Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens indspark: Mand jer op, mænd - eller bliv kvinder

Rektor Jesper Hasager Jensen kender til problematikken, hvor drenge falder fra i uddannelsessystemet. Arkivfoto
Annonce

Jeg vil i denne klumme anmelde og anbefale et tv-program, der for tiden kan ses på DR.

Det er serien ”Mandefald”, der omhandler en række mænd, der er er alene i deres liv og derudover døjer med en række problematikker, der ifølge forskningen er typisk for mænd uden familier.

Jeg vil kraftigt anbefale alle at se et par afsnit af serien, selvom det grundlæggende ikke er muntert at se, hvordan vi mænd tydeligt sakker bagud i forhold til uddannelse og sundhed, og hvorfor kvinderne derfor fravælger os og danner familie alene.

Flere mænd end nogensinde før lever alene og i modsætning til kvinder, der lever alene, får - eller har - de ofte ikke børn. Mændene dør tidligere og har generel dårligere livskvalitet end kvinderne.

Hvem er de her stakkels mænd så?

I serien møder vi en række mandeskæbner, der er meget forskellige i forhold til alder, men som er ens på en række andre punkter. Det er alle mænd uden længere uddannelse – altså hovedsageligt ufaglærte, og de lever for det meste uden for de store byer. Typisk er der sket en stor fraflytning af kvinder fra disse områder i forbindelse med kvindernes videreuddannelse. Her bliver mændene så tilbage og går i hundene.

Igennem mit arbejde kender jeg en del til problematikken omkring drenge, der falder fra i uddannelsessystemet, og min vurdering er, at der er en stor gruppe unge mænd i og omkring Faaborg, der er i fare for at ende med samme skæbne som de mænd, vi møder i programmet.

Der er desværre ikke nogen hurtig løsning på problemet, men meget tyder på, at svaret ligger i uddannelse. Der skal derfor være bedre muligheder for at uddanne sig alle steder i landet, og undervisningen skal rettes mod alle og ikke kun pigerne. Dette kræver modige lærere og ledere, der tør ændre undervisningen, så også drengene aktiveres. På Faaborg Gymnasium er vi godt i gang med dette, og vi går i år i gang med at undersøge, hvilke udfordringer drengene har hos os, da vi de sidste to år kan se en markant forskel på eksamensresultater for piger og drenge.

Pigerne har de seneste år opnået eksamensgennemsnit på omkring 8, hvorimod drengene kun har et eksamensgennemsnit omkring 6.

Udover at ændre undervisningen bør drengene naturligvis også indstille sig på at være modne nok til at kunne klare at uddanne sig og knokle for at blive til noget.

Den gængse opfattelse hos mange drenge om at det nok skal gå, og vi sagtens kan indhente det til eksamen, eller når vi skal på arbejdsmarkedet, passer simpelthen ikke længere, og udsigten til et liv som mand uden uddannelse tegner ikke positivt i DRs version.

Og så er det jo personligt rart at finde ud af, at alle de år på skolebænken har givet bonus i form af en sød kone og to dejlige børn.

Jeg vil gerne anbefale alle uanset køn at se programmet, og alle unge at gå i gang med uddannelse og ellers er eneste løsning - i disse kønsforvirringstider - vel at anbefale alle børn og unge at blive kvinder, så hurtigt de kan.

Jesper Hasager Jensen

Bopæl: Ollerup, Sydfyn

Beskæftigelse: Rektor Faaborg Gymnasium

Engageret i andet: Mine børn

Fritidsbeskæftigelser: Rejser – Især Centralasien og Afrika og helst med tog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Haastrup fik overrakt prisen som Årets Landsby: - Nu er I en del af landsbyernes 'hall of fame'

Ugeavisen Faaborg

Kirketider uge 39

Annonce