Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: "Klimatosserne" kan roligt tage på festival

Det er billeder som det her fra Tinderbox, der får unge festivalgæster til at fremstå som miljøsvin. Men det er vildt overdrevet, at det skulle have nogen effekt på det globale klima.
Annonce

I denne tid tager tusindvis af unge på festival. Tinderbox og Roskilde Festival er netop overstået.

Hvis man skal tro visse politikere op til folketingsvalget, er disse unge nogle af de værste miljøsvin på kloden.

I valgkampen kunne man høre kandidater sige, at de unge godt kunne klappe i med deres klimasnak, for de var jo selv nogle værre miljøsvin, når de tog på festival.

Politikere, der drager en sammenhæng mellem unges festivalforbrug og den globale klimaudvikling, har bare ikke fattet noget som helst. Det er helt ude af proportioner.

Uanset hvor mange unge, der tager på festival, og uanset hvor meget de sviner, betyder det ikke en hujende fis for det globale klima og CO2-udslip. Absolut intet.

Det er flintrende ligegyldigt, om de unge smider deres lort på festivalpladsen eller putter det i skraldespande. Der kommer under alle omstændigheder nogen og samler det op og anbringer det på rette sted. Det når aldrig nogensinde at få den mindste indvirkning på klimaet.

Så at påstå, at de unge er med til at forværre det globale klima, fordi de sviner på en festival, er simpelthen pseudo. Det er populisme af værste skuffe, for de her politikere ved jo godt, at den går rent ind ikke mindst hos den lidt ældre del af befolkningen, når de ser billeder fra slagmarken efter en Roskilde Festival.

"Sikke da noget svineri". "En skandale som de unger opfører sig". "Så kan man da virkelig ikke tage deres snak om klima alvorligt".

Nej, netop. Det er det, der er problemet. For på den måde bagatelliserer man klimadebatten og bringer den ned på et niveau, hvor den slet ikke hører hjemme. Det er bare for usselt. Og det siger alt om, at disse politikere overhovedet ikke har forstået sagens alvor.

Det er en hån mod klimadebatten og et udtryk for, at de dybest set er på linje med Pia Kjærsgaard og hendes klodsede udgydelser om "klimatosser".

Det er useriøse argumenter, der blot fjerner den sidste respekt for politikere, der slynger den slags påstande ud - og øger respekten for de unge, der tager på festival.

Men det er som om, klimadebatten på en eller anden måde bliver hellig. Hvis man har den mindste mening om klimaet, må man ikke på nogen måde gøre noget som helst, der kan være skadeligt for miljøet. For så er man dobbeltmoralsk.

Dermed ikke være sagt, at de unge ikke har et ansvar for at passe på naturen. De skal selvfølgelig ikke rende og smide plastik og andet affald i naturen, når de kommer hjem fra Roskilde Festival. De må meget gerne cykle i stedet for at køre i bil, og de er velkomne til at begrænse flyrejserne. Tag toget, som rektor Jesper Hasager Jensen sagde i sin dimissionstale på Faaborg Gymnasium.

Men fordi de skejer lidt ud den uge om året, hvor de er på festival. Altså herregud!

Så kære unge: Selvfølgelig er det fint, hvis I kan ramme skraldespanden, når I er på festival.

Og hvis I ikke kan, skal I i hvert fald ikke have dårlig samvittighed over for klimaet.

Så tag I endelig på festival, hyg jer og fest igennem!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce