Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Engang virkede vold som en nødvendighed

Den unge mand slap med skrækken i forhold til en udvisningsdom, da hans sag var for retten i Svendborg for nylig. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Forleden brugte jeg formiddagen i byretten i Svendborg til en relativt banal sag: En ung fyr var tiltalt for at have nikket en anden ung fyr en skalle - og blev også dømt for forseelsen.

Det er banalt, for straffelovsovertrædelser i den ende af voldsskalaen vurderes ofte i byretten. De ender som regel med betingede eller korte straffe. Den her var dog tæt på at få uoverskuelige konsekvenser for skallenikkeren, og man kan godt fundere over, om der i retssystemet virkelig er fuldstændig lighed for loven.

Den unge mand, der blev dømt for at have nikket skallen, er nemlig syrisk flygtning, og politiets anklager, Line B. Hansen, forlangte ham udvist. Havde hun fået medhold, ville det have styrtet den unge mands verden i grus. Han kom til Danmark som uledsaget flygtning for nogle år siden. Hans mor døde i Syrien, og hans far blev fængslet, og den nu forældreløse dreng smuglet ud af landet. Siden har han hutlet sig frem hos familier og plejefamilier. I dag bor han i egen lejlighed i Faaborg, har fritidsjob og går på produktionsskolen, mens han forbereder sig på at komme på Faaborg Gymnasium, tage sig en uddannelse og bygge en fremtid op i Danmark. Det ville være udelukket med en udvisningsdom.

Det burde han havde tænkt på, før han nikkede en 16-årig skoleelev en skalle under en batalje på Banegårdspladsen i Faaborg, ja. Den intelligente unge fyr ved godt, at der her i riget er nultolerance overfor vold, og at politikerne har lagt den "ulighed" ind i lovgivningen, at der er stålsatte krav til landets gæster om, at de opfører sig ordentligt - eller finder et andet land at opføre sig uacceptabelt i. Det giver god mening.

Under min "debriefing" med min kollega Bent Warncke var det da heller ikke udlændingelovgivningen, der var temaet for samtalen, men tolerancen overfor vold i det hele taget. Bent fortalte, at han i sine unge dage i Faaborgs natteliv var blevet nikket en skalle, han stadig kan mærke i panden. Bent indrømmede, at han havde været en lille smule provokerende og aldrig overvejede at melde modparten for overfaldet. Jeg husker også masser af slagsmål på barer og diskoteker i min ungdom. Jeg husker de fysiske afstraffelser derhjemme, som var et led i opdragelsen, og jeg husker, hvordan det slet og ret var nødvendigt at ty til vold i skolegården, hvis man skulle begå sig. Da jeg gik i første klasse, fik jeg bank hver eneste dag, til jeg stak en fyr, der hed Carsten, en blodtud og blev klassens helt. Jeg fandt ud af at bruge min vrede på sådan en Hulk-agtigt facon. Det gav et ry, som jeg holdt ved lige ved senere at brække armen på min ellers gode ven Henrik og endnu senere slå kæben af led på en provo, der hed René.

Volden stoppede ret brat, da jeg kom på gymnasiet, hvor omgangstonen var en helt anden, og jeg slet ikke havde brug for min vrede. Jeg gled af eller forsvandt, når der var lussinger i luften i nattelivet, og jeg har ikke været i et egentlig slagsmål siden folkeskoletiden for næsten 40 år siden.

I dag behøver jeg ikke gøre mig de store anstrengelser for at styre mit temperament. Jeg færdes ikke i miljøer, hvor det er nødvendigt at hævde sig fysisk, og jeg har let ved at købe en idelogisk nultolerance overfor vold. Men min hukommelse er dog ikke mere svækket, end jeg også kan sætte mig ind i, hvor lidt der skal til for at forløbe sig og ty til fysisk argumentation i en presset situation.

Den 18-årige syrer i retten var måske heldig med, at han på dagen sad overfor dommer Henrik Kirk Tornberg, der havde menneskeligt overskud til at få det rette perspektiv på den situation. Han og hans domsmænd landede den på en betinget fængselsdom, 40 timers samfundstjeneste og en advarsel i forhold til udvisningskravet. Det, synes jeg, er der proportionssans i. Alligevel kan jeg ikke slippe tanken om, at en sag, politiet formentlig slet ikke var blevet involveret i mine unge dage, var tæt på at smadre en ung mands fremtid.

Der skal så lidt til.

Kolofonpix Torsten CilleborgFoto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Faaborg

Aktiv herre fylder rundt

Ugeavisen Faaborg

Vinderen er fundet

Annonce