Annonce
Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Bymidten har været til debat i 25 år - mindst

Redaktør Jan Kronvold, Ugeavisen Grindsted

Klumme: I disse dage er det 25 år siden jeg flyttede fra Odense til Grindsted for at tiltræde en stilling på JydskeVestkysten.

Jeg kendte intet til Grindsted og det var noget af en omvæltning at komme fra en storby til så lille en by, men jeg synes nu alligevel, at jeg ret hurtigt faldt til.

Dog kan jeg tydeligt huske, at jeg havde det svært med den jyske dialekt. De fleste kunne jeg nogenlunde forstå, men især de ældre mennesker, der samtidig både mumlede og talte hurtigt, var umulige at forstå. Der gik flere år før jeg nogenlunde kunne tyde de jyske gloser. Og der kan da stadig være mennesker i området, som jeg har svært ved at forstå.

Annonce

Der har naturligvis været en stor udvikling i de 25 år der er gået. Der er kommet flere nye parcelhuskvarterer, men de største forandringer i midtbyen har været etagebyggeriet.

Den første etageejendom i bymidten var den røde bygning på Birketorvet, som bygmester Claus Junge opførte efter forarbejde af Karl Egebæk.

Hold da op, hvor var der meget debat om den bygning. Langt de fleste var imod en så stor bygning, men så snart den stod der, så er min fornemmelse, at de fleste egentlig synes, at den var meget pæn.

Den samme debat var der ikke helt i samme grad med Claus Junges boligbyggeri på Bekkasinvej, hvor der både er lavt byggeri og højhusbyggeri. At der ikke var samme modstand, skyldes nok, at det gamle møbelhus på grunden efterhånden var så forfalden, at det trængte til at blive fjernet.

Modstand og debat var der til gengæld, da den gamle privatskole i Skolegade blev solgt og siden jævnet med jorden. Især den flotte gamle hovedbygning var genstand for stor debat og mange skriverier fra lokale, der mente, at hovedbygningen skulle bevares.

Sådan gik det som bekendt ikke, og i dag er der højhuse. Selve byggeriet har jeg det fint med, men undskyld mig, det passer altså slet ikke ind i området omkring Skolegade og Jernbanegade.

Det er blevet alt for højt, og får Jernbanegade til at ligne en skummel gade, hvor solstrejf sjældent når ind.

Når jeg tænker tilbage, så slår der mig, at bymidten i alle mine 25 år i Grindsted har været til debat. Det har været flere ting, der er blevet diskuteret gennem årene. Der har naturligvis været skulpturerne på Torvet, Birketorvet, Apotekertorvet og Nørre Torv, men der har også været debat om, hvordan bymidten i det hele taget skulle indrettes.

Ved den seneste renovering blev belægningen i de centrale gader skiftet og Torvet fik installationen i midten med de medfølgende vandbaljer. Og lige netop Torvet, som er det centrale sted, når der er aktiviteter i bymidten, skal bare fungere.

Det gør det ikke i dag - efter min mening. Installationen er alt for dominerende til, at der kan foregå ret meget der, og det er synd.

Et ord som gågade har også flere gange været oppe og vende, men butikkerne har været imod. Jeg synes, at tiden er moden til at kigge på det endnu en gang.

For jeg tror, at det ville give bymidten et løft, hvis en del af Borgergade, Nørregade og Vestergade – de gader der bliver lukket, når der er torvedage/kræmmermarked - bliver til gågade. Så kunne børnefamilier trygt lade deres børn løbe der. Man kunne da i det mindste forsøge, om ikke andet så i sommerhalvåret. Jeg tror nu nok, at kunderne skal finde ind til butikkerne alligevel.

Den første etageejendom i bymidten var den røde bygning på Birketorvet

Fra Kronvolds Kårner
Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Gentænk vores ældrepleje

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

GGIF-lotteriet sætter slutspurten ind

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Ugens Film: Masser af film i efterårsferien

Ugeavisen Grindsted

Sygehusets støtteforening har fået ny bestyrelse

Ugeavisen Grindsted

Nyt netværk bliver testet i Sønder Omme

Ugeavisen Grindsted

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Ugeavisen Grindsted

Fem personer fik klip i kørekortet efter fartkontrol ved Hejnsvig

Ugeavisen Grindsted

Donut-dag i Grindsted: De runde friturebagte kager gik som varmt brød

Ugeavisen Grindsted

Trafiksikkerhedsdag hitter hos Ældre Sagens medlemmer

Ugeavisen Grindsted

Boutique Mary støtter op om en god sag

Ugeavisen Grindsted

Anni sender masser af julegaver til børn i Rumænien: Har du en skotøjsæske og 75 kroner, så kan du skabe stor glæde

Ugeavisen Grindsted

Kronvolds Kårner: Folk uden pas diskrimineres

Ugeavisen Grindsted

Grindsted Kirke byder på gratis koncert

Ugeavisen Grindsted

Rod i Tour de pedal-huset: Ryd op eller bliv politianmeldt

Ugeavisen Grindsted

Grindsted vinder tennisturnering

Ugeavisen Grindsted

Bilforhandleren vil i byrådet: Jeppe har været interesseret i politik, siden han var 15 år

Ugeavisen Grindsted

Kartoffelferien er tilbage på Museumsgården Karensminde

Ugeavisen Grindsted

Vellykket vin- og spiritusfestival: Nathja og Morten gentager det til næste år

Ugeavisen Grindsted

90 år

Ugeavisen Grindsted

Cirkus Mascot kommer til Grindsted: Forestillingen opføres indendørs i Magion

Ugeavisen Grindsted

Den konstruktive samtale er udgangspunktet i vælgermøde

Ugeavisen Grindsted

Magion er fuld af aktiviteter i efterårsferien

Ugeavisen Grindsted

Musik i Gryden vender tilbage i 2022 - med ny mand i spidsen

Annonce