Annonce
Ugeavisen Grindsted

En af landets største skiklubber har 40 års jubilæum: Men hvad laver en skiklub i det flade Grindsted-område?

Grindsted Skiklub på en af de mange ture, som klubben har været på gennem årene. Yderst til venstre ses klubbens første formand, Jørgen Sørensen, der stadig er aktiv. Foto: Grindsted Skiklub
Den 16. januar har Grindsted Skiklub eksisteret i 40 år, og klubben er med cirka 650 medlemmer blevet til en af Danmarks største skiklubber.

Grindsted: Gennem de lokale dagblade og "mund-til-øre "-metoden blev der i dagene op til den 16. januar 1982 slået på stortromme for at få oprettet en skiklub i Grindsted.

I "Egnsbogen Grindsted/Billund" skrev redaktør Niels Kristian Mortensen fra Vejle Amts Folkeblad blandt andet:

"Som altid er vejret nok det, der har givet anledning til mest snak. 1982 startede med, at alt stod pudret i sne. Skiene kom frem. I rad og række stavede man rundt om Engsøen. Alle aldre var med. Og midt i sneen stiftede man Grindsted Skiklub".

Annonce

Det skriver skiklubben i en pressemeddelelse.

Det var lørdag den 16. januar 1982, og det er altså 40 år siden, at skiklubben blev stiftet. På dagen var det strålende sol, en halv meter sne og minus fem graders frost. Klubbens første bestyrelse bestod af Jørgen Sørensen, formand, Bent Hovgaard, kasserer og Flemming Madsen, sekretær.

Grindsted Skiklubs nuværende formand, Hanne Kirk-Thomsen, i depotrummet på Gyttegård Golfklub. Arkivfoto

Inden den stiftende generalforsamling havde alle deltagerne været en tur på ski rundt om Engsøen.

Det var en stor begivenhed, og "Engsøen rundt på ski" kunne følges på fjernsyn i radio- og fjernsynsafdelingen i Brugsen (nu Kvickly) i Grindsted. Den 20. januar 1982 var der 60 medlemmer i Grindsted Skiklub.

650 medlemmer

- Mange har i årenes løb spurgt, om det kan passe, at der er en skiklub i det flade område, hvor Grindsted ligger, og klubben er siden vokset til at være én af Danmarks største skiklubber med cirka 650 medlemmer her ved starten af jubilæumsåret 2022, fortæller klubbens første formand, Jørgen Sørensen, der stadig er aktiv i klubben, ifølge en pressemeddelelse.

Grindsted Skiklub fejrer blandt andet jubilæet med et arrangement i Magion den 21. april, hvor medlemmerne får lejlighed til at møde Lars Brygmann, der fortæller om sin 400 kilometer lange tur på ski over indlandsisen. Turen blev gennemført sammen med ni krigsveteraner og to fotografer til at dokumentere hele turen.

På ski på Gyttegård Golfklubs baner tilbage i 2008. Arkivfoto

I alle årene har medlemmerne hver vinter - gratis - kunnet deltage i klubbens skigymnastik. Første gang var onsdag den 27. oktober 1982 i Nordre Skoles gymnastiksal. I de senere år, hvor det har været i gymnastiksalen på Søndre Skole, har der været to forskellige hold af én times varighed. På det ene hold trænes kondition og de forskellige muskelgrupper, der bliver brugt i skiløb, mens der på det andet hold trænes mave, ryg og kondition.

Annonce

Eget skiværksted

- Klubben har i mange år haft eget skiværksted, hvor medlemmerne - gratis - kan komme og klargøre skiene. Af og til holder klubben kurser i vedligeholdelse og klargøring af ski, fortæller Jørgen Sørensen ifølge pressemeddelelsen.

Når der er sne i området, kan klubben tilbyde skiløb rundt om Gyttegaard Golfbane. Klubben har en del langrendsski og -støvler - der ganske gratis - lånes ud til alle interesserede. Klubben giver også instruktion til nybegyndere.

- Det med sne i Danmark er jo en noget ustabil situation for en skiklub - sidste år var det var muligt – men blev aflyst på grund af corona og regler om forsamlingsforbud, siger Jørgen Sørensen.

Nogle af de yngste af klubbens medlemmer på skiskole. Foto: Grindsted Skiklub

Grindsted Skiklub har i mange år arrangeret forskellige skiture til udlandet. Blandt til Frankrig, Italien, Norge, Sverige, Tyskland - og ikke mindst Østrig, som er - og bliver - klubbens foretrukne mål for klubture.

- I uge 7, skolernes vinterferie, er det den absolutte største klubtur, der løber af stablen - og i skrivende stund er der over 260 deltagere tilmeldt denne tur. Turen går som sædvanligt til Neukirchen. Området Skiarene Wildkogel egner sig fortrinligt til børnefamilier, nybegyndere og letøvede. For specialisterne er der let adgang til de store skiområder Kitzbühl-området og Gerlos, Zillertal, fortæller Jørgen Sørensen.

Annonce

Egen skiskole

I Neukirchen har klubben egen skiskole for børn og voksne - til både nybegyndere og øvede skiløbere.

Sidst på ugen arrangeres slalomkonkurrencen "Grindsted Open" – hvor alle kan deltage.

Skiværksted

  • Det er gratis for alle medlemmer af Grindsted Skiklub at bruge klubbens skiværksted til klargøring af egne ski.
  • Adressen til værkstedet er: Jørgen Glavinsvej 4B, Grindsted
  • Nøglen kan afhentes hos bestyrelsens medlemmer eller hos Hans Jørgen B. Pedersen, Lyngvej 12, Grindsted, telefon: 75 32 37 04, mobil: 30 65 30 45.

På denne tur er der flere familier, hvor der er tre generationer på ski. Turen til Neukirchen er oprindelig startet som Aase og Jørgen Sørensens familie- og vennetur, men blev i 1984 "overtaget" af Grindsted Skiklub. Jørgen Sørensen har i de mange år arrangeret og haft ansvaret for gennemførelsen af turen. Efter turen i 2020 overtog klubbens nuværende formand, Hanne Kirk-Thomsen, rollen som arrangør af turen.

Jørgen Sørensen har arrangeret rigtig mange ture for Grindsted Skiklub. Foto: Grindsted Skiklub

Grindsted Skiklub har, ligesom mange andre foreninger, måttet aflyse det ene arrangement efter det andet på grund af corona - og lige nu venter de fleste af klubbens medlemmer i spænding på, om de kan komme af sted på en af skiklubbens ture eller på private skiture.

Der er også plads til at hygge sig, når Grindsted Skiklub er på tur. Foto: Grindsted Skiklub

- Uh hvor er vi altså spændte. Vi kan næsten ikke vente med at få afprøvet de ski. For rigtig mange er det to år siden, de har været på ski - og skiene skal nok lige en tur på skiværkstedet til eftersyn, mener Jørgen Sørensen.

Mange har i årenes løb spurgt, om det kan passe, at der er en skiklub i det flade område, hvor Grindsted ligger

Jørgen Sørensen
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Henrik Dam holder foredrag: Fra postbud i Vorbasse til Folketingets formand

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Nyt program: Ældre Sagen tager på fem rejser og ture i år

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Seniorer holdt et minuts stilhed

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted reklamerer for sin unikke forurening: Skræmmer vi potentielle tilflyttere væk?

Ugeavisen Grindsted

Nerverne blev slidt tynde: Grindsted vandt med mindst mulig margin - men besynderlig fejl kunne have kostet sejren

Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Ugeavisen Grindsted

Ny ejer i The Classic Barber: Ahmad har overtaget den gammeldags barbersalon

Billund Ugeavis

Kommunen har ansat en borgerrådgiver: Skal hjælpe borgerne med dialogen med kommunen

Ugeavisen Grindsted

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Billund Ugeavis

Snart er det slut med Småt brændbartgenbrugspladserne

Ugeavisen Grindsted

Brian Hollænder er selvstændig kloakmester: Når vi kommer med kameraet, stikker de  nysgerrige rotter snuden frem

Ugeavisen Grindsted

Psykisk sårbare har efterlyst bedre forhold i læserbreve, i artikler og på borgermøder - nu får de opbakning: - Det kan kun gå for langsomt

Annonce