Annonce
Ugeavisen Grindsted

Hypnoterapi: Flemming hjælper folk med corona-angst

Hypnoterapeut Flemming Tiro Lund har oplevet en øget tilstrømning af klienter i sin klinik i Grindsted gennem corona-krisen. Foto: Jacob Schultz
Siden corona pandemien brød ud i foråret 2020 har hypnoterapeut Flemming Tiro Lund haft væsentlig flere klienter i sin klinik i Skolegade i forhold til tidligere.
Annonce

Grindsted: Psykoterapeut, hypnoterapeut og coach Flemming Tiro Lund oplever hvert år, at de lange mørke vintre gør folk triste og deprimerede.

I foråret 2020 kom coronaen så oven i, og det gav mere angst, ensomhed og ikke mindst travlhed i hans klinik i Skolegade i Grindsted.

- Fra coronaen for alvor brød ud i marts har jeg haft markant mere travlt. Så travlt, at jeg ikke kunne holde ferie i juli. Det måtte jeg gøre senere. De første klienter begyndte at komme i april. Det var både børn - helt ned til seks år - og voksne. De var især bange for at smitte bedstemor og bedstefar. I det sidste halvår af 2020 havde jeg mange teenagere og voksne med angst. Angst for at tage i skole, på arbejde, i byen og i det hele taget bange for at møde andre mennesker, fortæller Flemming Tiro Lund.

Hypnoterapeuten mener, at de mange coronaregler og informationer fra myndighederne er direkte forbundet med det stigende antal af klienter med angst.

- Angsten bliver ved med at ligge der i lang tid. For mange i resten af livet. Vi skal naturligvis beskytte hinanden ved at tage hensyn, vise respekt og tage ansvar. Det er der ingen tvivl om. Jeg fortæller bare om de konsekvenser, jeg har set hos mine klienter, siger Flemming Tiro Lund.

Annonce

Kvinder har været mere ramt

Selv om der nu er kommet en vaccine mod corona, så ændrer det - ifølge Flemming Tiro Lund - ikke på, at der vil være nogle, der bliver ved med at have angst og være deprimeret. Især kvinder, som der har været en klar overvægt af i hans klinik. Det kommer ikke bag på ham.

- Der har været 10 procent flere med psykiske problemer under coronaen. Kvinder er meget ramt. Det er helt naturligt. Vi er grundlæggende stenaldermennesker, hvor manden er skaffedyret, mens kvinden grundlæggende har ansvaret for familien og er den beskyttende, uanset forældreorlov til mændene og andre tiltag de seneste 50 år, så ændrer det ikke på, at kvinderne har den største ansvarsfølelse for familien. Med corona er der kommet et ekstra lag oven i deres i forvejen fyldte rygsæk, siger Flemming Tiro, der har drevet sin klinik i seks år.

I seks år har hypnoterapeut Flemming Tiro Lund haft egen klinik. Han oplever, at coronaen har haft store konsekvenser for mange mennesker. Især de sårbare. Foto: Jacob Schultz

Han oplever mange der er bange for at dø, er bange for at være sociale, er bange for at smitte andre og det kommer til at minde om social angst.

- Det, klienterne kommer med, minder om stress med de samme symptomer, og jeg er glad for, at jeg kan gøre en forskel ved hjælp af hypnose og give dem nogle værktøjer, som de kan bruge. De fleste mennesker vil over tid lægge det bag sig, men nogle skal have hjælp til det, siger Flemming Tiro Lund.

Annonce

Nyheder gør os sårbare

Noget af det, som virkelig har skræmt hans klienter, er, at der kommer nye advarsler og restriktioner i en lind strøm i forbindelse med de mange pressemøder, som regeringen og sundhedsmyndighederne har holdt siden coronaen brød ud.

- Coronaen kører konstant i nyhederne, og jo flere gange vi mennesker hører det, jo dybere kommer det til at ligge i os. Jeg er selv fanget i det og har over corona-tiden set flere og flere nyheder om corona, men vi skal holde op med at se og høre så meget om det. Vi skal have dramaet trukket ud, mener hypnoterapeuten.

Han peger også på, at coronaen har betydet, at flere er blevet ensomme. Måske især ældre, der i perioder har været isolerede fra familien.

Flemming Tiros fem råd

Hypnoterapeut Flemming Tiro Lund giver her fem gode råd til, hvordan man kommer godt igennem corona-krisen.

1. Sørg for at komme ud og gå i den friske luft hver dag i dagtimerne. Bare 10 minutter. Gør det alene eller sammen med en anden. Uanset hvor lidt sollys der er i øjeblikket, så er frisk luft energigivende.

2. Følg nogenlunde en fast døgnrytme, både til hverdag og i weekenden. Stå op om morgenen og gå i seng om aftenen nogenlunde på samme tid. Og er der for meget alenetid, så planlæg den eller de gange du skal ud på dine gåture, så det også nogenlunde ligger fast. Hjernen elsker faste rytmer og noget at se frem til.

3. Spis sundt, spændende og varieret mad. Hold dig fra alt for meget sukker. Sukker påvirker energiudsving og dermed også humørsvingning, så tænk på, om slik og sukker egentlig er en belønning.

4. Lav en liste over ting, du normalt finder glæde ved. Hobbyer, interesser, læsning af en god bog med mere. Tit når man er lidt nede og lidt trist, så kan det være svært at finde det, der skal få humøret op igen, så derfor bør du på de gode dage lave en positiv-liste, med alt det, du kunne gøre i stedet.

5. Hold kontakten til familie, venner og kollegaer. Gør det over facetime, skype eller telefon – om så det bare er for at sige hej.

Disse punkter vil - ifølge Flemming Tiro Lund - kunne skabe et tiltrængt overskud, som man formentligt bliver meget overrasket over.

- Ensomhed dræber, og vi kan og skal ikke acceptere at mennesker dør en unaturlig død, og at vores sundhedssystem bryder sammen. Som psykoterapeut og hypnoseterapeut er det ikke min opgave at komme med gode råd til, hvordan den opgave løses, men min opgave er at fortælle, at det vi har gjort de seneste 10 måneder har påvirket vores mentale tilstand negativt i sådan en grad, at det får konsekvenser for de næste to generationer af mennesker, mener Flemming Tiro.

Han mener dog alligevel, at der er lys for enden af tunnellen.

- Hjernen tager ikke skade. Den skal bare programmeres om, siger Flemming Tiro Lund.


Fra coronaen for alvor brød ud i marts har jeg haft markant mere travlt.

Flemming Tiro Lund, hypnoterapeut
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

40 års jubilæum

Annonce