Annonce
Ugeavisen Grindsted

Forurening: Grindsted-borgere må vente længere på svar på sundhedsundersøgelse: Region kan ikke overholde frist

Undersøgelsen af folkesundheden i Grindsted bliver forsinket. Arkivfoto: Martin Ravn
Region Syddanmarks sundhedsundersøgelse af konsekvenserne ved Grindsted-forureningen er udskudt. Undersøgelsen var planlagt til at slutte i midten af 2019, men bliver først færdig ved årsskiftet.
Annonce

Grindsted-forureningen: Borgere i Grindsted må vente længere end forventet på at få svar på, om byens borgere har flere sygdomme end borgere i andre byer.

Region Syddanmark har nemlig set sig nødsaget til at udskyde færdiggørelsen af den længe ventede sundhedsundersøgelse, som skal give de første indikationer på, om forureningen fra Grindsted-værket har haft betydning for lokalbefolkningens helbred. Undersøgelsen skulle have været færdig før sommerferien, men regionen forventer nu først at færdiggøre undersøgelsen ved årsskiftet, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at det har taget længere tid end ventet for Statens Institut for Folkesundhed at få adgang til datamateriale.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at borgerne må vente nogle ekstra måneder på at få svar på, om der er en overhyppighed af visse sygdomme i byen. Men vi er også ude i et forskningsprojekt, der ikke har været set tidligere, og så kan der opstå uforudsete udfordringer, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark og formand for styregruppen for sundhedsregisterundersøgelsen, i pressemeddelelsen.

Og uden nødvendige data er det umuligt at færdiggøre undersøgelsen, lyder det.

- Det vigtige er, at vi nu får adgang til alle de sundhedsdata, vi har brug for. Det betyder, at vi kan give et fyldestgørende svar på, om der er grund til de bekymringer, som en del borgere har givet udtryk for, siger Kurt Espersen.

Forberedelserne fortsætter

Sideløbende med den registerbaserede sundhedsundersøgelse er Region Syddanmark i gang med at forberede en del to, hvor man vil kigge på sammenhænge mellem sygdomsbilledet og de stoffer, som Grindstedværket har udledt gennem årene

Fase to iværksættes kun, såfremt resultaterne af første del giver grundlag for det.

For ikke at forsinke den eventuelle opfølgende undersøgelse fortsætter Region Syddanmark med at planlægge fase to af sundhedsundersøgelsen, indtil man kender resultaterne af fase ét

Annonce

To undersøgelser

Sundhedsundersøgelsen er delt i to.

Første del går ud på at analysere eksisterende sundhedsdata om borgerne med henblik på at afdække hyppigheden af en række lidelser i Grindsted.

I fase to vil man undersøge sammenhænge mellem sygdomsbilledet og de stoffer, som Grindstedværket har udledt gennem årene. Andel del af undersøgelsen sættes kun i gang, hvis første del af undersøgelsen giver anledning til at undersøge konsekvenserne af forureningen nærmere.

Regionsrådet har bevilget 900.000 kroner til første del af sundhedsundersøgelsen og reserveret tre millioner kroner til den anden del.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke tilbyder familiekor: - Her skal der synges, klappes og danses i Grindsted kirkes imponerende kirkerum

Annonce