Annonce
Ugeavisen Grindsted

Afgående borgmester fylder 70 år og vender tilbage til gravemaskinerne: - Det kan være, at jeg skal vænne mig til at spørge efter pensionistrabat

Til nytår er det slut for Billund Kommunes borgmester, Ib Kristensen (V), der lader stafetten gå videre til Stephanie Storbank. Foto: Jan Kronvold
Den 1. januar venter en helt ny tilværelse for Ib Kristensen, der mandag den 29. november fylder 70 år. Ved årsskiftet afleverer han nøglerne til borgmesterkontoret til Stephanie Storbank, mens han selv vender tilbage til gravemaskinerne.

Billund Kommune: Der venter en helt ny hverdag for borgmester Ib Kristensen (V), når kalenderen siger den 1. januar 2022.

Der venter for så vidt også en helt ny tid for Billund Kommune, der fra årsskiftet får en ny borgmester, nemlig Stephanie Storbank.

- Det bliver da vemodigt, men jeg vil hellere gå selv end at blive smidt ud af vælgerne. Jeg har nydt at være borgmester, men i 20 år har familien levet på mine præmisser. Nogle uger har det været 80 timer, og i de korte uger har det været 50 timer. Så da jeg traf beslutningen om ikke at genopstille, spurgte jeg mig selv, om jeg ville kunne det i fire år mere. Og 20 år som borgmester er vel okay, siger Ib Kristensen, der mandag den 29. november fylder 70 år.

Annonce

Det vender vi tilbage til.

Snakken med den afgående borgmester foregår på borgmesterkontoret på første sal på rådhuset på Jorden Rundt i Grindsted efter Ib Kristensens ønske. Ikke i privaten, for gennem alle årene som borgmester har Ib Kristensen værnet meget om sit privatliv. Det er faktisk kun sket én gang, at journalister er kommet indenfor i privaten på Dalsvinget i Grindsted. Det var dagen efter, at Ib Kristensen var blevet borgmester i 2001, hvor et filmhold fra TV Syd kom forbi og overraskede ham.

Tilbage til gravemaskinerne

Ib Kristensen erkender, at det endnu ikke er gået helt op for ham, at han lige om lidt er forhenværende borgmester, og han påstår, at han endnu ikke har lagt de helt store planer for fremtiden.

Det varer ikke længe, før Ib Kristensen (V) forlader sit borgmesterkontor for sidste gang som borgmester. Foto: Jan Kronvold

Det ligger dog fast, at han vender tilbage til det entreprenørfirma, som han overtog efter sin far, Ansgar Kristensen, i 1977. Firmaet hedder i dag Ib Kristensen A/S, hvor Ib Kristensen er bestyrelsesformand, mens sønnen, Jan Kristensen, er direktør og medejer.

Ib Kristensen er uddannet blikkenslager og kloakmester, og i alle årene som borgmester har firmaet været hans hobby. Når kommunen er gået på ferie, har borgmesteren gerne taget mindst en uge som ferieafløser i en af gravemaskinerne. Det bliver også gravemaskinerne, han igen træder op i, når han forlader borgmesterkontoret.

- Jeg glæder mig til at komme ud i firmaet, men jeg synes ikke, at jeg glæder mig til at forlade kontoret. Det ville passe mig godt at gå og lave lidt småopgaver på værkstedet eller træde til i en gravemaskine, når der er behov for det. Det bliver ikke noget fast, men når jeg har lyst, fortæller Ib Kristensen.

Annonce

Til rådighed 24 timer i døgnet

Gennem årene har han og sønnen, Jan, talt om tingene i firmaet, men det er sønnen, der har haft styringen af firmaet, mens hans far havde travlt med at styre kommunen.

- Sådan bliver det ved med at være. Det er Jan, der bestemmer, fastslår Ib Kristensen.

Den afgående borgmester er sikker på, at det bliver hårdt at gå fra en fyldt kalender til, at der næsten ingenting står i kalenderen.

- Jeg har jo stået til rådighed 24 timer i døgnet, og jeg har været vant til at være væk tre-fire aftener om ugen. Det har været dejligt. Hvis du godt kan lide det, du laver, så gør det ikke noget at være stede døgnet rundt, mener Ib Kristensen.

Ib Kristensen har været glad for at være borgmester i Billund Kommune. Foto: Jan Kronvold

Det kom dog noget bag på ham, at der var så mange timer i jobbet som borgmester.

- Det var nok den største overraskelse, og så den store opmærksomhed, der blev om min person. I folks øjne bliver du en anden person, men i alle årene har jeg prøvet på at være den, jeg altid har været, nemlig mig selv. Det var svært de første år, men man vænner sig til det, siger Ib Kristensen.

Annonce

Ib er en læsehest

Borgmesteren har altid været en flittig gæst på biblioteket, da han altid har været lidt af en læsehest. Det bliver som regel til tre-fire bøger om måneden.

- Jeg læser alt fra krimier til biografier. Det er meget bredt. Jeg har altid læst meget. Det er min måde at slappe af på. Bare en halv time om dagen gør godt. Det giver ro og afslapning, fortæller Ib Kristensen.

Læsningen er den eneste hobby, som det er blevet til gennem årene. Han har for år tilbage prøvet at spille golf, og han afviser ikke, at det kunne være en mulighed.

- Ved du hvad, det er først gået op for mig efter valget, at jeg skal have en anden hverdag efter nytår. Jeg ved, at der ligger et par bestyrelsesposter og venter, det er alt, siger Ib Kristensen.

Når han forlader den kommunalpolitiske scene skal man ikke forvente, at Ib Kristensen vil blande sig i den offentlige debat.

- Jeg vil jo stadig interessere mig for politik, men jeg har lovet mig selv ikke at blande mig, siger Ib Kristensen.

Annonce

Ikke lyst til Folketinget

Kommunalvalget den 16. november var på mange måder mærkeligt for Ib Kristensen.

- Venstre fik et flot valg, og konstitueringen med Socialdemokraterne giver noget tyngde. Men det var da mærkeligt for mig på valgdagen, at jeg ikke var en del af det længere, at ens navn ikke stod på stemmesedlen. Også op til valget var det anderledes for mig. Min opgave denne gang var at støtte og hjælpe Stephanie. Men det er klart, at det altid er mere spændende, når man selv har noget på spil, mener borgmesteren.

I 20 år har Ib Kristensen (V) været borgmester, og i alt bliver det til 24 år i kommunalpolitik. Foto: Jan Kronvold

Gennem alle årene som politiker har det været det lokale, som har interesseret Ib Kristensen. Ikke landspolitik.

- Jeg har aldrig haft lyst til at stille op til Folketinget. Det er i kommunerne, at de vedtagne love føres ud i livet, siger Ib Kristensen.

Der er især to ting, som Ib Kristensen aldrig vil glemme i sin tid som borgmester. Den ene er kommunalreformen, der trådte i kraft i 2007, og så besøget af Dronning Margrethe i 2012.

- Det var en meget stor oplevelse, siger Ib Kristensen.

Annonce

Kun få "møgsager"

Ingen borgmester slipper igennem 20 år på posten uden "møgsager", men i modsætning til mange andre kommuner, så er det få sager, som Ib Kristensen mener, har været deciderede "møgsager".

- Der var vindmøllerne for nogle år siden, og så var der skolen i Stenderup-Krogager, men der har også været mange ting, som har glædet mig, siger Ib Kristensen.

Her fremhæver han den kommende motorvej, som kommunen både har brugt mange penge og meget tid på, og ikke mindst visionen om at gøre Billund til Børnenes Hovedstad sammen med Lego.

I de seneste 10 år har samarbejdet blandt andet ført til en forvandling af Billund by med særligt fokus på leg, læring og kreativitet. Samarbejdet har også ført til projekter som Billund Builds og Playful Learning, som er en legende tilgang til læring i alle kommunens skoler.

Annonce

Erhvervslivet betyder meget

I sin tid som borgmester har Ib Kristensen altid prioriteret erhvervsområdet højt, og Billund Kommune får år efter år topplaceringer, når kommunernes erhvervsvenlighed bliver målt.

Senest er kommunen i november 2021 for fjerde gang blevet kåret som Danmarks mest ejendomsvenlige kommune af EjendomDanmark.

- Erhvervslivet har altid betydet meget for mig. Det er godt, når det lykkes at få virksomheder til kommunen eller hjælpe virksomhederne. For det er jo ved erhvervslivet, at vi tjener penge. Og i alle erhvervsmålinger, der skal vi i top ti. Det er noget af det, som jeg håber, at man også fremover vil prioritere højt, siger Ib Kristensen.

Så tilbage til Ib Kristensens 70 års fødselsdag.

På spørgsmålet om, hvordan han har det med at fylde 70 år, lyder det spontant:

- Af helvede til...

- Nej, jeg mærker det jo ikke. Jeg føler mig ikke som en på 70 år. Hvis man har et godt helbred, er der ingen grund til at tænke over alderen, og jeg har det jo stadig godt. Det er nok tanken om det, der er værre. Men det kan være, at jeg skal vænne mig til at spørge efter pensionistrabat, når jeg skal noget. Det skulle man måske overveje, griner Ib Kristensen.

Annonce

Den daglige motion

Han motionerer dagligt på sin crosstrainer, og i weekenden cykler han som regel. Motionen kom ind i hans liv i forbindelse med hans kostomlægning, som har gjort, at han har tabt sig meget, og nu er der, hvor han gerne vil være - vægtmæssigt.

Da han gik ind i politik i 1997 havde han ingen ambitioner om, at han skulle være borgmester, men han ville gerne være med til at præge lokalområdet.

- Du kommer ind bagved og ser, hvad alle de dygtige medarbejdere laver. Det er ikke altid, de bliver påskønnet. Men de er dygtige hver især inden for deres område, og det har været spændende at arbejde sammen med alle de mennesker, siger Ib Kristensen.

For den snart forhenværende førstemand i Billund Kommune er der ingen tvivl om, at kommunen vil blive ved med at udvikle sig på en positiv måde.

- I havnebyer sker udviklingen omkring havnene. I Billund kommer fremtidens erhvervsudvikling til at ske rundt om lufthavnen Den kommer til at betyde meget for kommunen, mener Ib Kristensen.

Annonce

Midtbyen i Grindsted

Ib Kristensen erkender, at der er ting der halter i Grindsted. Et af de steder er midtbyen, som der har været talt og skrevet om i mange år.

- Butikkerne skal centreres rundt omkring Torvet, og der mangler vi at få løst noget. Hvordan skal Torvet se ud, skal vandbassinet væk, og hvad skal der være på Torvet? Der er endnu ingen, der har fundet de vise sten. Men vi mangler at få bundet dagligvarebutikkerne sammen med midtbyen, og så synes jeg også, at der er godt gang i omegnsbyerne, hvor der sker en masse, siger Ib Kristensen.

Ib Kristensen

  • Ib Kristensen blev valgt til daværende Grindsted Byråd i 1997, og han afløste midt i perioden Mogens Jensen som gruppeformand.
  • Ved valget i 2001 kunne Ib Kristensen for første gang sætte sig i borgmesterstolen i den daværende Grindsted Kommune. Valget i 2005 var første valg til byrådet i den nye Billund Kommune. Efter valgdagen kunne Ib Kristensen igen sætte sig i borgmesterstolen.
  • Når kalenderen skifter til 2022, træder Ib Kristensen ud af politik efter 20 år som borgmester og 24 år som byrådsmedlem.
  • Privat er Ib Kristensen gift med Jytte, som gennem mange år har stået for regnskabet i familievirksomheden Ib Kristensen A/S. Sammen har de to børn og tre børnebørn.

Billund Kommune holder afskedsreception for Ib Kristensen fredag den 3. december klokken 13.00-16.00 i Magion, Tinghusgade 15 i Grindsted.

Alle er velkomne, men man skal tilmelde sig senest den 24. november på billund.dk/reception eller 79 72 72 16.

Det bliver da vemodigt, men jeg vil hellere gå selv, end at blive smidt ud af vælgerne

Ib Kristensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Johnny Frøsig fejrer jubilæum hos IFF

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Jan og Tina fejrer 30 år med rekordsalg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Sjællændere bed fra sig - men Grindsted vandt og er fortsat tophold i 1. division

Ugeavisen Grindsted

Anni Matthiesen modtager Ridderkorset

Ugeavisen Grindsted

19-årig endte i grøften: Bilen endte liggende på siden

Ugeavisen Grindsted

Poul Erik vandt 10.000 kroner: Kørte straks ud til Expert

Ugeavisen Grindsted

58-årig politiker fra Hejnsvig bliver politisk ansvarlig for børneområdet: Vil have fuld fokus på borgerinddragelse

Ugeavisen Grindsted

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Grindsted

Erfaren venstrepolitiker skifter de voksne ud med de unge - men beholder fokus på beskæftigelsesområdet

Ugeavisen Grindsted

Film: Familien jul indtager Grindsted Kino

Ugeavisen Grindsted

Et års fødselsdag: Det har været et hårdt år for Morten og Nathja

Ugeavisen Grindsted

Juletræ på plads på Torvet: Så er det snart jul

Ugeavisen Grindsted

Smitten stiger i Hejnsvig: Forældre skal aflevere og hente  udendørs - se også smittetallet i dit sogn

Ugeavisen Grindsted

Black Friday: Shop amok, og vind 10.000 til powershopping

Ugeavisen Grindsted

Ild i toilettet: Politiet forsøger nu at finde årsagen

Ugeavisen Grindsted

Afgående borgmester fylder 70 år og vender tilbage til gravemaskinerne: - Det kan være, at jeg skal vænne mig til at spørge efter pensionistrabat

Ugeavisen Grindsted

Grindsteds ældste hus fylder 175 år

Ugeavisen Grindsted

Stærkt forsvar sikrede sejren i Nordjylland: Grindsted hænger stadig på i toppen af 1. division

Ugeavisen Grindsted

Kommunen siger nej til pesticider: Fodboldklubberne frygter dårligere fodboldbaner

Ugeavisen Grindsted

Martin Poulsen har 25-års jubilæum hos IFF

Ugeavisen Grindsted

Konservative er en del af byrådets konstituering - men Venstre og Socialdemokratiet besætter alle formandsposter

Ugeavisen Grindsted

Soroptimister farver verden Orange

Ugeavisen Grindsted

GEV: Grøn omstilling og fleksibel produktion holder fjernvarmepris nede i Grindsted.

Annonce