Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens klumme: Yes, jeg har aet en hasselmus!

Er den ikke bare nuttet? Og jeg siger jer: Den har en pels så blød, så blød. Foto: Lene Sanderhoff
Annonce

Hasselmusen. Ikke mange dyr i den danske fauna har fået så megen medieomtale som hasselmussen.

Kan du huske dengang, motorvejen mellem Odense og Svendborg skulle bygges? Hvor der blandt andet blev bygget en faunapassage hen over motorvejen ved Kirkeby nord for Svendborg.

Det var dengang, popsmarte journalister øjnede chancen for at sole sig i kollegers og redaktionschefers rygklapperi ved at skrive "sjove historier" som "Hasselmusen koster 18 millioner" eller "Staten bruger 18 millioner på en mus".

Det var et af de efterhånden lidt for mange tilfælde, hvor jeg har krummet tæer og skammet mig over at være journalist.

Det var simpelthen for plat og for dumt og for useriøst. Det værste var næsten, at folk ude ved kakkelbordene og på arbejdspladserne troede på det. Snakken gik:

"Har du hørt det: Nu vil de kraftedeme bruge 18 millioner på en skide mus!"

Men sandheden var jo, at Danmark var - og fortsat er - medlem af EU. Og når der skal laves store anlægsprojekter i EU - såsom motorveje - er der helt klare regler om, at der skal bygges faunapassager. Sådan er det bare. Sådan er det også andre steder i Danmark. Sådan er det overalt i EU.

Nu var der en særlig grund til at bygge en faunapassage lige netop ved Kirkeby, fordi der ligger et vigtigt habitatområde for hasselmusen, som er på EU's liste over truede dyrearter. Og så er man som EU-medlem forpligtet til gøre en indsats for at redde hasselmusen. Længere er den ikke.

Og det var ikke kun på grund af hasselmusen, at den faunapassage blev bygget, men blandt andet på grund af hasselmusen.

Og i øvrigt var de 18 millioner, faunapassagen kostede, jo blot en ubetydelig bagatel ud af en samlet investering på en milliard kroner, som hele motorvejen kostede.

Der var ingen, der gøede ad, at man hældte en milliard i en motorvej. Men der var mange, der gøede ad, at man brugte 18 millioner på, at hasselmusen kunne passere motorvejen.

Og således blev hasselmusen helt uforskyldt gjort til syndebuk for noget, den aldrig nogensinde har haft nogen indflydelse på.

Jeg tør slet ikke tænke på den shitstorm, hasselmusen ville blive udsat for på Facebook, hvis det havde været i dag.

Det er efterhånden mange år siden, motorvejen blev indviet, og hasselmusen er her heldigvis endnu. Den lever endda i bedste velgående. Både i området omkring faunapassagen ved Kirkeby - og sørme også her i Faaborg-området.

Hasselmusen trives rigtig godt i Svanninge Bjerge, som du kan læse mere om i ugens afsnit af serien "Ud i naturen med Emil".

Da kollega Maria hørte, at hasselmusen var målet for denne uges ekspedition, udbrød hun:

"Årh, den er bare så nuttet".

Det kan jeg kun bekræfte. Og selv om hasselmusen har fået kilometervis af spalteplads i medierne, er det de færreste forundt at se den i virkeligheden. Så det var med både stolthed og begejstring, jeg vendte tilbage til redaktionen:

"Yes, jeg har aet en hasselmus".

Bylinefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce