Annonce
Ugeavisen Faaborg

Ugens pladetip: UB 40 og krisen

Leif Schou, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, fortæller om UB40 Live. Privatfoto
Annonce

Tiden er starten af 80’erne, stedet er England, bandet er UB 40, pladen er UB40 Live.

Økonomien i det stolte Storbritannien er tiltagende dårlig i 70’erne. Den iranske revolution rammer olieforsyningerne til vesten, og den anden oliekrise bliver en realitet. Med Margaret Thatcher vinder de konservative magten i 1979, nu skal der ryddes op i en kuldsejlet britisk økonomi.

Kuren bliver at lukke statsejede virksomheder med underskud og privatisere så meget som muligt. Da sydafrikansk kul er billigere end engelsk, går det f.eks. hårdt ud over engelsk minedrift. Man lukker og afskediger. Arbejdsløsheden, der i forvejen er høj, tager voldsomt til. En hel generation af unge ser nu deres fremtidsmuligheder forsvinde, den såkaldte ”no future”-generation.


Albummet viser bandet i storform. Samtidig er det et eksempel på, hvordan musikscenen dengang dannede modkultur. En anarkistisk bevægelse rettet imod den liberale forarmelse af arbejderklassen i 80’erne.

Fra artiklen


Punk, ska og reggae lagde soundtracket til denne hårdt ramte generation af unge. UB 40 var simpelt hen navnet på den blanket, man skulle udfylde, når man gik på socialkontoret og meldte sig arbejdsløs. Unemployment Benefit, form 40.

Navnet, bandets raceblandede besætning og de skarpe tekster vidner om, at orkestret har samme kulturelle ophav som 2-tone ska-bølgen. Nummeret ’One in ten’ handler f.eks. om at være én af de 10,6 % arbejdsløse i 1981.

Ska-orkestre som Madness og The Specials havde nok en hårdere, mere punkinflueret kant, men før UB 40 hitter på MTV, mærker man tydeligt den samme skarpe energi.

UB 40 var et hårdtarbejdende, svedigt og energipumpende muskelbundt af et orkester.

Albummet viser bandet i storform. Samtidig er det et eksempel på, hvordan musikscenen dengang dannede modkultur. En anarkistisk bevægelse rettet imod den liberale forarmelse af arbejderklassen i 80’erne. En kritik af regeringens passive støtte af apartheid og udnyttelsen af den tredje verden. Et eksempel på dét at tage stilling. Det er en kraftfuld liveplade, leveret af et potent orkester, der endnu ikke har taget den glaserede popvej på MTV.

Albummet er tilgængeligt på dit bibliotek og på din musiktjeneste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce