Annonce
Ugeavisen Grindsted

Findes der mennesker, der vil bevare historisk mindesmærke?

Kai Bayer skriver dette indlæg om bevarelsen af en del af Den Skæve Bane. Privatfoto

Læserbrev: Den 1. december 1916 blev banen mellem Grindsted og Bramming indviet som den første del af en statsbane mellem Bramming og Randers på det, der nu kaldes Den Skæve Bane. At der nu kom statslige midler i udviklingen af det forsømte Vestjylland, fik enorm betydning for vores område - dengang Grindsted Kommune.

Den 3. juni 2012 var det så endegyldigt forbi med tog på denne del af Den Skæve Bane. I dag er det kun på strækningen mellem Grindsted og Bramming, at der stadig ligger jernbaneskinner.


Tanken er at få undersøgt, om der er mennesker, der har lyst til at bruge lidt tid på at sørge for, at banen bevares som et historisk mindesmærke om dengang, der kørte tog til og fra Grindsted.


Frem til i hvert fald maj 2019 har der været forhandlet med skinnernes ejer, Banedanmark, om jernbanestrækningens fortsatte skæbne. Egentlig har Banedanmark foræret banelinjen til de berørte kommuner, men blandt andet ukendte miljøspørgsmål vedrørende især de imprægnerede sveller på banen har betydet, at der ikke rigtig er sket noget.

Det skal en ny forening i Billund Kommune gøre noget ved. Så når covid-19-restriktionerne bliver lempet, og man må forsamles igen, vil jeg indkalde til stiftende generalforsamling i foreningen Bevarelse og vedligehold af jernbanen mellem Grindsted og Krogager. Tanken er at få undersøgt, om der er mennesker, der har lyst til at bruge lidt tid på at sørge for, at banen bevares som et historisk mindesmærke om dengang, der kørte tog til og fra Grindsted.

Siden sidste tog kørte på banen i juni 2012, er banelinjen stille og roligt ved at gå til og gro til. Det skal der gøres noget ved.

I september 2020 brugte jeg en uge på at frisætte banen mellem Ribe Landevej og Plagborgvej. I 2021 skal strækningen mellem Grindsted station og Vesterhedevej helst frisættes. Det skal den nye forening sørge for. Herefter skal der fyldes stenmel i mellemrummet mellem skinnerne, så der kan anlægges en travesti, samtidig med at skinnerne bevares til eventuelt skinnecykling.

Når tiden er inde, vil der blive annonceret en dato for stiftende generalforsamling, hvor jeg håber, at der vil være interesse for at arbejde for vores jernbane.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Konfirmationsliste

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

25 år på Agrometer

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Spilletider byttet om

Ugeavisen Grindsted

Lions fik lange arme

Annonce