Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: 2020 har været et skræmmende år

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted
Annonce

Klumme: Der er vist ingen grund til at betvivle, at 2020 bliver et historisk år. Men også et på mange måder meget mærkeligt og ikke mindst skræmmende år, som vi kommer til at mærke flere år frem i tiden. Når historikerne skal i gang med at skrive 2020 ind i danmarkshistorien, så bliver den røde tråd naturligvis den forbandede coronavirus, som stort set har sat ikke kun Danmark, men hele verden skakmat. Ikke bare én, men hele to gange, og hvem ved, måske bliver det endda til flere gange.

Den første bølge af den dødelige virus satte ind i marts, hvor det meste af Danmark blev lukket ned.

Det betød, at vores sociale liv blev sat helt på pause. Det ramte især ældre på plejecentre og de socialt udsatte hårdt. I mange måneder havde disse mennesker stort set ingen kontakt med andre – på nær plejepersonalet, der iført beskyttelsesdragter og visir udførte de opgaver, som de var ansat til. Alle dem som overhovedet kunne, arbejdede hjemme. Møder foregik virtuelt og vi holdt afstand, sprittede hænderne af og passede i det hele taget godt på hinanden.

Og det virkede. Der blev færre og færre indlagte på vores hospitaler, og antallet af smittede faldt stødt og meget stabilt. Lige der – i forsommeren – troede vi på, at nu var vi ved at have kontrol over coronaen og de gode gamle hverdage var lige rundt om hjørnet.

Det var de fleste vist ganske overbevist om, da regeringen gradvist begyndte at åbne landet igen.

Så kom sommeren og dermed også mange fester rundt om i landet, hvor der deltog et hav af især unge mennesker. Folk begyndte også at rejse til udlandet igen – selv om det blev frarådet. Men de unge ville feste, fordi de kunne og havde ret til det – mente de – og de rejselystne ville rejse af samme grunde som de unge festede. Resultatet kom da også prompte, nemlig den anden coronabølge, som nu sætter dele af landet på noget nær vågeblus her i oktober og faktisk resten af året.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop bebudet nye restriktioner, som blandt andet betyder, at forsamlingsforbuddet er ændret fra 50 personer til bare 10 personer må samles. Desuden skal alle bære mundbind når man opholder sig indendørs på offentlige steder som supermarkeder, restauranter og lignende steder.

Tænk, hvis vi kunne have undgået alle de nye restriktioner, hvis folk ikke havde festet igennem så vildt, som det har været tilfældet i løbet af sommeren eller folk var blevet hjemme i Danmark i stedet for at rejse ud. Jeg siger ikke, at det kun er derfor, at den anden coronabølge er over os, men jeg mener, at det har været en stærk medvirkende årsag til det.

Mit håb er nu bare, at vi finder tilbage til de gode takter i foråret, så skal vi nok klare det. Men jeg er også ganske sikker på, at det her corona ikke forsvinder lige med det samme. Jeg tænker ikke, at vi får bugt med den virus før der kommer en effektiv vaccine – og der kan godt gå nogen tid endnu. Jeg bliver i hvert fald ikke forbavset, hvis mange af de tidlige festivaller og arrangementer også må aflyses i 2021.


Tænk, hvis vi kunne have undgået alle de nye restriktioner, hvis folk ikke havde festet igennem så vildt, som det har været tilfældet i løbet af sommeren eller folk var blevet hjemme i Danmark i stedet for at rejse ud

Fra klummen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce