. De første år efter årtusindskiftet og navnlig efter kommunalreformen i 2007 minder temmelig meget om de mistrøstige 1950’ere: Lukningen af Gelting-ruten og reformen, hvor Faaborg gik fra at være centrum til at være periferi, smed nærmest byen på briksen. Igen var der en længsel mod gamle dage. Nu var det blot den tid, der var fra 60’erne til 90’erne, som var genstand for længslen.

Om skribenten: Peter Thor Andersen

Bopæl: Faaborg

Beskæftigelse: Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg

Engageret i andet: Foreningen Vores Faaborg & Egn samt Destination Fyn og Geopark Det Sydfynske Øhav. Næstformand på Ryslinge Høj- og Efterskole.

Fritidsbeskæftigelser: Vandring i vores flotte landskab og at heppe på min datters håndboldhold i Faaborg ØH.

I de sidste par år er det som om, at der igen er et skifte undervejs. Mange af de store ejendomme og arealer, som var blevet til spøgelsessteder, da Geltingfærgen, sygehuset, Fiona, FFV, Danish Crown, Postvæsenet og så videre flyttede medarbejderne væk eller lukkede, er enten omdannede eller ved at blive det. Entreprenante tilflyttere, ikke sjældent ”tilbageflyttere”, skaber noget nyt inde i og imellem ejendommene. De unge er så aktive, at kommunen endda er blevet årets Unge-kommune. Lige om lidt får disse unge endda et Campus Faaborg.

Måske tager jeg fejl? Jeg startede jo klummen med at hævde, at de store forandringer er nærmest umulige at erkende. Tyg dog lidt på det og overvej, om du ikke alt i alt vil sige, at tingene går bedre her i maj 2021 end for et par år siden?

I maj 1945 var der mange, der drømte om et helt nyt Danmark. De vilde drømme blev ikke indfriet. De gamle partier blev ikke omstyrtet af de radikale typer, der havde sat livet på spil i modstandsbevægelsen, hvad enten de var kommunister eller konservative. Til gengæld kom der en velfærdsstat, som måske i virkeligheden var lige så omstyrtende i sin karakter i forhold til det Danmark, der var før Krigen.

Alt vil heller ikke pludselig blive guld og grønne skove i Faaborg. Det har det for øvrigt aldrig været. Vi kan imidlertid sænke skuldrene lidt og begynde at glæde os til fremtiden, hvad den end vil bringe.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Kandidater efterlyses: Hvem fortjener titlen som Årets Faaborgenser?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Så er der blomstrende buffet: Til glæde for både børn og sommerfugle

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Værkerne udstilles: Faaborgkunster har givet børn og unge med psykiske lidelser mulighed for at se sig selv i nyt lys

Ugeavisen Faaborg

Ugens film: Helios med premiere på den danske 'Smagen af sult'

Ugeavisen Faaborg

Livemusik med Klaus Baba og Maja Kvist

Ugeavisen Faaborg

International kunstner vender hjem: Ulrik Møller udstiller på Faaborg Museum

Ugeavisen Faaborg

Flot fane til Helligåndskirken

Ugeavisen Faaborg

Fyraftenskoncert med Anitta Svärd og Bo T. Lerche

Ugeavisen Faaborg

9. klasse vandt i taknemmelighed: Overrasket med check på 10.000 kroner

Midtfyns Posten

101-året for genforeningen fejres i Brahetrolleborg

Ugeavisen Faaborg

Ny anlægsgartner: Christian er blevet et gladere menneske af at være selvstændig

Ugeavisen Faaborg

Sort-hvid stumfilm med et twist: Elever fra Brobyskolerne vinder pris for årets bedste film

Ugeavisen Faaborg

Bryllup

Ugeavisen Faaborg

Vindere af konkurrence: De skal på fattiggård

Ugeavisen Faaborg

B&B og campingplads i samarbejde: Nu kan du leje vandsportsudstyr i Faldsled

Ugeavisen Faaborg

Heller ingen jul i Faaborg Kirke i år: - Revnerne i hvælvingerne er voldsommere, end vi havde regnet med

Ugeavisen Faaborg

Spændende foredrag om Danmarks kendte kunstnerpar

Ugeavisen Faaborg

Se billederne fra Faaborgs vilde aften: Nøj, hvor havde vi glædet os til fyre den af

Ugeavisen Faaborg

Overvældet af følelser: Formand mistede mælet under takketale

Ugeavisen Faaborg

Motionsbingo i Diernæs - smukke vandreture med motion til hjernen og benene

Ugeavisen Faaborg

Lyngvild designer medaljen: Ravnsborg åbner dørene for vandrere til Viking Walk

Ugeavisen Faaborg

Så skal Dannebrog til tops: 70 nye flagstænger giver flot flagallé i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Outdoor-klumme i perfekte rammer

Annonce