Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Min mand vil være fjernvarmens helgen

Mon paven er med på at kåre en fjernvarmehelgen? Njah, måske ikke lige i nærmeste fremtid.....

Hvis du havde muligheden for at blive kåret til helgen, hvad skulle det så være helgen for?

Tja, det har du måske ikke overvejet. Men prøv det alligevel.

Sådan et tankeeksperiment endte min mand og jeg i over opvasken og madpakkesmøreri den anden aften.

Det hele udsprang af, at jeg er i gang med at tygge mig igennem Morten Münsters bog ”Jytte vender tilbage”. Det er efterfølgeren til ”Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”, og bøgerne er en slags guide til, hvordan mennesker bedst lykkes med forandringer. Og ud over det faglige indhold er den enormt morsomt skrevet og virkelig underholdende.

Nå, men til pointen. Jeg refererer en sjov pointe fra bogen, som jeg selv synes var pudsig, da jeg læste den.

Udtrykket ”djævlens advokat” stammer tilsyneladende fra den katolske kirke. ”Djævlens advokat" var en teolog udpeget til at spille ”advocatus diaboli” og bygge en sag mod den afdøde person, der var nomineret til at blive kåret til helgen”, skrives der i bogen. Da Johannes Paul 2. i 1983 fjernede djævlens advokat som en officiel funktion, er det siden blevet 20 gange hurtigere at udnævne en helgen, refererede jeg.

Min mand - som er en ubestridt mester i skør viden - topper straks og siger: ”Jeg har lige læst, at en ung gut er ved at blive helgenkåret som helgen for internettet."

Jo jo … den er god nok.

Ifølge en artikel i New York Times kan Carlo Acutis, som døde af leukæmi som 15-årig i 2006, ende med at blive den første fra ”milleniumgenerationen”, som får helgenstatus. Carlo Acutis elskede sin Playstation og at lave videoer med sine hunde. Han lærte sig selv programmering og grafisk design, og han stod bag et website med lister over historiske, katolske mirakler, står der i artiklen.

Siden hans død er han i nogle katolske kredse blevet kendt som en skytsengel for internettet.

Tænk, så er helgenkåringerne alligevel ved at være moderne.

Det åbner for helt nye muligheder, hvis vi kan trække helgenkåringerne ind i nutiden. Hvad med en helgen for robotter? Eller for jernbaner? Eller for supermarkeder?

Fx vil min mand da meget gerne være helgen for fjernvarmen. Ud over at bryde sig meget lidt om kolde tæer ”så har vi da meget at takke fjernvarmen for”, som han siger.

Og det er jo sådan set rigtigt nok.

Spøg til side, så er det her med helgener slet ikke nogen dum idé. Det handler jo om at give os levende nogle forbilleder at se op til. Et forbillede, som i sit liv handlede til det fælles eller andres bedste, og som vi kan lære noget af. Og hvis en helgen for internettet kan få bare en eller to til at agere mere næstekærligt online, så for min skyld ingen alarm. Her skal vi tage imod al den hjælp, vi kan få, tænker jeg.

Inden Carlo Acutis kan blive kåret som helgen, skal der dog mirakler til. Ifølge artiklen i New York Times har paven allerede kunnet koble et mirakel til Carlo Acutis. Hvis et mirakel nummer to finder sted, kan den lange kåringsproces fortsætte.

Og her stopper realismen i vores tankeeksperiment nok også.

For jeg har altså endnu til gode at opleve deciderede mirakler i forbindelse med fjernvarmen. Det skulle da lige være, hvis FFV rent faktisk lykkes med at udlede mindre CO2 OG give os lavere priser!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce