Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Faaborgs verdensmål

Vandreture på Øhavsstien var et eksempel på bæredygtig turisme. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce

Jeg levede ikke i 1950’erne og 60’erne, men forestiller mig, at det har været en forjættende tid. Danmark og den vestlige verden som sådan var på vej fra efterkrigstidens mangelsamfund til en ny tid, hvor det meste var på vej fremad: øget velstand, kvinderne på vej ind på arbejdsmarkedet, gratis uddannelse til alle og i det hele taget en velfærdsstat, som blev rullet ud med fuld fart.

Lokalt her i Faaborg udviklede byen sig med nye private og offentlige arbejdspladser, nye boligkvarterer, skolebyggeri og siden gymnasium. Faaborg var ved at ”gro ud af tøjet”, som der stod i en samtidig avis (og den var endda ikke lokal, avisartiklen). Globalt var man optaget af drømme og visioner symboliseret ved visionen om indenfor et tiår at få en mand til at sætte sine fødder på månen.

Det kan synes som om, der er lysår mellem den tid og vores tid. Eller hvad?

Jeg tror på, at vi er på vej ind i en ny æra, hvor samfundsværdier og mål for fremtidens udvikling finder vej (igen). Vesten har længe været meget enøjet optaget af vækst og forbrug, men klimakrisen og de mange skyggesider ved globaliseringen har vist os, at vejen fremad skal findes ved at kombinere udvikling med værdier i form af de mål, som forener os. Her byder Verdensmålene sig til. De 17 mål, som kan synes meget verdensfjerne (!) og næsten floskelagtige, men kan meget mere, når vi ser nærmere på dem.

Mange virksomheder er i disse måneder ved at kalibrere deres strategi, så de på en og samme tid kan udvikle virksomheden og gennem deres varer og tjenesteydelser være et middel til, at vi kan nå tættere på enkelte verdensmål. Tilsvarende er der oplagte muligheder for, at skoler, kulturinstitutioner som vores museum, og mange andre offentlige virksomheder kan gå i partnerskaber; også med private virksomheder for at levere bæredygtige løsninger. Det passer i øvrigt også rigtigt godt med hele Sydfyn og Øhavets vision om at få Unesco-stemplet til området i form af Geoparken.

Apropos Geoparken så har vi oplagte potentialer indenfor bæredygtig turisme, der er et verdensmål (en del af mål otte), ligesom vi har gode forudsætninger for at medvirke til målsætninger omkring livet i havet (mål 14) med vores maritime virksomheder i hele det sydfynske område.

Skal vi nå disse mål, er det dog vigtigt at tænke i at styrke partnerskaberne (som i øvrigt også er en målsætning). Alt for ofte er det sådan, at hver by, ø og landsby definerer sine egne mål og ikke gider interessere sig for naboen. Ligesom nogle i det offentlige ser private virksomheder som besværlige og irriterende. Det går ikke.

Dengang Faaborg var i fuld udvikling for 60 år siden og for den sags skyld for 150 år siden, da sejlskibstiden skabte vækst, var der gode netværk mellem de centrale aktører. Det skal vi derfor fremme mest muligt, og her giver verdensmålene et fælles sprog og en fælles vision. Det er vor tids mand på månen.

Peter Thor Andersen

Bopæl: Faaborg

Beskæftigelse: Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg.

Engageret i andet: Foreningen Vores Faaborg og egn samt Destination Fyn og Geopark Det sydfynske Øhav

Fritidsbeskæftigelser: Vandring i vores flotte landskab, mine børns skole (bestyrelse) og at heppe på min datters håndboldhold i Faaborg ØH.

FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling

Herunder følger overskrifterne for de 17 verdensmål.

1. Afskaf fattigdom

2. Stop sult

3. Sundhed og trivsel

4. Kvalitetsuddannelse

5. Ligestilling mellem kønnene

6. Rent vand og sanitet

7. Bæredygtig energi

8. Anstændige jobs og økonomisk vækst

9. Industri, innovation og infrastruktur

10. Mindre ulighed

11. Bæredygtige byer og lokalsamfund

12. Ansvarligt forbrug og produktion

13. Klimaindsats

14. Livet i havet

15. Livet på land

16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner

17. Partnerskaber for handling

Læs mere om verdensmålene blandt andet på verdensmaalene.dk.

Peter Thor Andersen. Foto: Øhavsmuseet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce