Annonce
Ugeavisen Grindsted

Der skal ikke meget til længere…!

Klummeskribent Svend Erik Christensen.  Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce

Der skal ikke meget til længere, inden man bliver udråbt som ond eller politisk ukorrekt, hvis man kommer til at bruge det forkerte ord.

Det er blevet meget moderne at føle sig krænket over selv små detaljer i vores ageren med sproget. Den politiske korrekthed, frygten for at træde nogen over tæerne og blive hængt ud på de sociale medier, er i langt højere grad end tidligere en del af en ny dagsorden, uanset om man er virksomhed eller privatperson.

Helt ærligt - har det ikke taget overhånd, og fylder det ikke for meget?

Efter min mening helt klart ja. For er det ikke noget af det mest grundlæggende for os danskere, at vi på uhøjtidelig vis kan have den frie dialog med hinanden? Lad os komme tilbage til tiden, hvor vi ikke som udgangspunkt følte os krænket, eller opsøgte at krænke når vi deltog i den offentlige debat.

Hele sagen om Copenhagen Business School’s (CBS) noget kluntede håndtering af forbud mod at synge ”Den danske sang er en ung blond pige” er et af beviserne på, hvordan vi risikere at overreagere, hvis vi ikke tænker os godt om. Der er heller ikke mange af Shu-bi-dua’s tekster, som vil være lovlige længere, hvis vi bliver alt for overdreven korrekte.

Et andet eksempel er "Kæmpe Eskimoen" fra Hansen is og Eskimo-3 fiskeolien fra Matas - de skal begge have nye navne. Ordet "eskimo" kan nu give anledning til en debat med racistiske undertoner. Jeg tror, vi er nogen stykker, der ikke umiddelbart forbandt ordet eskimo med racisme.

I sportens verden skal damelandsholdet nu hedde kvindelandsholdet, og fint nok med det, men betyder det så også, at damecykel, damesko og dametoilet skal ændres?

Hvad bliver det næste? Er det københavnerstangen, som må lade livet, eller hvad med de gode mennesker på Mols - må de heller ikke hedde Molboer længere, da det kan forbindes med de sjove Molbohistorier?

Vi har alle et ansvar!

Sprogbrug er selvfølgelig en hårfin balance mellem intentionen fra personen, som bruger et udtryk, og opfattelsen fra personen, som lytter til udtrykket.

Grundlæggende synes jeg, vi skal tage udgangspunkt i, at der ikke er nogen, som bevidst vil skade, genere eller krænke andre. Skru nu lidt op for empatien og få det nu sagt til hinanden, hvis der er noget, man er utilfredshed med.

Vi skulle da nødig blive verdensmester i politisk korrekthed i Danmark – skulle vi ikke bare lade svenskerne løbe med det mesterskab? Så finder vi noget andet, hvor vi kan ”tæve” dem.


Er det ikke noget af det mest grundlæggende for os danskere, at vi på uhøjtidelig vis kan have den frie dialog med hinanden?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Ugens film i biografen

Ugeavisen Grindsted

Tak er kun et fattigt ord

Annonce