Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens Indspark: Taknemmelige mennesker bliver glade og lykkelige

Ole Buhl Nielsen

Det er altid dejligt at være i nærheden af taknemmelige mennesker. Da vi tidligere på sommeren viede et forholdsvis modent par, og jeg spurgte, om han ville have hende og elske og ære hende til døden dem skilte, svarede han med et bevæget smil - ja tak!

Og selv om jeg prøver at indprente bryllupsfolk, at det bedste er at svare helt enkelt ja, var det lille ja tak så velment og rørende, at man blev varm om hjertet.

Noget af det vigtigste, vi kan lære vore børn (og hinanden), er at sige tak, også for de små og nære ting. Livet er ikke nogen selvfølge, og det er de gode ting, vi møder i det heller ikke, og det lille ord tak minder os om det.

Annonce

Mange er gode til at sige tak, også blandt de unge. En morgen for nylig ringede telefonen tidligt, midt i morgenkaffen. Et ungt menneske skulle bruge en ny dåbsattest, og det hastede. Kan det lade sig gøre, spurgte hun.

Da hun tyve minutter senere hentede attesten, var det med smil og tak, for hun havde jo ringet meget tidligt, som hun sagde. Så er det ingen sag at være til lidt hjælp. Eller når en konfirmand efter endt undervisning hilser af med et ”tak for i dag”. Så kan man kun blive glad!

Det er vist den almindelige antagelse, at glade og lykkelige mennesker bliver taknemmelige. De har jo meget at takke for. Men meget tyder på, at det snarere er omvendt: At taknemmelige mennesker bliver glade og lykkelige. Hvis man har taknemmelighed som grundindstilling i livet, er man tilbøjelig til at være gladere i sit liv. Måske fordi man særligt har blik for de gode og positive ting. Det er nok værd at øve sig på!

Min mor, der var et troende menneske, havde som dagligt ritual, at hun hver dag sagde tak i sin aftenbøn for de ting, der havde været gode den dag. Nogle dage skulle hun lede længere efter noget at takke for end andre, men hun fandt altid noget. Jeg kan anbefale det.

Ole Buhl Nielsen

Der er jo historien om den gode jyde Jens Peter, der havde fået nyt gebis. Desværre var gebisset ikke så godt tilpasset, så det gnavede i gummerne. Men som Jens Peter svarede, når han blev spurgt, om han var tilfreds med sine nye kunstige tænder: - jow, det er a' da! De er godt nok e’ så gue og tøøg’ (tygge) med, men så’n til å sidde å lø’s (læse) med, da er de knippel!

Og det er jo ikke fordi, at vi ikke skal klage, når der er noget at klage over, men en taknemmelig livsindstilling har en evne til at vende ting i luften, så de bliver en anelse nemmere at leve med, og som regel er der humor involveret. Så man som Jens Peter kan smile, selvom gebisset gnaver. Det er lune og humor, der har med ens livsindstilling at gøre. At man vil se det gode.

Ole Buhl Nielsen

Bopæl: Reventlowsvej 4, Korinth, 5600 Faaborg.

Beskæftigelse: Sognepræst i Brahetrolleborg, Krarup og Ø. Hæsinge.

Engageret i andet: Gærup Skolemuseum, Kirkens Korshær.

Fritidsbeskæftigelser: Historie og lokalhistorie, en god bog, en god kunstudstilling, at sidde i Su:vit Arena og se GOGs håndboldherrer spille, vores ruhårede Fox Terrier-hvalp, og så ser jeg alt for meget fjernsyn.

Min mor, der var et troende menneske, havde som dagligt ritual, at hun hver dag sagde tak i sin aftenbøn for de ting, der havde været gode den dag. Nogle dage skulle hun lede længere efter noget at takke for end andre, men hun fandt altid noget. Jeg kan anbefale det. Og beder man ikke aftenbøn, kan man tage en krukke og hver dag lægge en seddel i, hvor man har skrevet, hvad man er taknemmelig for den dag. Så kan man sætte sig på årets sidste dag og læse alle sedlerne i taknemmelighedskrukken. På et år kan der løbe mange gode ting på, som ellers ville være glemt.

Jeg tror, det flytter noget at være opmærksom på det gode, der er i livet, for der er trælse ting nok, der gerne vil stjæle vores opmærksomhed, og det er som om, at de trælse ting ofte taler med større bogstaver end de gode.

Det lille danske ord tak er meget gammelt og sprogligt i familie med det engelske thanks og det tyske danke, og en af ordets grundbetydninger er ”tanke”. Måske tak vokser ud af, hvad vi tænker om livet. At livet for eksempel er en gave.

Tak er kun et fattigt ord, siger vi nogle gange. Jeg er ikke enig. Tak er et af de rigeste ord, der findes.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Annonce
Annonce
Ugeavisen Faaborg

Oplev Vor Frues Kantori i Vester Hæsinge

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Kendt fra 'Danmarks næste klassiker': Martin opkaldte sin gravhund efter Wegner

Ugeavisen Faaborg

Flere end 5.000 stykker brugt tøj langet over disken hos Worres: Faaborg har taget godt imod nyt koncept

Ugeavisen Faaborg

Bent levede det meste af sit liv i Haastrup

Midtfyns Posten

Newyorker-kunst i Galleri Korinth

Ugeavisen Faaborg

"Høst dine drømme": Kom til workshop i Faaborg

Ugeavisen Faaborg

Ekstra leben giver tissetrang på kajkanten

Ugeavisen Faaborg

Makaber drabssag inspirerede hundeklub: Vil uddanne lighunde og hjælpe politiet

Ugeavisen Faaborg

Vores Faaborg & Egn slår rekord i salg af gavekort

Ugeavisen Faaborg

Pibemager i verdensklasse: 15 kvadratmeter værksted og en helvedes masse passion

Ugeavisen Faaborg

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Ugeavisen Faaborg

Konference på Klinten i Faaborg blev afgørende for, at Danmark fik en musikskolelov

Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Hjælp, min kat er på kur

Ugeavisen Faaborg

Flyttedag for Borch-advokater

Ugeavisen Faaborg

Brudekjoler hitter: Københavnerne kommer til Faaborg for at prøve Krøyers Brudekjoler

Ugeavisen Faaborg

Vild rejse fra skurvogn til imperium: Dyrenes Verden åbner ny stor butik i Ringe

Ugeavisen Faaborg

Nytårskoncert med Operettekompagniet

Ugeavisen Faaborg

Gammel kending vender tilbage til ugeavisernes salgsstyrke i Faaborg-Midtfyn

Ugeavisen Faaborg

Holder typisk kun én sæson - til gengæld er det gratis: Femstjernet campingplads søger forpagter til restaurant

Ugeavisen Faaborg

Fra forfalden rønne til ’guldhus’: - Folk rystede på hovedet over, at der blev brugt så mange penge på det hus

Midtfyns Posten

Digitale motorveje til Lars Tyndskids marker: - Det er fantastisk

Ugeavisen Faaborg

Sognepræstens indspark: At komme af med sit affald er som at få syndsforladelse

Annonce