Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Faaborg for begyndere

Kan vi gøre mere for tilflytterne, så de lærer alle Faaborgs herligheder at kende? Ja, mener Peter Thor Andersen. Pressefoto
Annonce

I 2006 flyttede min familie og jeg til Faaborg. Det var kort før finanskrisen og kommunalreformen. Ord som udkantsdanmark fandtes slet ikke, men det gjorde derimod huse i Faaborg, som blev solgt til mere end den udbudte pris. De blev solgt ved bud.

Jeg ved det, fordi vi måtte give et bud for vores hus, som ellers er et ret almindeligt hus. Ellers var huset gået til nogle andre.

Det hus, vi i første omgang havde forelsket os i og ville have givet bud på, røg for næsen af os kort forinden. Et ungt par fra København havde nærmest spontant købt det hus, vi havde kastet vores kærlighed på. Vi endte dog med at blive mere end lykkelige for det hus, vi fik, men det er en helt anden historie.

Her 15 år efter kan vores historie lyde som et eventyr fra et andet årtusind. Og dog. Efter et gevaldigt dyk, hvor Faaborg både blev ramt af finanskrisen og en mere lokal krise ved kommunalreformen, er byen i den grad på vej tilbage. Ja, faktisk har byen et momentum, som ikke har været der siden de glade dage for knap 15 år siden.

Lige i disse måneder er det pludselig ikke så fedt at sidde i en (meget dyr) lejlighed i København eller Aarhus med adgang 24-7 til barer og spillesteder samt pulserende storbyliv.

Corona, der kan ende med at være nærmest en ny tilstand i flere år, har gjort meget af det fede ved de store byer til et mareridt. Alt det sjove med mange mennesker på meget lidt plads i en stor by er blevet forbudt.

Omvendt med livet i en lille provinsby. I vores lille by er der adgang til dels alle dagligdags fornødenheder: skoler, gymnasium, biograf, butikker, svømmehal, fitness, dels noget af Danmarks bedste natur til outdoor og rekreation. Vejen til arbejdspladserne i primært Odense og Trekantområdet er lang, men corona har skabt rammer om langt flere job med to-tre hjemmearbejdsdage om ugen. Så jobmarkedet for en familie i Faaborg er med ét blevet langt større.

Om skribenten: Peter Thor Andersen

Bopæl: Faaborg

Beskæftigelse: Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg

Engageret i andet: Foreningen Vores Faaborg & Egn samt Destination Fyn og Geopark Det sydfynske Øhav

Fritidsbeskæftigelser: Vandring i vores flotte landskab, mine børns skole (bestyrelse) og at heppe på min datters håndboldhold i Faaborg ØH.

Derfor er der udsigt til, at Faaborg kan få tilflyttere. Vi vil få medborgere, der skal opleve Faaborg for begyndere. Det har vi allerede.

Hvordan er det så at være helt nyslået borger i Faaborg og omegn? Ved du det? Ved jeg det?

Mange vil nok svare, at kommunen vist nok laver noget for tilflyttere. Det gør kommunen, men kunne vi selv gøre mere?

Som naboer, forældre på vores børns skole, medlemmer af vores foreninger, virksomhedsledere, og hvad vi nu er? Det tror jeg, vi kan, og det tror jeg, at vi skal.

Os, der er tilflyttere, ved, at det er en fantastisk by at bo i, når det kommer til muligheden for at lære nye venner at kende, dagligdags skoletilbud og fritidstilbud, naturen, den hyggelige bykerne, butikkerne. Det er imidlertid ikke en viden, alle har.

Hvis vi skulle gøre noget mere, hvad skulle det så være?

Er det nye traditioner, hvor byens nye og potentielle borgere på udvalgte tidspunkter kan komme på besøg i virksomheder, foreninger, kulturtilbud, skoler? Er det en kampagne? Er det en lidt mere fancy velkomstpakke end dem, man typisk laver?

Jeg har bestemt ikke alle svar, men jeg vil gerne med denne klumme gøre mit til, at vi stiller spørgsmålene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce